Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

IMF-követelések: nincs olyan társadalmi csoport, amely ne járna rosszul

A költségvetés egészét érintő, de az embereket nem terhelő, alternatív megoldási javaslatokat kell kínálnia a kormánynak a IMF számára - mondta Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője. Hozzátette: az IMF most napvilágot látott követeléseit elfogadhatatlannak tartják.

A kereszténydemokrata politikus a Fidesz-KDNP Sárvárra kihelyezett tanácskozását értékelve azt mondta: egyrészt a megfeszített munkatempó - a kora reggeltől késő éjszakáig zajló munka -, másrészt a felelősség jellemezte a megbeszéléseket, ugyanis a frakciószövetségnek a kétharmados parlamenti többség nemcsak lehetőséget, hanem kötelezettséget is jelent, hogy évtizedek óta esedékes strukturális változásokat végrehajtson.

A frakcióülés egyik kiemelt témája volt az IMF/EU-tárgyalás, amelyről Harrach Péter - hasonlóan Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön tett nyilatkozatához - azt közölte: az IMF most napvilágot látott követelései a magyar társadalom számára elfogadhatatlanok, azok ugyanis nemcsak a nyugdíjasokat sújtanák nagyon keményen, hanem az aktív réteget is, sőt nem lenne az országban olyan társadalmi csoport, amely ne járna rosszul.

A tárgyalásokat azonban eredményesen kellene befejezni - folytatta -, ezért egyetlen lehetőség adódik, ha a magyar fél alternatív megoldásokat kínál, mégpedig olyanokat, amelyek a költségvetés egészét érintik, de az embereket nem terhelik.

"Ez egy komoly munka lesz (...), nem szeretnék találgatni; hogy mi lesz végül a megoldás, azt ma még nem lehet megmondani, és ez elsősorban nem is a képviselők, inkább a kormányzat feladata" - válaszolta a lehetséges lépéseket firtató kérdésre.

Harrach Péter ugyanakkor úgy véli, "egy kis szerencsével" még az idén tető alá hozható az IMF/EU-megállapodás. "Meglátjuk, hogy azok a javaslatok, amelyeket mi teszünk, milyen fogadtatásra találnak" - fűzte hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető szerint az IMF-tárgyalások miatt várhatóan módosítani kell a jövő évi költségvetést, Harrach Péter azt mondta, erről is szó esett a tanácskozáson, de döntés még nem született.

A sárvári frakcióülésen a KDNP által szorgalmazott témákra - családi csődvédelem, családi adózás kiterjesztése, polgári törvénykönyv módosítása és a kegyeleti jog bizonyos rendelkezései - rátérve Harrach Péter azt mondta: az egyik legkonkrétabb javaslatuk a családi adózás kiterjesztésére vonatkozik, amely azokat érintené, akik személyi jövedelemadójukból nem tudják levonni a kedvezményül szolgáló teljes összeget.

Náluk a munkavállaló által fizetett járulékokból tennék levonhatóvá a hiányzó részt. Az indítványról a politikai megállapodás megszületett, így 2014 januárjában bevezethető az intézkedés - jelezte.

A politikus beszélt arról is, hogy a köznevelési törvény ugyancsak téma volt a kihelyezett tanácskozáson. A korábbi vitás időszak után elkezdődött a már elfogadott jogszabály optimális végrehajtásának átgondolása. Az ezzel kapcsolatos képviselői kérdésekre pedig Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár adta meg a válaszokat - mondta.

A frakcióvezető példaként kitért a mindennapos testnevelésre, amellyel kapcsolatban - elmondása szerint - úgy tűnik: a képviselők meggyőzték az oktatási kormányzatot, hogy biztosítani kell a tömbösítés lehetőségét. Az indokok között említette, hogy az úszásoktatás nem oldható meg egy órában. Emiatt inkább a heti ötórás testnevelést tartja helytálló megnevezésnek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk