Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Hetvenezer aláírás a kötelező óraszámok visszaállításáért

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) több mint 70 ezer aláírást gyűjtött össze a pedagógusok kötelező óraszámok visszaállításáért; az aláírásgyűjtő íveket szerdán adta át Kertész Ágnes, a PDSZ elnökségi tagja az Országos Választási Iroda (OVI) képviselőjének. Amennyiben több mint 50 ezer aláírást hitelesnek találnak, az Országgyűlésnek napirendjére kell tűznie a PDSZ kezdeményezését.

Az érdekvédő a két hónap alatt összegyűjtött aláírásokat öt kartondobozban adta át a sajtó nyilvánossága előtt Luczai Zsuzsannának, az OVI vezetője jogi helyettesének az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium épületében.

A PDSZ március 23-án kezdte meg aláírásgyűjtési akcióját a közoktatási törvény módosításáért és a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállításáért. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés vonja vissza a jogszabály vonatkozó passzusát, s ne emelkedjen a pedagógusok kötelező óraszáma 2007 szeptemberétől, amely országosan több ezer pedagógus álláshely elvesztésével jár.

Kertész Ágnes szerint a szeptemberi kötelező óraszámemelés valójában ingyenmunkát jelent a pedagógusoknak. Közölte azt is, levelet írtak a miniszterelnöknek és azt kérték, kezdjék meg az előkészületeket, hogy még időben, tehát ebben a parlamenti ülésszakban újra tudják tárgyalni a jogszabályt.

A támogatók az alábbi kezdeményezéshez adták a nevüket: "Az Országgyűlés tűzze napirendjére és tárgyalja meg az 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (Közoktatási törvény) módosítását abból a célból, hogy a pedagógusok kötelező óraszáma álljon vissza a 2006. évi módosítás előtti szintre, azaz ne növekedjen 2007 szeptemberétől".

Az érdekvédő szervezet korábban azt kérte a polgároktól, ne hagyják a pedagógusok ezreinek állásvesztését és ezzel az oktatás minőségének, a gyerekek esélyegyenlőségének romlását eredményező jogszabály érvényre jutását.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke korábban azt mondta, a tanítóknak öt százalékkal, a tanároknak tíz százalékkal emelkedne az óraszáma, míg a pedagógusképzést folytató intézményekben 20 százalékkal növekednének az óraszámok. Mint mondta, így több ezer pedagógus veszítheti el állását.

Ha a szakszervezet összegyűjti a szükséges 50 ezer hiteles aláírást, akkor az Országgyűlésnek tárgyalnia kell a kérdésről. A parlamentet ugyanakkor a napirendre vételen túl semmi nem kötelezi arra, hogy az íven szereplő kezdeményezésnek megfelelő döntést hozzon.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az MTI megkeresésére elmondta, az Országos Választási Bizottság (OVB) jövő kedden tartja következő ülését. Az OVB várhatólag ekkor kéri fel a közigazgatási és elektronikus közszolgáltatások központi hivatalát, ismertebb leánykori nevén a könyvhivatalt, hogy ellenőrizze az aláírások hitelességét.

Az ívek átadásától számítva 45 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy hitelesítsék az összegyűjtött aláírásokat. Amennyiben a szükséges 50 ezer hiteles aláírás összegyűlt, ezt az OVB határozatban állapítja meg, majd erről tájékoztatja az Országgyűlés elnökét.

A PDSZ akciójával egy időben egyébként egy másik ágazati érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett, ám ők a közalkalmazotti bérek rendezése ügyében. Ez az aláírásgyűjtés jelenleg is tart
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk

Több mint 200 támadás érte az egészségügyi dolgozókat a járvány alatt

A támadások valódi száma jóval több lehet a mértnél. Teljes cikk