Megjelent: 2 hónapja

Jakab Roland lett a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója

Jakab Rolandot nevezte ki a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatójává január 1-jei hatállyal Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint Jakab Rolandnak új pozíciója mellett megmarad a HUN-REN Irányító Testületében 2023. július 15. óta betöltött tagsága is.

A vonatkozó törvény módosítását követően január 1-jével megkezdődött a HUN-REN irányító szervének központtá alakítása. A HUN-REN Központban Jakab Roland vezetésével azon dolgoznak, hogy a kutatóhelyek támogatásában szintet lépjenek, és valódi központtá váljanak, amely a monitorozás, az innovációs potenciál felmérése és kiaknázása, a kommunikáció, valamint a működtetés egyes területein is mentesíti a kutatókat az őket terhelő adminisztratív és bürokratikus feladatok alól - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a cél az, hogy 2025-től a HUN-REN egy olyan struktúrára váltson, amely a jelenleginél hatékonyabban támogatja a kutatómunkát, valamint egy olyan eredményalapú finanszírozást vezessenek be, amely ösztönzi a nemzetközi térben való előrelépést.

A közleményben idézik Jakab Rolandot, aki kiemeli: megtiszteltetés számára, hogy a központtá alakulással is jelzett szintlépés folyamatát vezérigazgatóként ő irányíthatja, és elkötelezett aziránt, hogy Gulyás Balázs elnökkel és a HUN-REN minden munkatársával együtt, szakmai tudása legjavát adva támogassa közös céljaik elérését.

"A mesterséges intelligencia megjelenése sok más területhez hasonlóan a kutatások világát is alapjaiban változtatja meg, ezért haladéktalanul elkezdjük a HUN-REN átfogó MI-stratégiájának kialakítását. Ez egy olyan technológiai forradalom, amely egyszerre jelent hatalmas fejlődési lehetőséget azoknak, akik idejében felismerik a jelentőségét, illetve óriási leszakadási kockázatot azok számára, akik nem élnek vele. Ez nem csupán a kutatómunkára igaz, hanem a tudománymenedzsmentre is: a manuális adminisztráció csökkentésében is elképesztő szerepe lehet az MI-nek, ezért a HUN-REN Központ elsők között építi be saját rendszereibe a feltörekvő új megoldásokat" - fogalmaz Jakab Roland.

A közlemény szerint Gulyás Balázs elnök kiemelt feladatként határozta meg a HUN-REN tudományos és innovációs képességeinek erősítését a nemzetközi versenyben, valamint a kutatási és innovációs eredmények értékláncba történő bevonásával a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését. 2023 őszén elkezdődött a hálózat kutatóhelyei átfogó értékelési folyamatának előkészítése, amely megalapozza azokat a döntéseket, amelyek nyomán a HUN-REN a kormányzat által meghirdetett Neumann János Program zászlóshajójává válhat, és az abban meghatározott stratégia mentén járul hozzá Magyarország nemzetközi pozíciójának javításához a tudományos és innovációs teljesítmény tekintetében.

Jakab Roland az elmúlt 23 évben az Ericsson Magyarország Kft.-nél számos hazai és régiós vezetői tisztséget töltött be mind vállalatvezetési, mind stratégiai, mind KFI területen. Kezdetben stratégiai üzleti tanácsadói feladatokat látott el, majd rendszerintegrációs és mobilbanki projektek fejlesztésével és vezetésével foglalkozott. Ezt követően a multimédia-termékek értékesítéséért volt felelős Magyarországon és Macedóniában. 2008-ban marketing- és kommunikációs igazgatónak, majd általános vezérigazgató-helyettesnek nevezték ki. 2013-tól az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója lett, majd 2018-tól az Ericsson nyolc országot felölelő közép-európai régió stratégiai igazgatója.

Szakmai vállalati tevékenysége során számos technológiai újítás (3G, 4G, 5G) hazai bevezetésében és csúcstechnológiát képviselő kutatások és fejlesztések - mesterséges intelligencia, IoT, Edge Computing, felhőtechnológia, XR - hazai elterjesztésében, valamint a vállalat egyetemi kapcsolatainak erősítésében vállalt vezető szerepet. Jól ismeri a magyarországi és nemzetközi KFI ökoszisztéma szereplőit, és számos szakmai és társadalmi szervezet - köztük a Mesterséges Intelligencia Koalíció, az 5G Koalíció, a Magyar Európai Üzleti Tanács, a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Műegyetem Támogatói és Baráti Köre Egyesület - vezetését látja el - hangsúlyozzák a HUN-REN közleményében.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Változás az Appeninn Nyrt. igazgatóságában

Szathmáriné Szűcs Györgyi Magdolna lesz az igazgatótanács elnöke. Teljes cikk

Új márka- és marketingkommunikációs igazgató a Yettelnél

2024 márciusától Kovács András Péter vezeti a Yettel Márka- és marketingkommunikációs Igazgatóságát, és felel a telekommunikációs márka... Teljes cikk

Nemzetközi változások az AVON élén

Olasz Henrietta az AVON Magyarország ügyvezetője régiós megbízást kapott. Teljes cikk