Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Így próbálnak segíteni a szerb nyugdíjasok szegénységén

Szerbiában a nyugdíjasok 8,58 százaléka, 146 ezer idős ember él a szegénységi küszöb alatt, azaz kevesebb mint 13 ezer dinárt (33 400 forint) kap havonta - írta szerdán a Magyar Szó című vajdasági napilap.

A szerbiai nyugdíjalap és a Danas című szerbiai napilap egyik cikke alapján a Magyar Szó azt írta, hogy a hétmilliós Szerbiában 1,7 millió nyugdíjas él. Közülük csupán 69-nek haladta meg a havi járandósága júliusban a 120 ezer dinárt (308 400 forint).

A szerb kormány a közelmúltban ismertette gazdasági megszorító csomagját, amely előirányozza, hogy azok a közszférában dolgozók, akik 60 ezer dinárnál (154 ezer forint) többet keresnek, szolidaritási adót fizessenek. A cikk szerint jelenleg 37 813 olyan nyugdíjas él Szerbiában, akinek a járandósága meghaladja a 60 ezer dinárt (vagyis az összes nyugalmazottnak csupán a 0,2 százaléka), a szolidaritási adó viszont rájuk nem vonatkozik.

A cikk kitért arra is, hogy a szerb kormány félévenként félszázalékos nyugdíjemelést irányzott elő, ami elmarad az inflációtól és a megélhetési költségek növekedésétől.

A szerb kormány és az UNICEF felmérése szerint egyébként Szerbiában a lakosság kilenc százaléka él a szegénységi küszöb alatt. A leginkább a 14 év alatti gyerekek érintettek, az utóbbi néhány évben megkétszereződött körükben a szegénységi ráta, azaz 7,3 százalékról 13,7 százalékra nőtt. A felmérés szerint a roma családok majdnem fele a szegénységi küszöb alatt él.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter