kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 hete

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022 után a második ilyen összeállításunk. Ahogyan korábban, úgy idén is felkerült a listára Németh Kinga, az AUDI HUNGARIA Zrt. személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja. Most őt és HR vezetői gondolatait mutatjuk be olvasóinknak.

Németh Kinga, Audi Hungaraia-
images

Hogyan néz ki a HR vállalatuknál?

A csaknem 12 ezer munkatársat foglalkoztató Audi Hungaria Zrt-nél mintegy 200 HR-s kollégával  formáljuk, irányítjuk  a személyzeti, szervezeti feladatokat. Lefedjük a stratégiai HR teljes kompetencia-portfólióját, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy end-to-end folyamatokban gondolkodjunk, vevőorientált megoldásainkkal támogassuk a hajtás- és autógyárunkat, illetve a szolgáltatási területeinket.

A teljes HR portfólió alatt értem azt, hogy alakítjuk a munkaadói image-ünket a külső és belső munkaerőpiacon, vagy javadalmazási rendszerünk folyamatos piacorientált fejlesztését is.

Toborzásunk a magyar illetve most már a nemzetközi munkaerőpiacon is jelen van, személyzet-és szervezetfejlesztésünk különösen nagy hangsúlyt kap az autóipar rendkívül dinamikusan változó világában.

Audi Akadémiánknak stratégiai alkotóeleme a duális szakképzésünk, mely nem kizárólag vállalatunkat, hanem a régiót és a munkaerőpiacot is magasan, ipari környezetben képzett szakemberekkel támogatja. 

A felnőttképzés, az átképzés és az utánpótlásnevelés rugalmasságunk jelentős alkotóelemei, melyeket stratégiai partnereinkkel, a győri szakképzőiskolákkal és felsőoktatásban a Széchenyi István Egyetemmel szorosan együttműködve valósítunk meg.

Hangsúlyozni szeretném, hogy komplex világunkban a HR területén is csak együttműködve lehetséges jó válaszokat adni a feltett kérdésekre, amelyek hasznosak vállalatunknak, de ugyanakkora értékkel bírnak a kollaboráló partnereink számára is.

Van két olyan feladatkörünk, mely sokak számára nem magától értetődő, hogy HR tematika:

 • Az egyik az egészségmenedzsmentünk, mely nagy hangsúlyt fektetve a prevencióra gondoskodik közösségünk testi és lelki egészségéről, hatalmas értéket képviselve ezzel számunkra.
 • A másik feladatkör pedig a belső, vagy munkatársi kommunikáció, ahol folyamatosan fejlődő kommunikációs csatornákon keresztül informáljuk kollégáinkat digitálisan és face-to-face.

Milyen eredményeket ért el a HR az elmúlt évben?

Néhány, számunkra különösen fontos és értékes eredményt említenék meg. Az országban elsőként, több mint 20 éve kezdtük meg német minta alapján a saját duális szakképzésünket, melynek eredményeképpen évről évre speciális autóipari kompetenciákkal felvértezett fiatal szakmunkásoknak nyílik meg a munka világa, akár nálunk, az Audi Hungariánál, akár más autóipari vállalkozásoknál.

Fontos és egyedülálló, hogy a múlt évtől megteremtettük a duális szakképzésben végzett fiataljaink számára az átjárhatóságot a felsőoktatás felé.
Ez a fajta átjárhatóság, úgy gondolom az egész ország számára hasznos, modell értékű kezdeményezés és különösen nagy jelentősége van a mai egyre szűkülő munkaerőpiaci viszonyok között.

A munkaerő-állományunk rendkívül stabil, a fluktuáció évek óta elenyésző. Egy kereslet-vezérelt munkaerőpiacon ezért különösen fontos, hogy a meglévő munkaerő-állományunk képzését és továbbképzését rendkívül magas szinten oldjuk meg.

Hangsúlyozom, ezen lépések csak és kizárólag partnereinkkel, a Széchenyi István Egyetemmel és a Győri Szakképzési Centrummal voltak lehetségesek.
Sikereinket igazolja, hogy munkatársaink lojálisak a vállalathoz. A vállalatot az elmúlt években többször tüntették ki az „Év munkaadója” címmel. „Családbarát munkahely” és „Megbízható munkaadó” díjakkal is elismerték az Audi Hungariát.

HR vezetőként milyen értékek mentén dolgozik?                                                            

Legfontosabb a hitelesség, az átláthatóság, a következetesség.

Meggyőződésem, hogy értékeink megalapozzák a működésünket és teret kapnak az életem minden területén, így a HR vezetői szerepemben is.  

Meg tudna osztani egy olyan tapasztalatot/élményt a karrierje során, amely jelentősen befolyásolta, hogy milyen HR vezető lett?

Az Audinál eltöltött hosszú éveim során felismertem és megtanultam, hogy fontos kitartani hitvallásom mellett. Teszem ezt nagy nyomás alatt, nehéz helyzetekben is. Az önreflexió jó segítőtársam volt az elmúlt évtizedekben. Fontos számomra, hogy lássam, hogy tevékenységem, viselkedésem hogyan hat a környezetem számára, mit érzékelek önmagam perspektívájából. Ha hibázom, odaállok a csapatom elé korrigálom, elnézést kérek. Ha meggyőződésem, hogy jó az irány, harcolok az utolsó percig a jó megoldásért.

Figyelek a belső hangomra, azt is megtanultam, hogy a megérzéseim eddig soha nem hagytak cserben, hallgassak rájuk, de mindig tegyem mellé a tényeket.

Vannak alapvetések, amelyeket mindig szem előtt kell tartanunk. Feketéből nem lesz fehér és fehérből sem fekete. Ezek az értékek és alapvetések sokat segítenek munkám során. Az a tapasztalatom, hogy hosszú távon mindig jó irányt mutattak számomra.

Milyen nagyobb HR projekten dolgoznak jelenleg, amit kiemelne?

Sokat beszéltem már az autóipar transzformációjáról, mely minket is teljes mértékben érint.A legfontosabb téma most és a következő 1-2 évben a képzés, átképzés és azon pszichológiai biztonság megteremtése a munkatársaink számára, mely ösztönzi őket a változásra, tanulásra, fejlődésre.

Igen, tudom, a változás folyamatos bizonytalanságot generál, hogy ebben miként lehet biztonságban lenni. Itt szükségesek azok a vezetői kompetenciákat fejlesztő képzések, információs fórumok, ahol a kérdésekre válaszokat kap a szervezet minden szintje.

A másik nagy témánk a generációk összehangolása a munka világában. Legalább 4 generáció van most jelen a vállalatunknál, ahol a fejlesztési fókuszok, szokások, felületek nagyon különbözőek. Ezt a diverzitást jól és költséghatékonyan lefedni nem kis kihívás, megtalálni milyen módon szólítsuk meg, képezzük őket, és milyen módon segíthetjük és támogathatjuk munkatársainkat abban, hogy közös értékek, a vállalat sikerességét szem előtt tartva, kapcsolódhassanak egymáshoz.
 
Fontos számunkra, hogy a hatékonyság növelése jegyében megfelelő digitális megoldásokkal automatizáljuk az ismétlődő, repetitív, standardizált személyügyi részfolyamatokat, azzal a céllal is, hogy ezzel optimáljuk erőforrásainkat. Egy további új projektünk, a szervezetünkön belüli informális hálózatkutatás. Tudjuk, látjuk és érezzük is, hogy 12 ezres szervezetünkben léteznek ezek a mikro- és makrohálózatok, amelyek rendkívül értékesek és hatékonyak a vállalat szempontjából. Szeretnénk ezeket jobban megismerni, hogy még inkább a vállalat hasznára fordíthassuk működésüket. Meggyőződésünk, hogy ezek az informális hálózatok sokat segíthetnek munkatársainknak abban, hogy megértsék a járműipari transzformációt és annak szükségességét, hogy az Audi Hungaria egészének, szervezeti egységeinek és a munkatársaknak is nyitottan, tanulásra készen kell részt vállalni ebben az átalakulásban.

Milyen kihívásokat lát a HR szakmában és a munkaerőpiacon? Hogyan alkalmazkodik a vállalatuk ehhez?

A HR szakmában a digitalizáció, automatizálás nagy feladat. Nagy hangsúlyt kap a kompetenciaépítés, hisz hiába vagyok jó HR-s, ha a technológiai megoldások közül kompetencia hiányában nem tudom a folyamatnak, üzleti modellnek megfelelő eszközt azonosítani. Ezzel ma még sok feladatunk van.

A munkaerőpiaci kihívások abban rejlenek, hogy szűk a szakképzett munkaerőpiac. Ez európai jelenség. Ezekre gyors, hatékony, mini kreditszerű kvalifikációs tartalmakkal  tudunk reagálni, melyek az adott kompetenciát fejleszt hatékonyan, akár valódi munkakörnyezetben.

Hogyan tájékozódik az iparági trendekről és a legjobb HR-gyakorlatokról?

Aktívan használom a szervezet rendkívül magas szintű szakmai tudását, hisz mindenki magyar és nemzetközi hálózatok tagja a saját szakterületén és így rengeteg információ áramlik.
Szívesen veszek részt olyan szakkonferenciákon, ahol a magyar gazdaság legkiválóbb vállalatainak HR-szakembereivel találkozhatok. Mindig sok-sok inspiráló gondolattal térek haza ezekről a rendezvényekről.

Együtt dolgozunk tanácsadó kollégákkal, akik külső tükröt tartanak, hogy hol tart Európa vagy a világ HR trendje és ahhoz képest mi hol állunk. Jónak lenni csak úgy lehet, ha a legjobbakhoz mérjük magunkat.

A trendekkel jó tisztában lenni, ugyanakkor mi egy nagyvállalatként csak gondos mérlegelés és hatáselemzés után döntünk ezek alkalmazásáról, hiszen nagyságunkból adódóan az új trendeket követő intézkedéseknek, szabályozásoknak egy nagyon homogén munkatársi állománynál kell jól „működniük”.

Milyen tanácsot adna a feltörekvő fiatal HR-eseknek, akik jelentős hatást szeretnének elérni a szervezetükben?

 • A szakmai siker kulcsa a folyamatos tanulás, nyitottság, önreflexió.
 • Gondolkodj sokszínű csapatban!
 • Kollaborálj!
 • Mindig vedd figyelembe ökoszisztémát!
 • Legyen örömöd, abban amit csinálsz!

Névjegy

Németh Kinga győri születésű, német szakon a szegedi egyetemen diplomázott, amit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen bővített közgazdász oklevéllel. 1997-ben, 26 évesen az Audi Hungariánál kezdte meg szakmai pályafutását. Dolgozott a kontrolling területen, majd a HR területre váltott, ahol 2001-ben a személyügyi referensek terület vezetőjének nevezték ki. 2017-től az AUDI AG-nál Ingolstadtban a duális szakképzésért felelt vezetőként. 2019-ben tért vissza Győrbe az Audi Akadémia vezetőjeként. 2020-ban lett a személyügyi referensek, a személyügyi marketing és az utánpótlásprogramok területének vezetője. 2021-től az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja.

 

Cikkünket a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről itt olvashatja.

 • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
 • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben - Németh Kinga, AUDI HUNGARIA Zrt.

A HR Portál június 6-án közölte több hónapos kutatási eredménye alapján összeállt listáját a 20 legbefolyásosabb magyar HR vezetőről. Ez 2022... Teljes cikk

A 20 legbefolyásosabb magyar HR vezető 2024-ben

Két évvel ezelőtt első alkalommal publikáltuk a legbefolyásosabb magyar HR vezetők 20-as toplistáját. Úgy gondoltuk, hogy idén újra nagyító alá... Teljes cikk

Egyre többen követik a top cégek felsővezetőit LinkedInen

Intenzíven bővül a legnagyobb hazai nagyvállalatok felsővezetőinek LinkedIn-követőbázisa, miközben az aktivitásuk is dinamikusan növekszik –... Teljes cikk