Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Jogerős ítélet újságírók megfenyegetése miatt

Jogerősen elítélték a Hetek című hetilap két munkatársának zaklatása miatt Zagyva György Gyulát, a Jobbik volt országgyűlési képviselőjét és I. Bélát, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) másik vezetőjét.

Az ATV cikke szerint - az elsőfokú elmarasztaló határozatot megerősítve - az ítélet súlyosbításáról döntött a másodfokú bíróság abban a perben, amelyet újságírók fenyegetése miatt indítottak Zagyva Gyula korábbi jobbikos parlamenti képviselő, a HVIM tiszteletbeli elnöke és I. Béla, a HVIM másik vezetője ellen. Zagyva György Gyula 300 ezer, I. Béla 120 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Ha nem fizetnek, fogházbüntetéssel válthatják ki az összeget.

A pénteki ítélethirdetésen a másodfokú bíróság súlyosbító körülménynek minősítette, hogy Zagyva György Gyula országgyűlési képviselőként és egy társadalmi szervezet tiszteletbeli elnökeként követte el a cselekményt.

Az első fokon hozott próbára bocsátással szemben jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték a korábbi jobbikos politikust, míg társát az első fokon hozott megrovás helyett 120 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A vádlottak arra hivatkoztak, hogy személyi körülményeikben jelentős változás állt be: Zagyva azt állította, hogy amióta (2014. május) nem a Jobbik-frakció tagja, nincs munkája és nincs bevétele sem. A jogerős ítélet szerint a pénzbüntetés napi ezer forinttal számítva fogházbüntetésre váltható, vagyis Zagyva György Gyula 300, I. Béla 120 nap elzárással válthatja ki a fizetést - írta a portál.

A Váci Városi Bíróság 2012 novemberében hirdetett első fokú ítéletet Zagyva György Gyula ügyében. Az első fokon eljáró bíróság a sértettek által elmondottakra, illetve egyebek mellett egy magnófelvételre alapozva bizonyítottnak látta, hogy 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon Zagyva György Gyula és a másodrendű vádlott megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával.

A tanácsvezető bíró idézte, amit Zagyva György Gyula az egyik újságírónak mondott, miszerint "legszívesebben nekirontana, kitaposná a belét és felkoncolná". Ez és az ehhez hasonló kijelentések megvalósították a félelemkeltés céljából való fenyegetést - jelentette ki a bíró.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter