Szerző: HR Portal
Megjelent: 10 éve

Harrach: A munkavállaló és a család védelmét szolgálják a változtatások

Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének a Népszabadságnak adott interjújából kiderül, a változtatások, köztük a szabadvasárnap-mozgalom is, a munkavállaló és a család védelmét szolgálja.

Harrach Péter szerint a rászorultsági elv csak a szociális ellátórendszer egészében érvényesíthető, nem feltétlenül a családi ellátások keretében, hisz amikor keresztényszociális gondolatról beszélünk, akkor nemcsak a szegényekről, hanem az össztársadalom működőképességéről is szólunk. A politikus biztos benne, hogy a családi pótlék kizárólagossá tétele, a munkajövedelemhez kötött támogatások visszaszorítása felelős gyereknevelésre ösztönöz majd, és rossz hatással lesz a megélhetési gyermekvállalásra. A segélyezési rendszer alakulása segítette azt az életformát, amely egy életen át a munkanélküliségre, segélyezésre, alacsony képzettségi szint elfogadására késztetett embereket. A feladat szerinte most a rendszer egyszerűbbé és hatékonnyabbá tétele.

"Ez vonatkozik a források elosztására is" - folytatta a politikus. A hatékonyságra példaként említette a vállalkozások bekapcsolását a közmunkába. Jelenleg ha az önkormányzat nem tud élni ezzel a lehetőséggel, akkor az embereket látszattevékenységre kényszeríti. Egy vállalkozás vagy egy állami beruházás alkalmat teremt az embereknek arra, hogy hatékonyan dolgozzanak.

A munka szempontja a családtámogatási rendszer átalakításánál is megfigyelhető, a munkajövedelemhez kötött támogatás nem adókedvezmény formájában jelenik meg, hanem a gyermekneveléshez szükséges összeg kikerül az adózással terhelt jövedelem köréből. Csak az összeg meghatározása a kérdés. Ez kivédi majd a gazdag, nem gazdag vitát is, hiszen minden gyermek egyforma, és az ehhez szükséges pénz is ugyanakkora.

A kormány megelőző árvízvédelmi programot tervez beindítani közmunka keretében, ennek során töltéseket és tározókat építenek - jelentette be Harrach Péter. A frakcióvezető jó irányba tett lépésnek nevezte az Út a munkához programot, de szerinte van két nagy hibája. Téves volt egyrészt a cél, a normál munkaerőpiacra történő visszavezetés, mivel százezer résztvevőből csak ezernél bizonyítható, hogy a munkaerőpiacra vissza is kerültek. Másrészt a program önkormányzatokra koncentrál a vállalkozások helyett.

A politikus a Népszabadságank adott interjúban úg vélte, a romaintegráció kulcskérdés, romaprogramra szükség van, de önálló roma-közmunkaprogramra nincs. Ennek is integráltnak kell lennie, ahogy az oktatásnak is.

Az iskoláztatási támogatásra azért volt szükség, mert ha az össztársadalom és a saját érdekeket nézzük, akkor nem szabad hagyni, hogy egy növekvő réteg tartós és többgenerációs munkanélküliségben maradjon. Első lépésként nem feltétlenül az értelmiségi foglalkozások és értelmiségi lét felé kell terelni őket. Egyelőre nagy eredmény lenne, ha minden cigány származású fiatalnak szakmunkás-bizonyítványt tudnánk adni, mert akkor már megjelenhetnének a munkaerőpiacon. Nyolc általánossal erre semmi esélyük nincs - fogalmazott a KDNP frakcióvezetője.

Mint mondta, a család szempontja a szabadvasárnap-mozgalomban is megjelenik. "Ez a munkavállaló és családja védelmét szolgálja. A GDP-kiesés és munkahelyvesztés csak szöveg. A multik ma is többet dolgoztatják alkalmazottjaikat a megengedettnél. Ha a munkaügyi hatóság jobban odafigyelne, kénytelenek lennének bővíteni a foglalkoztatottak körét" - jegyezte meg.

Az egykulcsos adóval kapcsolatban a KDNP nevében továbbra is azt ígéri, senki nem jár rosszul, lesz korrekció. Magyarország olyan gazdasági helyzetben van, hogy nehéz ettől a kényszertől eltekinteni. Az a változás, amelyet ez a rendszer hozhat, a jobban rászoruló rétegeknek is kedvező lesz.

A politikus nem utolsó sorban a cselédtörvény néven elhíresült kezdeményezést is megmagyarázta: nem arról van szó, hogy a főfoglalkozásban alkalmazott emberek adómentességét biztosítsák. Nem akarnak munkahelyeket kivonni az adózás alól, a dolog lényege szerinte csak annyi, hogy ha valakit megkérünk, nyírja le a füvet a kertünkben, és az illető a saját munkája után, esetleg egy szombati napon megteszi ezt, akkor ez után ne kelljen adózni. Ennek részletes kidolgozása nagyon nehéz feladat, mert a kiskapukat valóban megnyithatja, de a problémák oldaláról kell közelíteni a kérdéshez - véli a politikus.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Nagy könnyebbség a cégeknek: átmenetileg megszűnik a kamionstop

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig korlátozás nélkül közlekedhetnek a tehergépkocsik a magyarországi utakon -... Teljes cikk