Megjelent: 5 éve

Illúzió azt követelni a munkatársaktól, hogy hagyják otthon gondjaikat

Másokat, különösen mások munkáját kritizálni, leértékelni, a problémákat felnagyítani és bűntudatot kelteni szigorúan tilos. Legalábbis a Mapei Kft.-nél - derül ki a közleményből.


Egy vállalkozásban a legfontosabb érték az ember, nagy eredményeket csak csapatban lehet elérni. Egy csapat eredményessége - ha minden más feltétel adott - csak azon múlik, hogy hányan viselkednek úgy, hogy motiválják a többieket, és hányan úgy, hogy demotiválják a többieket - mutatta be vezetési alapelveit és módszertanát Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a "Cégvezetői vacsorán" nemrég tartott előadásában.

"Mi úgy tartjuk, hogy a legnagyobb jutalom, amit ember adhat a munkatársnak az a figyelem. Sok módon lehet figyelmet adni a cégben a munkatársaknak. De a cégben mi pontosan meg is határoztuk, hogy ezt a figyelmet hogyan adjuk" - mondta a cégvezető szakember.

Ne oldd meg a munkatársaid problémáit, de segíts a megoldásban
és ösztönözd! Néha nagyon nehéz megállni, hogy ne adjuk a munkatársainknak a "mi" megoldásunkat, de jobb, ha a problémákat ők oldják meg. Fontos, hogy gólt soha ne a vezető rúgja be, neki az a dolga, hogy összeállítson egy gólerős csapatot és gólhelyzetet teremtsen... - vélik a cégnél.

Markovich Béla szerint a vezetőknek kötelességük emberségesnek lenni és ha szükség van rá, segíteni a munkatársakat a magánéleti problémáik megoldásában. Szerinte illúzió azt követelni a munkatársaktól, hogy hagyják otthon a gondokat. - Ezzel csak azt érjük el, hogy színjátékra kényszerítjük őket, ami tovább növeli a frusztrációt - véli a cégvezető.

Motiváljuk gyakori elismeréssel a munkatársakat. Azonban figyeljünk rá, hogy az elismerés vagy dicséret minden esetben legyen azonnali, konkrét, személyes, ha lehet érzelmekkel teli és mindenképpen őszinte. Ám ez nem is olyan könnyű. Sokan esnek eleinte abba hibába, hogy előbb dicsérnek, majd kritizálnak, hogy "ez jó volt, de..."

Természetesen emellett az alapvető, hogy adjunk értelmet a munkának jó célokkal és küldetéssel és adjunk meg minden szükséges információt a cégről és a munkakörről, ami csak kellhet. A Mapei Kft.-nél például minden új munkatárs kap egy úgynevezett welcome pack-ot, amely tartalmazza a vállalkozás a céljait, a termékekről szóló ismertetőt, a vállalat értékeit és az etikai kódexet.

- Ma, amikor szinte minden iparágban munkaerőhiány van, mindez fontosabb mint bármikor - hangsúlyozta előadásában Markovich Béla.
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
117 munkahely megőrzése fejében 282 millió forinttal támogatja a kormány a Teqball Kft.-t

Hatszázmillió forintos beruházást hajtott végre a Teqball Kft., ebből 282 milliót a kormány állt. A cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz. Teljes cikk

Hamarosan újabb 140 embert bocsát el a Continental, Lázár János tiltakozik

Év végéig további 140 ember elbocsátása várható a Continental makói üzemében. Lázár János szerint a cég "gigantikus" kormányzati... Teljes cikk

Tízezer embert venne fel a Facebook Európában, hogy felépítsék a metaverzumot

A Facebook tízezer munkavállalót venne fel az Európai Unión belül, hogy segítsenek megvalósítani a metaverzum névre keresztelt projektjüket. Ez egy... Teljes cikk