Megjelent: 10 éve

Iszapömlés: munkájukat is elveszíthetik a kárvallottak

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a vegyipari dolgozók szakszervezete. Arra kéri az illetékeseket, kétszer is gondolják meg, bezáratják-e az ajkai alumíniumgyárat, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t (MAL), mert ezzel tízezer ember, köztük a kárvallottak megélhetését veszélyeztetik.

images

Az Országos Sajtószolgálat közleménye szerint a dolgozók közül sokan az iszapömlés károsultjai, ha leáll a termelés, a jövő hónapban már fizetésük sem lesz.

lllés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár, a Lánchíd-rádióban azt nyilatkozta, azonnali hatállyal felfüggeszteti az ajkai timföldgyár működését, és utasítja a gyár vezetőit, hogy állítsák helyre a megsérült tározót.

A vegyipari szakszervezet úgy véli, kár volna a helyzetet csak környezetvédelmi és politikai kérdésként kezelni. Az iszapömlés kapcsán egyre több a dilettáns vélemény és az elhamarkodott intézkedés, melyek felbecsülhetetlen kárt okoznak. Elsősorban az ottani gyárban dolgozóknak – állítja Székely Tamás.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke leszögezte: a meggondolatlan nyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, és ezzel tízezer ember megélhetése is.

Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha a politikusok és a környezetvédők túlbuzgósága miatti felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek.

Székely szerint a helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem kell katasztrófával riogatni, inkább bízni az ágazat szakembereiben, akik megkezdték a helyreállítás megszervezését és a feltáró munkát.

A 40 ezer tagot számláló vegyipari érdekvédelmi szervezet vezetője hozzátette: óriási a pánik a dolgozók között, akik most már nemcsak az ökológiai katasztrófa hatásaitól tartanak, de attól is, hogy a döntéshozók elhamarkodottan, népszerűséget hajhászva döntenek a kérdésről, és elveszik a munkájukat azoknak, akik egyébként is legsúlyosabb kárvallottjai a katasztrófának.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk