Megjelent: 14 éve

Fodor Gábor: Bérstop és visszafogott nyugdíj

Fodor Gábor a nyugdíjak növekedését visszafogná és nominális bérstopot is támogathatónak tartja, némi adócsökkentéssel ellensúlyozva azt, írja az MTI a Napi Gazdaság cikke alapján.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megjelent interjúban az SZDSZ elnöke amellett érvel, hogy Magyarországon a válság megoldását az állam visszavonulása jelentheti. E szempontból is fontos szerinte az állam kiadásainak csökkentése, az állami újraelosztás visszaszorítása.

Fodor Gábor szerint ezt szolgálja javaslatuk a költségvetési plafon bevezetésére. Szavai szerint emellett is képződhetne némi többlet a költségvetésben, amelyet a korábban általuk szorgalmazott adóreform alap helyett - némileg közelítve a miniszterelnök javaslatához - egy stabilitási és adóreform alapba helyeznének el. "Ma a hiánycsökkentésnek kell elsőbbséget adni, de nem mondhatunk le az adócsökkentésről" - jelentette ki Fodor Gábor, aki szerint az alap mindenképpen kell, s felhasználása illeszkedhet ahhoz, hogy a jelenlegi válság milyen lefutású lesz.

Az SZDSZ elnöke szerint csak akkor fogadható el számukra a költségvetés, ha a költségvetési plafonra tett javaslatukat nem felpuhított formában valósul meg. "A válság épp arra világít rá, hogy még szigorúbb változatra lenne szükség" - mondta Fodor, aki szerint ez sem jelentené a költségvetés automatikus elfogadását részükről, "de egy egészen más politikai helyzetet" teremtene annak megvitatásához.

A takarékossági lehetőségek között említi a bérstop és a nyugdíjak visszafogása mellett a Munkaerő-piaci Alap évi 400 milliárd forintos felhasználásának áttekintését is, ugyanakkor a családi pótlék esetében a rászorultsági elv szerinte inkább csak tudatformáló, mint jelentős megtakarítást hozó lépés lenne.
A nyugdíjjal kapcsolatos felvetésre, miszerint annak emelkedését törvény szabályozza kijelentette: "A nyugdíjak esetében mindenképpen szükség lenne átmeneti időszakra, amikor a növekedés szerényebb, mint amit korábban megszokhattak". A svájci indexálás rendszere is csökkentette a nyugdíjak emelkedésének ütemét, de még ennél is "egy kicsivel" jobban kellene lassítani azt - tette hozzá.

Napi Gazdaság/MTI
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek