kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Fodor Gábor: Bérstop és visszafogott nyugdíj

Fodor Gábor a nyugdíjak növekedését visszafogná és nominális bérstopot is támogathatónak tartja, némi adócsökkentéssel ellensúlyozva azt, írja az MTI a Napi Gazdaság cikke alapján.

images

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megjelent interjúban az SZDSZ elnöke amellett érvel, hogy Magyarországon a válság megoldását az állam visszavonulása jelentheti. E szempontból is fontos szerinte az állam kiadásainak csökkentése, az állami újraelosztás visszaszorítása.

Fodor Gábor szerint ezt szolgálja javaslatuk a költségvetési plafon bevezetésére. Szavai szerint emellett is képződhetne némi többlet a költségvetésben, amelyet a korábban általuk szorgalmazott adóreform alap helyett - némileg közelítve a miniszterelnök javaslatához - egy stabilitási és adóreform alapba helyeznének el. "Ma a hiánycsökkentésnek kell elsőbbséget adni, de nem mondhatunk le az adócsökkentésről" - jelentette ki Fodor Gábor, aki szerint az alap mindenképpen kell, s felhasználása illeszkedhet ahhoz, hogy a jelenlegi válság milyen lefutású lesz.

Az SZDSZ elnöke szerint csak akkor fogadható el számukra a költségvetés, ha a költségvetési plafonra tett javaslatukat nem felpuhított formában valósul meg. "A válság épp arra világít rá, hogy még szigorúbb változatra lenne szükség" - mondta Fodor, aki szerint ez sem jelentené a költségvetés automatikus elfogadását részükről, "de egy egészen más politikai helyzetet" teremtene annak megvitatásához.

A takarékossági lehetőségek között említi a bérstop és a nyugdíjak visszafogása mellett a Munkaerő-piaci Alap évi 400 milliárd forintos felhasználásának áttekintését is, ugyanakkor a családi pótlék esetében a rászorultsági elv szerinte inkább csak tudatformáló, mint jelentős megtakarítást hozó lépés lenne.
A nyugdíjjal kapcsolatos felvetésre, miszerint annak emelkedését törvény szabályozza kijelentette: "A nyugdíjak esetében mindenképpen szükség lenne átmeneti időszakra, amikor a növekedés szerényebb, mint amit korábban megszokhattak". A svájci indexálás rendszere is csökkentette a nyugdíjak emelkedésének ütemét, de még ennél is "egy kicsivel" jobban kellene lassítani azt - tette hozzá.

Napi Gazdaság/MTI
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek