Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

HospInvest: a bíróság elutasította a szakszervezeti kifogást

A bíróság elutasította a szakszervezetek kifogását, amelyben azt állították, hogy az egri megyei kórház működtetését elnyerő HospInvest Zrt. jogellenesen köt szerződéseket a dolgozókkal, illetve hogy július elseje után a zrt. már nem veheti át a kórház üzemeltetését - áll a sajtóközleményben.

Deák Gábor, a társaság alelnöke elmondta: az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), a Medicaritas és a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) azzal támadta a HospInvestet, hogy jogellenesen cselekedett akkor, amikor új munkaszerződést küldött ki az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak, továbbá azt állították, hogy a július elsejei tervezett átadás után a HospInvest már nem veheti át az üzemeltetést.

A bíróság a kifogást elutasította, indoklása szerint az újabb munkáltatói tájékoztató és ajánlattétel nem támadható, az eljárás megfelelt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek - tette hozzá. Az alelnök elmondta: a bíróság álláspontja szerint a HospInvestnek jogában állt kedvezőbb ajánlatot adni a dolgozóknak.

Deák Gábor ismertette: a tulajdonos megyei önkormányzattal kötött szerződés értelmében az egri kórház üzemeltetését elnyert HospInvestnek a szerződés hatályba lépéstől számítva 120 napja van, hogy új munkaszerződést kössön a dolgozókkal. Az önkormányzat ezt az időt bizonyos feltételek mellett meghosszabbíthatja. Az első 120 nap augusztus 18-án jár le. Mivel az OEP-pel minden hónap első napján lehet szerződést kötni, a HospInvest várhatóan szeptembertől működteti a kórházat.

Deák Gábor hozzátette: valóban júliustól tervezték az átvételt, azt hitték, hogy gyorsabb ütemben kötik majd a szerződéseket, és nem számítottak a szakszervezetek ilyen mértékű ellenállására.
A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. Az 1200 dolgozó közül július közepéig 900-an írták alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem akarnak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról.

A dolgozók azonban a határidő lejártának közeledtével folyamatosan írják alá a munkaszerződéseket, a HospInvest legutóbbi tájékoztatása szerint az erre felkért közjegyző hétfőig 721 szerződést hitelesített.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek