Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Hetvenezer aláírás a kötelező óraszámok visszaállításáért

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több mint 70 ezer aláírást gyűjtött össze a pedagógusok kötelező óraszámok visszaállításáért; az aláírásgyűjtő íveket szerdán adta át Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja az Országos Választási Iroda (OVI) képviselőjének. Amennyiben több mint 50 ezer aláírást hitelesnek találnak, az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a PDSZ kezdeményezését.

Az érdekvédő a két hónap alatt összegyűjtött aláírásokat öt kartondobozban adta át a sajtó nyilvánossága előtt Luczai Zsuzsannának, az OVI vezetője jogi helyettesének az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium épületében.

A PDSZ március 23-án kezdte meg aláírásgyűjtési akcióját a közoktatási törvény módosításáért és a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáért. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés vonja vissza a jogszabály vonatkozó passzusát, s ne emelkedjen a pedagógusok kötelező óraszáma 2007 szeptemberétől, amely országosan több ezer pedagógus álláshely elvesztésével jár.

Kertész Ágnes szerint a szeptemberi kötelező óraszámemelés valójában ingyenmunkát jelent a pedagógusoknak. Közölte azt is, levelet írtak a miniszterelnöknek és azt kérték, kezdjék meg az előkészületeket, hogy még időben, tehát ebben a parlamenti ülésszakban újra tudják tárgyalni a jogszabályt.

A támogatók az alábbi kezdeményezéshez adták a nevüket: "Az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (Közoktatási törvény) módosítását abból a célból, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma álljon vissza a 2006. évi módosítás előtti szintre, azaz ne növekedjen 2007 szeptemberétől".

Az érdekvédő szervezet korábban azt kérte a polgároktól, ne hagyják a pedagógusok ezreinek állásvesztését és ezzel az oktatás minőségének, a gyerekek esélyegyenlőségének romlását eredményező jogszabály érvényre jutását.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke korábban azt mondta, a tanítóknak öt százalékkal, a tanároknak tíz százalékkal emelkedne az óraszáma, míg a pedagógusképzést folytató intézményekben 20 százalékkal növekednének az óraszámok. Mint mondta, így több ezer pedagógus veszítheti el állását.

Ha a szakszervezet összegyűjti a szükséges 50 ezer hiteles aláírást, akkor az Országgyűlésnek tárgyalnia kell a kérdésről. A parlamentet ugyanakkor a napirendre vételen túl semmi nem kötelezi arra, hogy az íven szereplő kezdeményezésnek megfelelő döntést hozzon.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az MTI megkeresésére elmondta, az Országos Választási Bizottság (OVB) jövő kedden tartja következő ülését. Az OVB várhatólag ekkor kéri fel a közigazgatási és elektronikus közszolgáltatások központi hivatalát, ismertebb leánykori nevén a könyvhivatalt, hogy ellenőrizze az aláírások hitelességét.

Az ívek átadásától számítva 45 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy hitelesítsék az összegyűjtött aláírásokat. Amennyiben a szükséges 50 ezer hiteles aláírás összegyűlt, ezt az OVB határozatban állapítja meg, majd erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

A PDSZ akciójával egy időben egyébként egy másik ágazati érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett, ám ők a közalkalmazotti bérek rendezése ügyében. Ez az aláírásgyűjtés jelenleg is tart
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A pedagógusok negyede nem vett részt az ingyenes vírusteszten

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt az ingyenes koronavírus-tesztelésen: az óvodai dolgozók 74 százaléka, a tanárok és tanítók 73 százaléka... Teljes cikk

Adóemelési stopot rendel el a kormány az önkormányzatoknál

A döntés értelmében a helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre. Teljes cikk

Koronavírus: sokkal nagyobb veszélyben vannak a szociális területen dolgozó szakemberek

A szociális területen dolgozók közül 24 ezer embert teszteltek koronavírusra, 911-en pozitív mintát produkáltak. Teljes cikk