Megjelent: 16 éve

Foglalkoztatási válság Körmenden

Foglalkozatási válsághelyzet alakult ki Körmend térségében két szombathelyi cég, a Styl Rt. létszámleépítése és az MSC Hungary Cipőgyártó Kft. helyi üzemének korábban bejelentett bezárása miatt.

A leépítésben érintett 900 munkavállalóból mintegy 280-at a két cég szombathelyi üzemeiben helyeznek el. A további 600 dolgozó elhelyezésére sürgős megoldásokat keresnek - közölte Bebes István polgármester fideszes országgyűlési képviselő.


A polgármester szerint Burány Sándor, a munkaügyi és foglalkoztatáspolitikai tárca vezetője ígéretet tett arra, hogy a válsághelyzet kezeléséhez segítséget kap a város az 500 millió forintos központi munkahelyteremtő keretből. Ezenkívül - tette hozzá Bebes István - felmérik a 12500 lakosú település saját lehetőségeit is. Közölte: három cég betelepülését elősegítendő indultak tárgyalások. Minden bizonnyal javítja majd a helyzetet, hogy a Körmenden bútorgyártással foglalkozó osztrák tulajdonú ADA cég is bővíteni kívánja létszámát. Utóbbi vezetőivel a jövő héten kezdenek megbeszéléseket a város vezetői.


Bebes István elmondta: száz ember alkalmazását tervezi egy hazai, még az idén Körmendre települő, női ruhákat előállító könnyűipari vállalkozás. Új műanyag-feldolgozó üzemet nyit a székesfehérvári Karsai Rt., ahol ötven embernek kínálnak munkát. Egy nemzetközi autóipari vállalkozás leendő új telephelye, valamint az ADA bútorgyár létszámbővítése együttesen 150 munkavállalónak kínálhat állást.


Mintegy 300-350 ember elhelyezése azonban továbbra is gondot okoz. Nehezíti a foglalkoztatási válsághelyzet megoldását, hogy Őriszentpéteren is megszűnik az MSC cipőipari üzeme: mintegy 230-an válnak munkanélkülivé ősztől.


A város vezetői azt remélik, hogy a foglalkoztatási tárca vezetője által ígért rendkívüli munkahelyteremtő támogatás segítségével nemcsak enyhíteni tudják a válságot, hanem új munkahelyek teremtésével meg is tudják oldani a problémák zömét. Bicsák Jenő, a munkaerő-piaci szervezet térségi vezetője mindehhez hozzátette: jelenleg 80-100 üres álláshelyet tartanak nyilván. Ezek betöltése is enyhíthet a válságon, miként a 25 kilométernyire lévő vasi és zalai megyeszékhely üres álláshelyei is megoldást kínálhatnak azok számára, akik vállalják a napi ingázást.

  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter