Megjelent: 9 éve

Így kerülhetnek ki az önkormányzatok az adósságcsapdából

Roppant mértékű, szakértői becslések szerint 1000 milliárd forintot is meghaladó adósságállományt halmoztak fel az önkormányzatok. A működést szinte megbénító adósságcsapdából önerőből majdnem lehetetlen a kilábalás. Ugyanakkor a kialakult krízishelyzet arra szorítja rá az önkormányzatokat, hogy minden lehetséges módon racionalizálják működési kiadásaikat, lehetőség szerint a szolgáltatási színvonal egyidejű fenntartása mellett.

A háztartások konyhapénzéhez hasonlóan, nehéz helyzetbe kerülve az intézmények és a vállalkozások is megpróbálják átgondolt döntésekkel visszafogni dologi kiadásaikat. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. tapasztalatai szerint a működés optimalizálásával akár a költségek közel egyharmadát is megspórolhatják az átfogó programot végrehajtó szervezetek.

"Önkormányzati ügyfeleinknél végzett felméréseink szerint a dologi kiadások tekintetében 5-30 százalék közötti költségcsökkenés érhető el. A költségvetésre nehezedő nyomás könnyebben elviselhető, ha az üzemeltetésért felelős önkormányzati tisztségviselők hozzáértő szakemberek segítségével áttekintik, újratárgyalják a telekommunikációs, energia beszerzési, gépjárműpark beszerzési és fenntartási szerződéseiket, vagy, amennyiben erre mód van, újratendereztetik a beszerzéseiket, ismét asztalhoz ültetik a beszállítókat" - mutat rá a működésoptimalizálás mechanizmusára Vass Péter, a tanácsadó cég államigazgatási üzletágvezetője.

A szakember hozzáteszi, hogy az elérhető megtakarítás mértéke függ attól is, hogy mennyire volt fókuszban a költséghatékonyság az utóbbi időszakban az adott önkormányzatnál, mekkora volumenű beszerzésekről van szó, és mikor történt meg utoljára a beszállítói szerződések felülvizsgálata. Az AAM tapasztalatai szerint az üzemeltetésért felelős szakembereket is sokszor meglepi, hogy még mindig lehet tartalékokat találni a súlyosan eladósodott költségvetésükben. "Nem véletlen, hogy az üzleti szférában ezek az optimalizálási projektek már a válság kezdetekor elindultak, hiszen a beruházások visszafogása mellett a működési költségek csökkentése a másik kézenfekvő spórolási módszer, sőt még ésszerűbb választás is, mivel ez nem jár a fejlesztések visszafogásával" - húzza alá Vass Péter.

Az államigazgatási üzletágvezető, felméréseikre hivatkozva rámutat, hogy az önkormányzatok esetében a megyei jogú város - budapesti kerület az a méretgazdaságos szint, amely már jó alkupozíciót biztosít a szolgáltatókkal szemben. Ez alatt összefogás, beszerzési társulás létrehozása, közös közbeszerzési ajánlatkérés javasolt. "A központosított közbeszerzésnek kellene a legjobb beszerzési forrásnak lennie az önkormányzatok számára, de sajnos sem a kínálat, sem az árak nem közelítik meg a piacon elérhető legjobbat. A telekommunikációs beszerzések esetében például kötött és kedvezőtlen konstrukciókat találunk. Talán elég annyit megjegyezni a helyzet további érzékeltetésére, hogy személygépjárműből mindössze három típus szerezhető be, energia pedig egyáltalán nem" - mutat rá a jelenlegi közbeszerzési rendszer hiányosságaira a szakember.

Emiatt praktikus, ha az önkormányzatok a beszerzési társulási formát választják, és egyfajta fogyasztói csoporttá tömörülnek. Az így létrejövő csoport kedvezőbb feltételekben tud kiegyezni mind a telekommunikációs cégekkel, mind az energia kereskedőkkel, gépjármű-, tisztítószer- és más fogyóeszköz beszállítókkal - mutatnak rá az AAM szakértői, akik az ilyen társulások megszervezésében, és a beszerzések átgondolásában is partnerek tudnak lenni.

Egyes költségelemek, így például az energia-, vagy az üzemanyagok bekerülési ára folyamatosan emelkedik, már csak ez a tényező is arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy racionalizálják működési költségeiket. Ha az önkormányzat egyedül lép az ügyben, önálló optimalizálással ugyan elérhet egyfajta "lokális optimumot", de ez a megtakarítás nem lesz olyan mértékű, amekkorát szakértői segítséggel és széles összefogással el lehet érni.

Megfelelő hozzáértés hiányában sajnos újra előfordulhat, hogy az önkormányzat bebetonozza magát egy olyan, egyik oldalról nézve közepesen takarékos, másik oldalról nézve közepesen pazarló 1-2 éves szerződésbe, amelyből csak nehezen és drágán lehet kilépni, így hosszabb távon ismét nehéz helyzetbe kormányozza magát. Ezért érdemes olyan szakértő segítségét igénybe venni, amely jól átlátja a kínálati piacot, és kifinomult módszerei vannak a megfelelő szerződési paraméterek beállításához. Ilyen módszer például a telefonálási szokások, vagy az energiafogyasztás hullámzásának elemzése is. A változtatások előnye, hogy szinte mindegyik eljárás vagy azonnali, vagy még a költségvetési éven belüli megtérülést, költségcsökkenést eredményez. Ráadásul a szakértők akár a teljes kockázatot átvállalják sikerdíjas konstrukció formájában, vagyis a megtakarítás megosztása révén.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Átadták a Kék Madár Alapítvány csokoládéüzemét, ami fogyatékkal élő munkavállalókat foglalkoztat

A 380 négyzetméteren megépült üzemben 28, megváltozott munkaképességű, illetve más hátránnyal küzdő ember dolgozik. Teljes cikk

A foglalkoztatás és a felnőttképzés fejlesztéséről tárgyalt a versenyképességi tanács

Varga Mihály szerint az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredménye, hogy 840 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. Teljes cikk

Ennyit keresnek a magyar zenészek a jogdíjakból

Körülbelül 100 előadóművész kap több mint egymillió forintos jogdíjat. Teljes cikk