Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Így próbálnak segíteni a szerb nyugdíjasok szegénységén

Szerbiában a nyugdíjasok 8,58 százaléka, 146 ezer idős ember él a szegénységi küszöb alatt, azaz kevesebb mint 13 ezer dinárt (33 400 forint) kap havonta - írta szerdán a Magyar Szó című vajdasági napilap.

A szerbiai nyugdíjalap és a Danas című szerbiai napilap egyik cikke alapján a Magyar Szó azt írta, hogy a hétmilliós Szerbiában 1,7 millió nyugdíjas él. Közülük csupán 69-nek haladta meg a havi járandósága júliusban a 120 ezer dinárt (308 400 forint).

A szerb kormány a közelmúltban ismertette gazdasági megszorító csomagját, amely előirányozza, hogy azok a közszférában dolgozók, akik 60 ezer dinárnál (154 ezer forint) többet keresnek, szolidaritási adót fizessenek. A cikk szerint jelenleg 37 813 olyan nyugdíjas él Szerbiában, akinek a járandósága meghaladja a 60 ezer dinárt (vagyis az összes nyugalmazottnak csupán a 0,2 százaléka), a szolidaritási adó viszont rájuk nem vonatkozik.

A cikk kitért arra is, hogy a szerb kormány félévenként félszázalékos nyugdíjemelést irányzott elő, ami elmarad az inflációtól és a megélhetési költségek növekedésétől.

A szerb kormány és az UNICEF felmérése szerint egyébként Szerbiában a lakosság kilenc százaléka él a szegénységi küszöb alatt. A leginkább a 14 év alatti gyerekek érintettek, az utóbbi néhány évben megkétszereződött körükben a szegénységi ráta, azaz 7,3 százalékról 13,7 százalékra nőtt. A felmérés szerint a roma családok majdnem fele a szegénységi küszöb alatt él.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter