Szerző: HR Portal
Megjelent: 9 éve

Harrach: A munkavállaló és a család védelmét szolgálják a változtatások

Harrach Péternek, a KDNP frakcióvezetőjének a Népszabadságnak adott interjújából kiderül, a változtatások, köztük a szabadvasárnap-mozgalom is, a munkavállaló és a család védelmét szolgálja.

Harrach Péter szerint a rászorultsági elv csak a szociális ellátórendszer egészében érvényesíthető, nem feltétlenül a családi ellátások keretében, hisz amikor keresztényszociális gondolatról beszélünk, akkor nemcsak a szegényekről, hanem az össztársadalom működőképességéről is szólunk. A politikus biztos benne, hogy a családi pótlék kizárólagossá tétele, a munkajövedelemhez kötött támogatások visszaszorítása felelős gyereknevelésre ösztönöz majd, és rossz hatással lesz a megélhetési gyermekvállalásra. A segélyezési rendszer alakulása segítette azt az életformát, amely egy életen át a munkanélküliségre, segélyezésre, alacsony képzettségi szint elfogadására késztetett embereket. A feladat szerinte most a rendszer egyszerűbbé és hatékonnyabbá tétele.

"Ez vonatkozik a források elosztására is" - folytatta a politikus. A hatékonyságra példaként említette a vállalkozások bekapcsolását a közmunkába. Jelenleg ha az önkormányzat nem tud élni ezzel a lehetőséggel, akkor az embereket látszattevékenységre kényszeríti. Egy vállalkozás vagy egy állami beruházás alkalmat teremt az embereknek arra, hogy hatékonyan dolgozzanak.

A munka szempontja a családtámogatási rendszer átalakításánál is megfigyelhető, a munkajövedelemhez kötött támogatás nem adókedvezmény formájában jelenik meg, hanem a gyermekneveléshez szükséges összeg kikerül az adózással terhelt jövedelem köréből. Csak az összeg meghatározása a kérdés. Ez kivédi majd a gazdag, nem gazdag vitát is, hiszen minden gyermek egyforma, és az ehhez szükséges pénz is ugyanakkora.

A kormány megelőző árvízvédelmi programot tervez beindítani közmunka keretében, ennek során töltéseket és tározókat építenek - jelentette be Harrach Péter. A frakcióvezető jó irányba tett lépésnek nevezte az Út a munkához programot, de szerinte van két nagy hibája. Téves volt egyrészt a cél, a normál munkaerőpiacra történő visszavezetés, mivel százezer résztvevőből csak ezernél bizonyítható, hogy a munkaerőpiacra vissza is kerültek. Másrészt a program önkormányzatokra koncentrál a vállalkozások helyett.

A politikus a Népszabadságank adott interjúban úg vélte, a romaintegráció kulcskérdés, romaprogramra szükség van, de önálló roma-közmunkaprogramra nincs. Ennek is integráltnak kell lennie, ahogy az oktatásnak is.

Az iskoláztatási támogatásra azért volt szükség, mert ha az össztársadalom és a saját érdekeket nézzük, akkor nem szabad hagyni, hogy egy növekvő réteg tartós és többgenerációs munkanélküliségben maradjon. Első lépésként nem feltétlenül az értelmiségi foglalkozások és értelmiségi lét felé kell terelni őket. Egyelőre nagy eredmény lenne, ha minden cigány származású fiatalnak szakmunkás-bizonyítványt tudnánk adni, mert akkor már megjelenhetnének a munkaerőpiacon. Nyolc általánossal erre semmi esélyük nincs - fogalmazott a KDNP frakcióvezetője.

Mint mondta, a család szempontja a szabadvasárnap-mozgalomban is megjelenik. "Ez a munkavállaló és családja védelmét szolgálja. A GDP-kiesés és munkahelyvesztés csak szöveg. A multik ma is többet dolgoztatják alkalmazottjaikat a megengedettnél. Ha a munkaügyi hatóság jobban odafigyelne, kénytelenek lennének bővíteni a foglalkoztatottak körét" - jegyezte meg.

Az egykulcsos adóval kapcsolatban a KDNP nevében továbbra is azt ígéri, senki nem jár rosszul, lesz korrekció. Magyarország olyan gazdasági helyzetben van, hogy nehéz ettől a kényszertől eltekinteni. Az a változás, amelyet ez a rendszer hozhat, a jobban rászoruló rétegeknek is kedvező lesz.

A politikus nem utolsó sorban a cselédtörvény néven elhíresült kezdeményezést is megmagyarázta: nem arról van szó, hogy a főfoglalkozásban alkalmazott emberek adómentességét biztosítsák. Nem akarnak munkahelyeket kivonni az adózás alól, a dolog lényege szerinte csak annyi, hogy ha valakit megkérünk, nyírja le a füvet a kertünkben, és az illető a saját munkája után, esetleg egy szombati napon megteszi ezt, akkor ez után ne kelljen adózni. Ennek részletes kidolgozása nagyon nehéz feladat, mert a kiskapukat valóban megnyithatja, de a problémák oldaláról kell közelíteni a kérdéshez - véli a politikus.

Népszabadság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rendhagyó munkarend a Parlamentben

A képviselők kedden és szerdán összesen több mint harminc javaslat elfogadásáról dönthetnek, emellett megválaszthatják az Országos Bírósági... Teljes cikk

Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk