Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Ismét nem volt egyetértés, a rendvédelmisek is demonstrálni készülnek

A keddi tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a rendészeti szakszervezeteknek a kormánnyal. A rendőrség, és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak, de a "civil társadalom" szakszervezeteivel közösen gyakorolnak majd nyomást. Orbán bejelentette, elvárja a rendvédelmi dolgozóktól, hogy minden körülmények között a rend oldalán álljanak.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) és Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője is azt mondta az Országház előtt várakozó újságíróknak: nem tudják elfogadni a kormány álláspontját a nyugdíjrendszer átalakítása ügyében. A szakszervezetek egyike sem fogadta el a kormány álláspontját, ezért demonstrációkra készülnek - tették hozzá.

Az FRSZ elnöke elmondta, hogy a következő napokban döntenek a nyomásgyakorlás további lehetőségeiről. Mint hozzátette: a tárgyalások eredménytelenül zárultak, de ígéretet kaptak Orbán Viktortól arra, hogy a hétfőn elfogadott alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások, valamint az új életpályamodell kidolgozásába bevonják őket.

Pongó Géza szerint valószínűleg az érdekképviseleti konföderációs kapcsolatokon keresztül, a "civil társadalom" szakszervezeteivel közösen gyakorolnak nyomást. Lesznek sztrájkok és tüntetések is, ám a rendőrség és a rendvédelmi szervek nem sztrájkolhatnak - fűzte hozzá.

A BRDSZ elnöke is megerősítette, hogy nem fogadták el a kormány javaslatait. Bárdos Judit, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának alelnökeként bejelentette, hogy részt vesznek a jövő hétre tervezett konföderációs demonstrációkon. Az MTI kérdésére Bárdos Judit megerősítette, hogy az öt szakszervezeti tömörülés közös demonstrációja várhatóan jövő hét csütörtökön lesz.

Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma (RÉF) munkavállalói oldalának megbízott elnöke elmondta: előrelépésként értékeli, hogy a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók esetében az önkéntesség elve érvényesül, vagyis saját maguk dönthetik el, visszatérnek-e az állományba. A szakszervezeti vezető ugyanakkor hangsúlyozta, nem elégedettek, hiszen a nyugdíjban maradó 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. A RÉF munkavállalói oldalának megbízott elnöke ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a rendészeti dolgozók új nyugdíjrendszere és életpálya-modellje várhatóan egyszerre, 2012. január elsején lép életbe.

Orbán elvárja a rendvédelmisektől, hogy ne álljanak a rendbontók oldalára

Orbán Viktor kormányfő elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára - közölte a miniszterelnök szóvivője kedden újságírók előtt. A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos parlamenti döntések ősszel, hatálybalépésük pedig január 1-jével várható.

Szijjártó Péter a kormányfőnek a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel folytatott keddi egyeztetésen elmondott szavait idézte, hangsúlyozva: Orbán Viktor világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik. Egy oldalon állnak abban is - folytatta -, hogy az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása területén együttműködésre van szükség, mert az elmúlt nyolc év elhibázott gazdasági döntései a nyugdíjrendszert is a csőd szélére sodorták, a nyugdíjrendszer megmentése pedig mindenkinek érdeke.

"Egy oldalon állunk azért is, mert mindkettőnknek az a célunk, hogy a rendvédelmi dolgozók jobb, méltóbb körülmények között és jobb megbecsüléssel, illetve fizetéssel végezhessék a munkájukat" - tette hozzá. Szijjártó Péter közlése szerint Orbán Viktor tájékoztatta az érdek-képviseleti delegáltakat, hogy "a nyugdíjrendszert megmentő lépéseknek az az alapvető célja, hogy a nyugdíjba vonuló emberek méltó nyugellátásra számíthassanak". Példaként azt mondta, hogy hétfőn a parlament a fideszes kezdeményezésű alkotmánymódosítás elfogadásával "elhárított egy nagyon fontos akadályt" a nyugdíjrendszer biztonságba helyezése útjából.

Közölte azt is, az érdekképviseletek kötelezettséget vállaltak arra, hogy minden esetben, amikor a demokratikus szakszervezeti jogaikkal élnek, betartják a törvényeket, és a rend oldalán maradnak. Abban szintén egyetértés volt, hogy a radikalizálódás mindenkinek rossz - fűzte hozzá. A szóvivő azt mondta, ismét korrekt, higgadt volt a megbeszélés hangvétele.

Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy az egyeztetések egyik szakasza zárult le, és egy új rész kezdődik: Pintér Sándor tárcavezető folytatni fogja a tárgyalásokat a rendvédelmi szakszervezetekkel az új életpályamodell kialakításával kapcsolatban. Ezt az egyeztetést a tervek szerint szeptember közepéig zárják le, és remélik, hogy a modell főbb elemei a jövő év elejével hatályba lépnek.

Szijjártó Péter kérdésre megerősítette, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatos jogalkotási munka a nyárra tehető, a parlamenti döntések pedig ennek megfelelően ősszel várhatóak - már a szociális konzultáció eredményének az ismeretében. A cél az, hogy a hivatásos állományban dolgozókat érintő új életpályamodellnek a legfontosabb elemei az új nyugdíjrendszer hatálybalépésekor, január 1-jén életbe tudjanak lépni - emelte ki.

Az Orbán Viktorral folytatott, valamivel több mint egyórás megbeszélés után érdekképviseleti vezetők azt mondták, újabb demonstrációra készülnek a rendészeti szakszervezetek, miután a kedd reggeli tárgyaláson sem sikerült megegyezniük a feleknek.

LMP: közösen kell kialakítani az életpályamodellt

Dorosz Dávid a kormány és a rendvédelmi dolgozók keddi tárgyalásaira úgy reagált, hogy "a Nemzeti Cinizmus Rendszere újabb pofonokat oszt és Orbán Viktor és a Fidesz lábtörlőnek használja a rendvédelmi dolgozókat, azokat az embereket, akik a haza védelmének áldozzák az életüket". Hangsúlyozta, hogy az LMP viszont úgy gondolja, csak az anyagilag és erkölcsileg megbecsült rendvédelmi dolgozókkal lehet elérni, hogy minden ember biztonságban élhessen hazánkban.

A képviselő véleménye szerint Orbán Viktor nyíltan elismerte, hogy a rendvédelmisek után mások is sorra kerülnek és már senki sincs biztonságban. Dorosz Dávid, aki úgy látja, hogy ez az "ára a Fidesz gőgös, csak a gazdagokkal törődő politikájának", kijelentette, hogy az LMP népszavazási kezdeményezése erre a problémára is választ adna.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk