Megjelent: 10 éve

Iszapömlés: munkájukat is elveszíthetik a kárvallottak

Azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal a vegyipari dolgozók szakszervezete. Arra kéri az illetékeseket, kétszer is gondolják meg, bezáratják-e az ajkai alumíniumgyárat, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t (MAL), mert ezzel tízezer ember, köztük a kárvallottak megélhetését veszélyeztetik.

images

Az Országos Sajtószolgálat közleménye szerint a dolgozók közül sokan az iszapömlés károsultjai, ha leáll a termelés, a jövő hónapban már fizetésük sem lesz.

lllés Zoltán, a környezetvédelemért felelős államtitkár, a Lánchíd-rádióban azt nyilatkozta, azonnali hatállyal felfüggeszteti az ajkai timföldgyár működését, és utasítja a gyár vezetőit, hogy állítsák helyre a megsérült tározót.

A vegyipari szakszervezet úgy véli, kár volna a helyzetet csak környezetvédelmi és politikai kérdésként kezelni. Az iszapömlés kapcsán egyre több a dilettáns vélemény és az elhamarkodott intézkedés, melyek felbecsülhetetlen kárt okoznak. Elsősorban az ottani gyárban dolgozóknak – állítja Székely Tamás.

A vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke leszögezte: a meggondolatlan nyilatkozatok miatt veszélybe kerülhet a termelés, és ezzel tízezer ember megélhetése is.

Székely szerint is egyértelmű, hogy katasztrófa történt, de ha a politikusok és a környezetvédők túlbuzgósága miatti felfüggesztik a MAL Zrt. működését, akkor az alumínium-, a timföldgyártásban és a bauxitbányászatban is felbecsülhetetlen kárt tesznek.

Székely szerint a helyzeten semmit nem változtat a termelés esetleges leállítása, nem kell katasztrófával riogatni, inkább bízni az ágazat szakembereiben, akik megkezdték a helyreállítás megszervezését és a feltáró munkát.

A 40 ezer tagot számláló vegyipari érdekvédelmi szervezet vezetője hozzátette: óriási a pánik a dolgozók között, akik most már nemcsak az ökológiai katasztrófa hatásaitól tartanak, de attól is, hogy a döntéshozók elhamarkodottan, népszerűséget hajhászva döntenek a kérdésről, és elveszik a munkájukat azoknak, akik egyébként is legsúlyosabb kárvallottjai a katasztrófának.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk