Megjelent: 5 éve

Jönnek a nemzeti idegenvezetők?

images

Az erről szóló, a lap birtokába került előterjesztés szerint Magyar Turizmus Zrt. átalakulna, illetve megszűnne, és utódja, a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség (NIÜ) lenne a „turizmussal kapcsolatos központi szervezet”.

A NIÜ alá tagolt intézményrendszerben helyet kapna például a Nemzeti Kongresszusi Iroda, a Természeti és Kulturális Örökségvédelmi Iroda (TKÖI), a Nemzeti Turizmusfejlesztési Iroda (NTFI), a Budapesti Turizmusfejlesztési Szervezetet (BFTSZ) is.

A HR Portalnak névtelenül nyilatkozó idegenvezető elmondta, a központosított turizmus tulajdonképpen azt jelenti, hogy az állam beleszól mindenbe és elosztja a "képzett" embereknek a jó kis "zsíros" munkát. Majd előállít egy KLIK-szerű intézményt, amely nélkülöz minden szakmaiságot és így az egész szakmát "elintézik" - vélekedik.

Nem kérdés, hogy az államosítás az idegenvezetők életére is jócskán kihat majd. "Bizonyára le kell majd tennem egy nemzeti idegenvezetői vizsgát. Aztán le kellene fizetnem Józsikát, hogy engem tegyen a nemzeti hipihopi buszra. Vehetnék egy szép egyenruhát a nemzeti egyenruhaboltban, továbbá kapnék egy iránymutatást, hogy mit mondhatok az országról és mit nem. Ezt egyébként már néhány iroda próbálta bevezetni. De gondolom a nemzeti rendszerben lenne jó kis chipem, amin hallgatnák, amit mondok a vendégeknek" - mondta portálunknak turizmusban dolgozó hölgy.

Az utazási irodák egy része - folytatja a szakmabeli - így lehúzhatja a rolót, mert nem mennének bele ebbe. Néhány fórumon már most is elég nagy a felháborodás.

Az idegenvezető úgy látja, itt egy kör jár majd jól anyagilag, mert "ebben a szektorban még látnak elég sok pénzt". A sok új alszervezet létrehozására pedig csak egy magyarázatot lát: "jó sok havernak kell zsíros állás". "Ha nem működött jól a Turizmus Zrt , akkor miért nem oda tettek megfelelő szakembereket?" teszi fel a kérdést.

A tervezetet abszurdnak tartja. "Már nagyon régen kitaláltam, hogy legyen nemzeti idegenvezető minősítés, új plecsnivel, új vizsgával, új logóval és mindennel. Kötelező egyenruhával, hát most úgy látom, minden álmom valóra is válik" - fogalmazott ironikusan az idegenvezető.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter