Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Hátráltató tényező egy gyerek a nők munkavégzésében?

images

Nagy Anna az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén úgy fogalmazott: a kormány lépései nagyon jó jelek arra, hogy "nőnek lenni, női munkavállalónak lenni, anyaként munkavállalónak lenni ebben az országban talán mégsem egy olyan nagyon rossz dolog".

Közölte, a kormány szeretné visszaállítani a hároméves gyest, támogatni fogják a gyesről visszatérők részmunkaidős foglalkoztatását, s szabályozták, hogy a nők negyven év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba.

Nagy Anna azt mondta: a gyermekvállalás után a munkahelyre visszatérő nőket az a döbbenet éri, hogy a munkaerőpiacon hirtelen "másodrendű, másodrangú munkavállalókká" váltak.

"Pedig nem lettünk butábbak, kevésbé ügyesek vagy rátermettek; mindössze annyi történt velünk, hogy anyák lettünk - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, ez elég ahhoz, hogy az esélyegyenlőségben erősen korlátozottak listáján első vagy második helyre kerüljenek.

Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke elmondta, álláspontjuk szerint az esélyegyenlőségi kérdés az egyik legfontosabb tényezője a modern és demokratikus állam fejlődésének. Az esélyegyenlőség és a versenyképesség egymástól nem választható el. Közölte: érdekük, hogy Magyarország globális versenyképessége javuljon.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének képviseletében Darla Stencavage alezredes, helyettes katonai attasé azt mondta: a sokszínűség megértése és elfogadása alapvető fontosságú a munkahelyi vezetők számára.

Női Kiválóság díj

A rendezvény keretében a zsűri tagjai első alkalommal adták át a Női Kiválósági díjat, melynek célja olyan nők bemutatása volt, akik a munkában és magánéletben egyaránt példamutatóan teljesítenek. A győztes kiválasztásában az esélyegyenlőséget és a munka-magánélet kiegyensúlyozott viszonyát évek óta segítő hazai nagyvállalat, a Mars Magyarország is közreműködött - olvasható a családi vállalkozás sajtóközleményében.

Az AmCham Női Kiválósági díj pályázatára több mint 50 hölgyet jelöltek munkatársak, barátok és rokonok az ország különböző részeiből. A változatos mezőnyt – gyárigazgató, tanítónő, judo-bajnok, egyetemi professzor – egyaránt a kiválóság, a kitartás és a sokszínűség jellemezte, megfelelve a szakmai zsűri szigorú feltételrendszerének. Az előzetesen felállított szempontrendszer leglényegesebb eleme az egyensúly megtalálásának és megtartásának fontossága volt nem csak a munkában, hanem a magánéletben, vagy a hobbiban is.

A szakmai zsűri tagjaként Mayer Zsolt, a Mars Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője elmondta, hogy a Mars Magyarország, mint az AmCham tagja, örömmel támogatja az AmCham és a SalvaVita alapítvány esélyegyenlőség területén végzett munkáját. A Morgan Stanley felvetését üdvözölve a Mars Magyarország örömmel csatlakozott támogatóként a konferenciához és a "Női Kiválósági" díj megalapításához.

"A zsűri tagjaként lenyűgöző volt látni a sok női kiválóságot. Minden egyes jelölt megérdemelhette volna a díjat. Vállalatunk törekevéseivel összhangban a jelöltek egyéni példái is megerősítették: egyáltalán nem lehetetlen egy nő számára a munka-magánélet megteremtése. Ugyanakkor a jelöltek személyes meghallgatása során kiderült, hogy kiváló szervezési kézség is szükségeltetik mindehhez" - mondta el Mayer Zsolt.

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter