Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Hatékonyabb gyógyszerészeti szakfelügyelet jön

Az új egészségügyi szakfelügyeleti rendszer az eddigieknél hatékonyabb feladatmegosztást célozza - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pénteken. A szakfelügyeleti rendszer átalakításáról szóló rendelet szombattól lesz hatályos.

A közlemény szerint az átalakítás lényege, hogy a rendszer kettéválik: az új szisztéma szerint a szigorúan hatósági ellenőrzési feladatok az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz kerülnek, míg az egészségügyi tevékenység szakmai megfelelőségét vizsgáló szakmai munkát, az értékelést és a kapcsolódó minőségügyi támogató feladatokat a GYEMSZI végzi.

Hozzátették: az intézet a fenntartói feladatai mellett kiemelten fontosnak tartja a minőségi betegellátást. A vezetők, az egészségügyben dolgozók és a lakosság közös érdeke, hogy "a hibák őszinte, saját érdekből való feltárásával a lehető legkisebbre szorítsuk le ismételt előfordulásuk lehetőségét".

A minőségértékelési rendszer állandó megbízású minőségügyi szakfőorvosokból, valamint szakterületi vezetőkből jön létre, minden szakterületen, földrajzi felosztás nélkül. Szükség esetén munkájukat a feladatnak megfelelően összeállított, eseti megbízás alapján dolgozó munkacsoport is segíti.

A minőségügyi szakfőorvos és a szakterületi vezető az illetékes szakmai kollégiumi tagozattal együttműködve képviseli és közvetíti szakterületén a minőségügyi alapelveket és követelményeket, részt vesz a szakmai irányelvek előkészítésében és fejlesztésében, kockázatelemzést végez. Közreműködik a betegbiztonsági és ellátási problémák kivizsgálásában, jelzi az ellátás szakmai minőségét és a betegbiztonságot érintő problémákat, a rendszerszintű beavatkozást igénylő ügyeket, továbbá közreműködik a minőségügyi célú adatgyűjtésekben, a klinikai auditokban és a helyszíni minőségügyi értékelésekben - írták.

A GYEMSZI pályázat útján választja ki az állandó státusú szakfőorvosokat, szakterületi vezetőket, és rendszeres módszertani képzést nyújt nekik. A pályázati kiírás már megtalálható az intézet honlapján.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek