kapubanner for mobile
Megjelent: 4 hete

Hogyan hat a stressz a szervezetünkre?

Feszült? Ideges? Ezek gyakran felmerülő kérdések, akár önmagunk, akár a környezetünk felől. De nincs egyedül ezzel, ugyanis a környezetében lévők, családtagok, munkatársak vagy az utcán elhaladó járókelők is folyamatosan tapasztalják a feszültség kényelmetlen érzetét.

Selye János stresszkutató szerint csak az nem stresszel, aki halott. Lássuk be, ez bizony igaz. Stresszelmélete szerint létezik egy úgynevezett jó stressz (eustressz) és egy rossz stressz (distressz).

Hogyan hat a stressz a szervezetünkre?
 

A stressz jelentése: az élő szervezet természetes válasza az őt érő környezeti változásokra. Miként segíthet a stresszoldásban a hévízi Lotus Therme Hotel&Spa wellnessszálloda?

A szükséges stressz

A stresszhatások kibillentik a szervezetünket egyensúlyi állapotából.

Az is igaz azonban, hogy az életben szüksége van a szervezetnek egy megfelelő szintű stresszre a normális működéshez. Ezt bizonyította be korábban a BIOSPHERE 2 Project is Arizonában a ’90-es években, melynél számos egyéb probléma mellett az is kiderült a kísérlet során, hogy a mesterségesen kialakított élettérben a szél hiánya káros hatással van a fákra. A szélnyomás hiánya a fatörzseket puhává tette, így a fák a saját súlyuk alatt eltörtek, kidőltek. Hiányzott ugyanis az erő, ami megerősítette, megedzette volna a fákat, azaz hiányzott a természetes közegükben már megszokott stresszforrás.

Ebből is láthatjuk, bizonyos esetekben a stressz meg is erősíthet is minket, jó hatással is lehet ránk. De nem mindegy, miként éljük meg azt a bizonyos stresszhatást.

Felismerni és kezelni

A stresszre alapvetően kétféle lehetséges reakció van: aktív válasz, azaz a küzdelem, illetve a passzív válasz, vagyis a menekülés, tűrés.

Az emberiség életének korábbi szakaszaiban többnyire fizikai formában, menekülés és harc által volt jelen. Mai társadalmunkban inkább megterhelő pszichológiai feldolgozással jár.

A stresszt kiváltó okokat először fel kell ismerni, majd kezelni is kell azokat. Kezelésének három módja létezik. Elkerülés, megküzdés, elfogadás.

Káros tünetek

A következő hosszabb ideig fennálló tünetek is utalhatnak stresszes állapotra: fáradtság, levertség, figyelemhiány, emésztési problémák, alvászavar, ingerlékenység, magas vérnyomás, étkezési problémák, depresszió.

A szervezetet érő tartós stressz betegségek kialakulásához vezethet. Ezért mindenképpen csökkenteni, kezelni kell a káros hatásokat.

Hogyan kezelje?

Ha nem krónikus a helyzet, nem kell túlgondolni a dolgokat. Számos egyszerű, rendkívül hatásos praktika áll rendelkezésre a stressz oldása terén. Aprónak tűnnek, azonban nagy hatással bírnak.

Szakítson elegendő időt a feltöltődésre. Szakadjon ki a hétköznapi robotolásból. Kényeztesse testét és lelkét.

Sportoljon, meditáljon, jógázzon, sétáljon a természetben, frissüljön fel masszázs, szauna, kozmetikai kezelés által, kóstoljon meg új ízeket.

A legkomplexebb megoldás lehet erre a Lotus Therme Hotel&Spa, ahol mindezen lehetőségek adottak a testi, lelki kiegyensúlyozottságának visszanyeréséhez.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára - hangsúlyozta Izer Norbert, a... Teljes cikk

Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk