Megjelent: 10 éve

Háborognak a minisztériumi tisztviselők

Sem a korábbi kormányok alatt szolgáló, sem az új kabinet apparátusa nem fogadja osztatlan lelekesedéssel azt a törvényjavaslatot, ami felgyorsítaná és lényegesen olcsóbbá tenné a minisztériumi és hivatali személycseréket. A június második felében életbe lépő javaslat alkotmányossági aggályokat is felvet a szakszervezetek szerint, de mire az Ab reagál, addigra a nagytakarítás már rég lezajlott.

Egyelőre meglehetősen zűrzavaros a helyzet az új minisztériumokban személyzeti szempontból, értesüléseink szerint: az új kormánnyal érkező köztisztviselők hétfőn már munkába álltak, de még ott vannak azok is, akik a korábbi kormány(ok) idején ott dolgoztak. Néhányuknak, sok esetben egy-egy teljes irodának már burkoltan felmondtak az újonnan érkezett vezetők, vagyis jelezték, hogy a továbbiakban nem tartanak majd igényt a munkájukra, de a tényleges felmondással még várnak a kormánytisztviselőkről szóló törvény hatályba lépéséig, vagyis körülbelül június közepéig.

Munkát viszont már nem nagyon kapnak a régi apparátus tagjai (azok sem, akikkel még nem közölték mi lesz a sorsuk), állítólag nem is szólnak hozzájuk az újonnan érkezett vagy vezető pozícióba emelt tisztviselők. Így elmondásuk szerint reggel nyolctól délután fél ötig egymással beszélgetnek majd hazamennek.

Indoklás nélkül rúghatják ki a tisztviselőket

A kormányváltás előkészítése során nyilvánvalóvá vált a Fidesz számára, hogy törvénymódosítás nélkül nem lehet gyorsan kormányt alakítani. A változást hozó személyügyi törvényjavaslat végül meg is született és jövő héten várhatóan megszavazza a parlament. Az új törvény egyik legnagyobb visszhangot kiváltó pontja rögzíti, hogy a kormánytisztviselőket indoklás nélkül elbocsáthatják, két hónap felmondási idővel.

A törvényjavaslat célja ezzel a felmondások megindoklásának megspórolása, illetve a felmondási idők lerövidítésével a személycserék felgyorsítása és költségeinek csökkentése. A kevesebb mint öt éve dolgozó köztisztviselők felmondási ideje eddig is két hónap volt, viszont az ötödik munkaév után egy, majd ötévente újabb egy hónappal nőtt. Vagyis az új törvényjavaslat legrégebben dolgozó kormánytisztviselőknek jelenti majd a legnagyobb veszteséget az eddigi szabályokhoz képest, ugyanis ők elesnek az évek során összegyűjtögetett felmondási idejük egy részétől.

A törvényjavaslat egyébként nem kíméli azokat sem, akik már előrehozott nyugdíjban is részesülhetnének, tehát még azok a kormánytisztviselők is számíthatnak a felmondásra, akiknek már csak néhány évük van hátra a nyugdíjig. A javaslat "érdekes" eleme ugyanakkor, hogy az önkormányzatok dolgozóit megkíméli, ugyanis rájuk nem vonatkozik - forrásaink szerint bevallottan azért, hogy a túlnyomó részt fideszes vezetésű helyhatóságoknál "ne idegesítse fel az apparátust" az önkormányzati választások előtt.

A szakszervezetek sem ujjonganak

A változtatás több mint 60 ezer közigazgatási dolgozó jogi helyzetét és státusát érinti. Feltételezhetően az új kormány nem akarja kicserélni az egész állományt (ez gyakorlatilag megoldhatatlan feladatot jelentene), forrásaink szerint az új törvénnyel elsősorban a volt minisztériumi tisztviselők cseréjét és a közigazgatási hivatalok (például a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, vagy éppen a Nemzeti Hírközlési Hatóság) vezetőinek leváltását készíti elő.

Hírszerző
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk