Megjelent: 7 éve

Így segítsék a HR-est az előszűrésben az álláskeresők

images

Máig az önéletrajz "Karriercél” menüpontja okozza szinte a legtöbb fejtörést az állásra pályázóknak. Sokan igazából nem is értik, miért van rá szüksége a cégeknek. "Egyértelmű, hogy azért pályázom meg a pozíciót, mert dolgozni szeretnék." "Az erősségeim, a szakmai tapasztalataim az önéletrajzból vagy a személyes találkozáskor majd úgyis kiderülnek"-általában ilyen és ehhez hasonló gondolatmenettel igyekeznek lesöpörni magukról a problémát és ha lehet, mindjárt ki is hagyni a CV-ből.

Amivel viszont nagy hibát követnek el az álláskeresők. Egyrészt a cégek és a HR-esek részéről a "karriercél" feltüntetése ma már alapértelmezett elvárás. Másrészt a röviden, tömören, konkrétan, összeszedetten megfogalmazott karriercél nem csak az állásinterjú személyes blokkjára - hanem a legesélyesebb jelöltek közé is segíthet bejuttatni a pályázókat.

A karriercél rovat a személyes adatok után, még a munkatapasztalat és az iskolai végzettség előtt kap helyet, motivációs levélként is szolgálhat.

Segítség lehet az előszűrésben

"Képzeljük csak magunkat a toborzók, a HR-esek helyébe, akinek egy pozícióra gyakran 100-200 CV közül kell előszűrnie a legalkalmasabbnak tűnő jelölteket! Egyetlen pályázóra - ideális esetben - aligha jut több egy-két percnél. Ilyen szűkre szabott időkeretben nincs külön mód a pályázói motivációk, célkitűzések kisilabizálására. Így nagy szolgáltatot tesz a HR-esnek az a pályázó, aki már az önéletrajz elején két-három világos mondatban nyilatkozik a megpályázott állással kapcsolatos elképzeléseiről. Nem mindegy például, hogy eddig vakvágányon volt, szakmailag valami újat szeretne megvalósítani, esetleg a szakmájához fűződően más területre vagy éppen előléptetésre vágyik. Jól megfogalmazott karriercél esetén a HR-es is árnyaltabban tud kérdezni a jelölttől. Ideális esetben még az elérhető pozíciók közül is fel tud ajánlani egy testreszabottabb, előnyösebb pozíciót" - indokolja a "Karriercél" meghatározásának szükségességét Pálfay Erzsébet HR-szakértő, karrier tanácsadó.

Ezeket a fordulatokat kerüljük

Ám a "Karriercél" rubrikánál sem éppen célravezető a sablonosság. Sokan ugyan eljutnak eddig a menüpontig, de nem lépnek túl a paneleken. Az eredmény: az elvárt kereteknek formailag ugyan tökéletesen megfelelő, tartalmilag viszont használhatatlan infóözön. A "Célom, hogy egy jó csapat megbecsült tagja legyek" és hasonló formulák tehát kerülendőek.

Különösen hasznos, ha nem konkrét álláshirdetésre jelentkezünk

Ehelyett inkább ejtsünk például szót a kiszemelt szakmai irányvonalról, az előző szakmai tapasztalatokról, a nyelvtudásunkról és osszunk meg akár dióhéjban információkat az aktuális élethelyzetünkről, így: "Szakmai jövőmet főként a marketing és a kereskedelem területén képzelem el. Felsőfokú angol,-és némettudással rendelkezem. Előző, retail-es pozíciómban megalapozott kapcsolatrendszeremmel pályázok a pozícióra, nyugat-magyarországi költözéssel." A megpályázott állás helyével kapcsolatos információkat különösen jó néven veszik a HR-esek. Spontán módon vagy épp álláshirdetés közzététele nélkül, a céges adatbázisba leadott álláspályázatok esetében is hasznos lehet már jóelőre megosztani az ilyen információkat. A HR a szakmai infók mellett azt is jó néven veszi, ha az álláskereső például megemlíti: Gödöllő 10 km-es vonzáskörzetében keres állást.

És ha a "Karriercél" szavakba öntése esetleg gondot okozna: a legkönnyebb úgy megfogalmazni, mintha éppen egy mellettünk álló barátunkhoz intéznénk pár szót az álláskeresésről. Tapasztalat: ebben a helyzetben sokkal könnyebb lényegretörően összegezni, milyen szakmai előélettel, tapasztalatokkal rendelkezünk, mik az elképzeléseink és mit is várunk a megpályázott pozíciótól.

Kérhetik álláshirdetésben is

A CV pályázóról nyújtott összképét a "karriercél" mellett az is meghatározza, mennyire teszünk eleget az álláshirdetésben megfogalmazott elvárásoknak. Azaz: ha kérnek karriercél, -és bérigény meghatározást, fotót, referenciát vagy motivációs levelet, teljesítsük ezeket az elvárásokat is maradéktalanul. Ez jelzésértékű a munkáltató felé. Úgy értékeli, hogyha a pályázó már ebben a fázisban is teljesítette az elvárásokat, ez előreláthatóan az együttműködés során is így lesz majd.

Takács Gabriella
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter