Megjelent: 10 éve

Figyelmeztető demonstrációt terveznek a fegyveres szakszervezetek

Tovább folytatódik az egyeztetés a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekvédelmi Fórumának (SZÉF) munkavállalói és kormányzati oldala között az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával összefüggő javaslatokról - állapodtak meg a felek a SZÉF pénteki ülésén.

Egyrészt a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) tervezett módosításait, valamint a bevezetni tervezett megbízhatósági vizsgálatot kritizálták a SZÉF munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek.

A SZÉF munkavállalói oldalát a fegyveres és rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság, polgári védelem, katonaság, vám- és pénzügyőrség, büntetés-végrehajtás és nemzetbiztonsági szervezetek) tizenhárom reprezentatív szakszervezete alkotja.

Pintér Sándor belügyminiszter, aki az ülésen a kormányt képviselte, felajánlotta, hogy a vitás kérdésekről személyesen egyeztet a munkavállalók kijelölt képviselőivel, és minden egyes pontot átbeszélnek. Bárdos Judit, a SZÉF munkavállalói oldalának szóvivője javasolta, hogy az egyeztetést szombaton tartsák meg, majd a jövő héten egy újabb SZÉF-ülésen folytassák az egyeztetést.

A SZÉF munkavállalói oldala október 2-ára figyelmeztető demonstrációt tervez a Belügyminisztérium elé, amennyiben nem sikerül megállapodni a kormányzat képviselőivel, és szeptember végén változatlan formában kerül a kormány elé az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet.

A SZÉF munkavállalói oldalának kérésére Pintér Sándor vállalta, hogy nem viszi be a következő kormányülésre a törvényjavaslat-tervezetet, de ahhoz ragaszkodott, hogy az anyag közigazgatási egyeztetését megkezdhesse. Azzal érvelt, hogy ott is lesznek olyan javaslatok, amelyeket majd be kell építeni az anyagba.

A belügyminiszter a jövő szombatra tervezett demonstrációval kapcsolatban azt mondta, hosszú évek óta küzdenek, hogy a szolgálatok pártpolitika-mentesek legyenek, és reményei szerint ezt a semlegességet az összes szolgálat elérte. Ugyanakkor véleménye szerint az, ha az önkormányzati választás időpontja előtt egy nappal lesz a demonstráció, az veszélyeztetheti ezt a semlegességet. Arra kérte a szakszervezeteket, gondolják át a demonstráció időpontját.

Jelezte: "semmi kifogása" nincs a demonstráció ellen, de természetesen azt szeretné, ha a nélkül sikerülne megállapodni az érdekvédelmi szervezetekkel a vitás kérdésekben.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk