Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

"Gazdasági válság idején elfogadható a közfoglalkoztatás"

Andor László szerint hosszabb távon a közmunkánál jobb szociális szövetkezeteket kialakítani azokon a területeken, ahol a piac nem teremt prosperitást.

A biztos fontosnak nevezte, hogy a közfoglalkoztatás által az abban részt vevők jobb helyzetbe kerüljenek, mint nélküle.

A lapnak nyilatkozva arra a kérdésre, jelenthet-e valódi megoldást a munkanélküliségre a közmunka, és mi az Európai Unió hozzáállása ezzel kapcsolatban, Andor László úgy nyilatkozott: "a közmunka esélyt kell, hogy teremtsen a munkaerőpiacra való visszakerülésre, úgy, hogy ténylegesen olyan tudást és készséget lehet megszerezni általa, amely később a piaci elhelyezkedést mozdítja elő".

Szerinte hosszabb távon a közmunkánál jobb szociális szövetkezeteket kialakítani azokon a területeken, ahol a piac nem teremt prosperitást.

"Az Európai Bizottság mindezek miatt azt javasolja Magyarországnak, hogy csökkentse a közmunka dominanciáját a foglalkoztatási intézkedéseken belül és erősítse meg az aktiválási elemeket. Vannak jó példák szerte az EU-ban, amelyek adaptálhatóak Magyarországon is. Ajánlható például a belga voucher (vagy utalvány-) rendszer, amelyben az állam és a munkáltatók közösen finanszírozzák a nehezebben munkát találók órabérét és a rendszer még juttatásokat is biztosít" – fogalmazott a biztos.

Az Új Dunántúli Napló annak kapcsán kérdezte Andor Lászlót, hogy nemrég Brüsszelben a szegénység elleni küzdelem jelenlegi állásáról rendeztek konferenciát. Andor László szerint egyértelmű, hogy a tagállamok szintjén áll rendelkezésre több eszköz ahhoz, hogy a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen hatékonyan lehessen fellépni. Ugyanakkor a biztos szerint az EU-nak is van eszköztára, amellyel a tagállamokat segíti: ilyenek az esélyegyenlőségről szóló jogszabályok, politikai iránymutatások és ajánlások, a tapasztalatcserét elősegítő európai fórumok és az uniós pénzügyi források.

Elmondta, a legutóbbi években az EU szintjén erősödött a szociálpolitikai koordináció: 2010-ben közös célt tűztek maguk elé a tagországok, amely szerint az Európai Unióban 2020-ra legalább 20 millió fővel kell csökkenteni a szegénységben élőket. Ennek keretében Magyarország közel félmilliós vállalást tett.

Az Eurostat október végi statisztikája szerint Magyarországon a szegénység vagy társadalmi kirekesztés által fenyegetettek száma 3,051 millióról 3,188 millióra emelkedett 2010 óta. A részletes adatok szerint a súlyos anyagi nélkülözésben élők száma is nőtt; egy év alatt 2,278 millióról 2,527 millióra. Andor László szerint Magyarországon nemcsak arról nincs konszenzus, hogy milyen eszközökkel kellene mérsékelni a társadalmi különbségeket, hanem arról sincs, hogy kell-e egyáltalán.
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Újabb sztrájk lesz a B. Braun Medical Kft. gyöngyösi gyárában

A sztrájkolók 8 százalékos béremelést kérnek a gyár minden munkavállalója számára. Teljes cikk

Orbán Viktor: a virágosok nőnapon kinyithatnak

A miniszterelnök rádióinterjúban árult el újabb részleteket a csütörtöki szigorítás részleteiről. Teljes cikk

Egyre több a beteg a BKV-nál, veszélyben lehet a metróközlekedés is

A Népszava szerint rohamosan nő a betegek száma a BKV dolgozói közt, és ez különösen a metró üzemigazgatóságán okozhat gondot. Teljes cikk