Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hazánkban minden hetedik gyerek szülei munkanélküliek

Remény van arra, hogy a parlament politikai konszenzussal fogadja el az Esélyt a gyermekeknek nemzeti stratégiával kapcsolatos határozati javaslatot - közölte Juhászné Lévai Katalin (MSZP) országgyűlési képviselő csütörtökön Debrecenben.

A szocialista politikus emlékeztetett rá, hogy a Ferge Zsuzsa szociológus professzor által irányított munkacsoport rávilágított a magyarországi gyermekszegénység mélységére. Ennek kapcsán a politikus ismertette, hogy Magyarországon 620 ezer 18 éven aluli gyerek él a szegénységi küszöb alatt, ami a korosztály 30 százalékát jelenti.

Drámai mutató, hogy a magyar gyerekek 15 százaléka olyan családban él, ahol senki nem dolgozik, nincs munkajövedelem. Európában ezen a téren a magyarországi mutató a legrosszabb, amin változtatni kell - tette hozzá.

Az országgyűlés ezért várhatóan politikai konszenzussal elfogadja a 25 évre szóló nemzeti és stratégiai programot, amelynek keretében a mindenkori kormánynak 3 éves akcióprogramban kell meghatározniuk a stratégiai elképzelések megvalósításához kapcsolódó konkrét tennivalókat.

Juhászné Lévai Katalin az egyik legfontosabb stratégiai célnak a családi szegénység mérséklését, a gyerekek kirekesztettségének, szegregációjának csökkentését nevezte, amit a foglalkoztatás, a gyerekek családok anyagi helyzetének javítása, a lakhatás feltételeinek megváltoztatása, az egészséges gyerekkor biztosítása és az intézményhálózat fejlesztése jelent - olvasható a hirado.hu oldalán.Follow hrportal_hu on Twitter