Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Jövőre is az inflációt követi a nyugdíjemelés

Az infláció tervezett mértékével, vagyis 2,4 százalékkal emelkednek majd a nyugdíjak - tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális államtitkársága vasárnap.

Kiemelték, hogy az intézkedés összesen 2,8 millió embert érint, azon belül a mintegy kétmillió nyugdíjast, továbbá a korhatár előtti ellátásban, illetve a megváltozott munkaképességűek ellátásaiban részesülőket.

Az államtitkárság közleményében felidézte, hogy az elmúlt három és fél évben eddig összesen hatszor emelkedtek a nyugdíjak. Az első két évben a korábbi, kombinált számítás szerint kellett meghatározni az emelés mértékét, tavaly óta azonban már az értékmegőrzésre koncentrálva növeli a kormány az idősek és az arra jogosultak járandóságát - írták.

Így míg 2012-ben 0,2 százalékos volt a vásárlóerő-növekedés, addig idén ennél jóval nagyobb mértékű, várhatóan 3,2–3,4 százalék körüli - ennek oka, hogy az idei infláció jóval alacsonyabb a tervezettnél, így a szokásos év eleji emelés nemcsak megőrizte, hanem emelte a nyugdíjak reálértékét.

Hozzátették: ez azt jelenti, hogy 2013-ban 170 milliárd forinttal több nyugdíjat kapnak kézhez az arra jogosultak.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter