Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

HospInvest: a bíróság elutasította a szakszervezeti kifogást

A bíróság elutasította a szakszervezetek kifogását, amelyben azt állították, hogy az egri megyei kórház működtetését elnyerő HospInvest Zrt. jogellenesen köt szerződéseket a dolgozókkal, illetve hogy július elseje után a zrt. már nem veheti át a kórház üzemeltetését - áll a sajtóközleményben.

Deák Gábor, a társaság alelnöke elmondta: az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ), a Medicaritas és a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) azzal támadta a HospInvestet, hogy jogellenesen cselekedett akkor, amikor új munkaszerződést küldött ki az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóinak, továbbá azt állították, hogy a július elsejei tervezett átadás után a HospInvest már nem veheti át az üzemeltetést.

A bíróság a kifogást elutasította, indoklása szerint az újabb munkáltatói tájékoztató és ajánlattétel nem támadható, az eljárás megfelelt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvénynek - tette hozzá. Az alelnök elmondta: a bíróság álláspontja szerint a HospInvestnek jogában állt kedvezőbb ajánlatot adni a dolgozóknak.

Deák Gábor ismertette: a tulajdonos megyei önkormányzattal kötött szerződés értelmében az egri kórház üzemeltetését elnyert HospInvestnek a szerződés hatályba lépéstől számítva 120 napja van, hogy új munkaszerződést kössön a dolgozókkal. Az önkormányzat ezt az időt bizonyos feltételek mellett meghosszabbíthatja. Az első 120 nap augusztus 18-án jár le. Mivel az OEP-pel minden hónap első napján lehet szerződést kötni, a HospInvest várhatóan szeptembertől működteti a kórházat.

Deák Gábor hozzátette: valóban júliustól tervezték az átvételt, azt hitték, hogy gyorsabb ütemben kötik majd a szerződéseket, és nem számítottak a szakszervezetek ilyen mértékű ellenállására.
A Heves megyei önkormányzat március 25-én hagyta jóvá azt a szerződést, amelynek alapján a következő 20 évben a HospInvest Zrt. működtetheti a Markhot Ferenc Kórházat. Az 1200 dolgozó közül július közepéig 900-an írták alá azt a nyilatkozatot, amely szerint nem akarnak lemondani közalkalmazotti jogviszonyukról.

A dolgozók azonban a határidő lejártának közeledtével folyamatosan írják alá a munkaszerződéseket, a HospInvest legutóbbi tájékoztatása szerint az erre felkért közjegyző hétfőig 721 szerződést hitelesített.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk