Megjelent: 17 éve

Foglalkoztatási válság Körmenden

Foglalkozatási válsághelyzet alakult ki Körmend térségében két szombathelyi cég, a Styl Rt. létszámleépítése és az MSC Hungary Cipőgyártó Kft. helyi üzemének korábban bejelentett bezárása miatt.

A leépítésben érintett 900 munkavállalóból mintegy 280-at a két cég szombathelyi üzemeiben helyeznek el. A további 600 dolgozó elhelyezésére sürgős megoldásokat keresnek - közölte Bebes István polgármester fideszes országgyűlési képviselő.


A polgármester szerint Burány Sándor, a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a válsághelyzet kezeléséhez segítséget kap a város az 500 millió forintos központi munkahelyteremtő keretből. Ezenkívül - tette hozzá Bebes István - felmérik a 12500 lakosú település saját lehetőségeit is. Közölte: három cég betelepülését elősegítendő indultak tárgyalások. Minden bizonnyal javítja majd a helyzetet, hogy a Körmenden bútorgyártással foglalkozó osztrák tulajdonú ADA cég is bővíteni kívánja létszámát. Utóbbi vezetőivel a jövő héten kezdenek megbeszéléseket a város vezetői.


Bebes István elmondta: száz ember alkalmazását tervezi egy hazai, még az idén Körmendre települő, női ruhákat előállító könnyűipari vállalkozás. Új műanyag-feldolgozó üzemet nyit a székesfehérvári Karsai Rt., ahol ötven embernek kínálnak munkát. Egy nemzetközi autóipari vállalkozás leendő új telephelye, valamint az ADA bútorgyár létszámbővítése együttesen 150 munkavállalónak kínálhat állást.


Mintegy 300-350 ember elhelyezése azonban továbbra is gondot okoz. Nehezíti a foglalkoztatási válsághelyzet megoldását, hogy Őriszentpéteren is megszűnik az MSC cipőipari üzeme: mintegy 230-an válnak munkanélkülivé ősztől.


A város vezetői azt remélik, hogy a foglalkoztatási tárca vezetője által ígért rendkívüli munkahelyteremtő támogatás segítségével nemcsak enyhíteni tudják a válságot, hanem új munkahelyek teremtésével meg is tudják oldani a problémák zömét. Bicsák Jenő, a munkaerő-piaci szervezet térségi vezetője mindehhez hozzátette: jelenleg 80-100 üres álláshelyet tartanak nyilván. Ezek betöltése is enyhíthet a válságon, miként a 25 kilométernyire lévő vasi és zalai megyeszékhely üres álláshelyei is megoldást kínálhatnak azok számára, akik vállalják a napi ingázást.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Lidl Magyarország is emeli a béreket 2020-ban

A Lidl Magyarország 7,3 milliárd forintot fordít az idén béremelésre - írják közleményükben. Teljes cikk

Kiemelten fontos a Mátrai Erőmű dolgozóinak megtartása

Bizottság létrehozását kezdeményezi a Mátrai Erőmű átalakításával kapcsolatban az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ügyben... Teljes cikk

Visszavásárolják az alapítók a Prohuman lengyel tulajdonrészét

A lengyel Work Service és a Prohuman magyar alapítói - akik eddig is vezették a céget - tavaly megállapodást kötöttek a Prohuman lengyel kézben... Teljes cikk