"Hadiállapot" a cégvilágban"/>
Megjelent: 9 éve

"Hadiállapot" a cégvilágban

Nem enyhül a felszámolási hullám a cégvilágban, júliusban minden idők második legtöbb új eljárását indították meg. A múlt havi csúcsokhoz képest némi lassulást mutatnak ugyan az Opten legfrissebb adatai, a javulás azonban csak viszonylagos.

Júliusban is fennmarad a "hadiállapot" a magyar gazdaságban, mert bár mind a felszámolások, mind a végelszámolások száma elmaradt a júniusban regisztrálttól, ez csak a cégvilág leépülésének sebességét lassítja. "Nem várunk változást sem a felszámolások, sem pedig a végelszámolások növekvő trendjében, legfeljebb a bővülés üteme mutathat kisebb-nagyobb eltérést egy-egy hónapban -– kommentálta a céginformációs szolgáltató legfrissebb adatait Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Az elmúlt hónapban 1993 vállalkozás ellen indítottak felszámolási eljárást, ez minden idők második legnagyobb adata -– csak az előző havi 2122 új eljárás több ennél. Júniushoz képest így csökkenést regisztrált az Opten, egy évre visszatekintve azonban 16,5 százalékos a növekedés. "Az mutatja igazán a cégvilág zilált állapotát, hogy egy évvel korábban 1711 céget vontak ilyen eljárás alá, ami a harmadik legtöbb az abszolút sorrendben és ehhez képest következett be nem is jelentéktelen mértékű növekedés" -– mondja az Opten igazgatója. Január-júliusban összesen 11 507 cég vált fizetésképtelenné, s ez 9,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban - áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményben.

Több a felszámolás, de az új cég is az építőiparban

Az év eddig eltelt részében összesen 13 694 végelszámolási eljárást indítottak, ami 58,1 százalékkal haladja meg a tavaly január-júliusi számot, és már most több, mint amennyit 2010 egészében regisztrált az Opten.

Az elvileg a tulajdonosok által kezdeményezett cégbezárások a felszámolásokéhoz hasonló tendencia mentén alakulnak, azaz a júniusi adatokhoz képest tapasztalható némi csökkenés. Júliusban 1763 vállalkozásnál húzták le a rolót a tulajdonosok, ez 334-gyel több, mint tavaly júliusban, 11,2 százalékkal elmarad azonban az előző hónap adatától. Ugyanez igaz akkor is, ha a cégbezárások növekedési ütemét vizsgálják: a csúcsot jelentő júniusi 82 százalékos emelkedés a hetedik hónapra 23,4 százalékosra szelídült, ami kétségkívül az idei legalacsonyabb adat, lassúnak azonban semmiképpen sem nevezhető.

"A jelenség azért sem örvendetes, mert a végelszámolások idei megugrása mögött a hatóságok következetes fellépése húzódik meg a mérleget le nem adó vállalkozásokkal szemben" -– véli az Opten igazgatója. "Márpedig ennek a munkának nem érhettek végére a hatóságok, mert adataink szerint tavaly legalább 30 ezer vállalkozás nem tette közzé pénzügyi beszámolóját, arról pedig nincs információnk, hogy ezt nagy tömegben pótolták volna a cégek" -– állítja Csorbai Hajnalka.

A cégalapítások terén minden időtávon visszaesést hozott a július, a 3715 új alapítású vállalkozás 12 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban és 13,7 százalékkal marad el a júniusi számtól. "Azt, hogy a fluktuáció továbbra is magas a vállalkozói világban, az első hét hónapra vetített 6 százalékos emelkedés mutatja" -– kommentálja a csak első ránézésre kedvező(bb)nek tűnő adatokat a stratégiai igazgató.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk