Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Hosszú távú programra van szükség a feketegazdaság csökkentésére

Az adófizetők körének növelésével elérhető közelségbe kerülne az adócsökkentés, de a többletbevételből az állami feladatok ellátását is javítani lehetne. A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők szerint a gazdaság kifehérítésétől nem várhatunk csodát, ugyanis ebben mindössze százmilliárdos tartalék van

- Az adóalap kiszélesítése egyrészt a kedvezmények és kivételek szűkítésével, másrészt az ellenőrzések fokozásával valósítható meg. Törvényes magatartásra ösztönöznek például az egyszerűsített vállalkozási adóhoz hasonló egyszerűbb adminisztrációt jelentő megoldások is - hangsúlyozta Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

Németh György közgazdász-szociológus szerint érdemes lenne elgondolkodni az alkalmi munkavállalói könyv kiterjesztésén az adóalap kiszélesítése érdekében. Ezzel ugyanis a társadalom olyan rétegei is bevonhatók lennének a közteherviselésbe, amelyeknek tagjait egyébként a munka törvénykönyve alapján hivatalosan nem alkalmaznák. A munkaviszony megtisztítására egy fokozatosságon alapuló hosszú távú program kidolgozását javasolja.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője úgy gondolja, az adóalap növelése érdekében a bevételalapú jövedelemátalányokat kellene megszüntetni. A cég ugyanis, ha bevétel alapján adózik, nem érdekelt abban, hogy számlát kérjen, és ez a feketegazdaságot erősíti. Mint mondja, hozzávetőleg egymillió őstermelői engedély van az országban, amelyek közül a becslések szerint százötvenezerhez kapcsolódik tényleges tevékenység, a többi inkább visszaélésekre nyújt lehetőséget.

Erdős Gabriella úgy véli, adócsökkentésre is szükség van az adóalap kiszélesítése után, mivel az egy főre eső munkaerőköltségben az ország nem versenyképes. De erre csakis akkor kerülhet sor, ha sikerül bevonni a közteherviselésbe az adó-kerülőket. E nélkül ugyanis az adócsökkentés az államadósság növekedését eredményezné.

Németh György viszont rengeteg olyan teendőt lát Magyarországon, amelyet kizárólag állami szerepvállalással lehet elvégezni, ehhez pedig adók beszedésére van szükség. A befolyó bevételek hatékonyabb elköltését szorgalmazza.

- A bérkérdés csak egy tényező az ország sikerében, amely mellett igen fontos szerepet játszik a bürokrácia csökkentése, a korrupciómentesség, a rendőrség hatékony működése, az egészség színvonala, az infrastruktúra fejlettsége és az oktatás minősége - fejtette ki Németh György. Meggyőződése, hogy a feketegazdaság kifehérítésétől nem várhatunk csodát, ugyanis ebben mindössze százmilliárdos tartalék van.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Adó 1%

A magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 1%-át felajánlhatják arra jogosult civil szervezeteknek és egyházaknak. Teljes cikk

Adó 1% 2020

Az adó 1% felajánlási időszak 2020-ban május 20-án zárul, ettől eltérhet azonban, amikor május 20. munkaszüneti napra esik. Teljes cikk

Opten: változóban a cégalapítási gyakorlat

Jelenleg 788 olyan magánszemély van Magyarországon, aki több mint 10 vállalkozáshoz köthető. Teljes cikk