Megjelent: 6 éve

Hogyan lehet kibújni a tranzakciós adó alól?

Tegnaptól három ezrelékről hatra emelkedett a készpénzfelvételt sújtó tranzakciós illeték, így egyre drágábban jutunk hozzá saját, adózott keresményünkhöz. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak csak amiatt van bankszámlája, mert oda utalja a keresetét a munkahelye. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a független munkajogász is megerősítette semmilyen jogi akadálya nincs annak, hogy valaki banki átutalás helyett inkább készpénzben kérje a bérét, ez csupán megállapodás kérdése.

Mivel az alkalmazottnak egyetlen forintjába sem kerülhet az, hogy a juttatását folyószámlára kapja, bárki kérheti készpénzben a jövedelmét. Kivéve, ha a munkaadó átvállalja a tranzakciós adót: ebben az esetben nem kötelessége készpénzben fizetni. Amennyiben a dolgozó hiába kéri készpénzben a bérét, bíróságra mehet, kártérítési pert indíthat, de a munkaügyi felügyelőséghez is fordulhat.

A bank hárít

A bankoknak 60 nappal a kondíciók megváltozása előtt értesíteniük kell ügyfeleiket a változásokról - mivel a tranzakciós adó megemelésének bejelentése óta nem telt el 60 nap, így egyelőre - néhány héten át - a bankok fizetik az adót. Aztán szeptembertől, októbertől mindenütt az ügyfél fizeti meg a pluszköltséget. A későbbiekben ugyanakkor várható, hogy a pénzintézetek ismét elkezdenek versenyezni és bizonyos számlacsomagok, tranzakciók vagy épp kártyák esetében visszakoznak, legalább részben magukra vállalják az illetékterheket.

A mostani emelésre adott banki válaszok között talán a legkeményebb, hogy számos bank jelen állás szerint megszünteti a bankkártyás vásárlások eddig általuk önként vállalt illetékmentességét is. Történik mindez épp olyan időszakban, amikor a növekvő banki költségek miatt munkavállalók (és cégek) tömege kezdett el azon gondolkodni, hogy visszatér a készpénzhasználathoz.

A készpénz uralmának előretörését erősítheti az a július közepén a Kúrián meghozott döntés, amely szerint a közalkalmazotti illetmények kifizetésével kapcsolatban felmerülő banki többletköltségeket a munkáltatónak kell viselnie.

Blikk, Napi Gazdaság, HR Portal
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter