Megjelent: 5 éve

Jönnek a nemzeti idegenvezetők?

images

Az erről szóló, a lap birtokába került előterjesztés szerint Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet”.

A NIÜ alá tagolt intézményrendszerben helyet kapna például a Nemzeti Kongresszusi Iroda, a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda (TKÖI), a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI), a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ) is.

A HR Portalnak névtelenül nyilatkozó idegenvezető elmondta, a központosított turizmus tulajdonképpen azt jelenti, hogy az állam beleszól mindenbe és elosztja a "képzett" embereknek a jó kis "zsíros" munkát. Majd előállít egy KLIK-szerű intézményt, amely nélkülöz minden szakmaiságot és így az egész szakmát "elintézik" - vélekedik.

Nem kérdés, hogy az államosítás az idegenvezetők életére is jócskán kihat majd. "Bizonyára le kell majd tennem egy nemzeti idegenvezetői vizsgát. Aztán le kellene fizetnem Józsikát, hogy engem tegyen a nemzeti hipihopi buszra. Vehetnék egy szép egyenruhát a nemzeti egyenruhaboltban, továbbá kapnék egy iránymutatást, hogy mit mondhatok az országról és mit nem. Ezt egyébként már néhány iroda próbálta bevezetni. De gondolom a nemzeti rendszerben lenne jó kis chipem, amin hallgatnák, amit mondok a vendégeknek" - mondta portálunknak turizmusban dolgozó hölgy.

Az utazási irodák egy része - folytatja a szakmabeli - így lehúzhatja a rolót, mert nem mennének bele ebbe. Néhány fórumon már most is elég nagy a felháborodás.

Az idegenvezető úgy látja, itt egy kör jár majd jól anyagilag, mert "ebben a szektorban még látnak elég sok pénzt". A sok új alszervezet létrehozására pedig csak egy magyarázatot lát: "jó sok havernak kell zsíros állás". "Ha nem működött jól a Turizmus Zrt , akkor miért nem oda tettek megfelelő szakembereket?" teszi fel a kérdést.

A tervezetet abszurdnak tartja. "Már nagyon régen kitaláltam, hogy legyen nemzeti idegenvezető minősítés, új plecsnivel, új vizsgával, új logóval és mindennel. Kötelező egyenruhával, hát most úgy látom, minden álmom valóra is válik" - fogalmazott ironikusan az idegenvezető.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter