Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 hónapja

Jövőre meglesz az ötezredik milliárdos Magyarországon

2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő.

A magyarországi privátbanki piacon kezelt vagyon 7397 milliárd forintra nőtt tavaly az egy évvel korábbi 7009 milliárdról - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. hétfőn az MTI-t. A pénzügyi tanácsadó adatai szerint a privátbanki ügyfelek száma meghaladta a 48 ezret 2022-ben, szemben a 2021. évi csaknem 43 ezerrel.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon 400 ezer háztartás birtokolja a teljes vagyon 48,5 százalékát. Miközben a magyar jegybank adatai alapján a magyarországi háztartások több mint 80 százaléka nem rendelkezik olyan tartalékkal, amely három hónapon túl megélhetést biztosítana számára - jegyezték meg.

A privátbanki tanácsadó cég arra számít, hogy 2024 végére eléri az 5 ezret azon magyarok száma, akik legalább egymilliárd forint felett rendelkeznek, a 400 millió forintot birtoklók száma 25 ezer fölé, a magyar dollármilliárdosok száma pedig minimum hétre nő. 

Globális szinten az iparágban kezelt vagyon a cég szerint az utóbbi tíz évben szinte minden évben növekedett, 2022-ben több mint 123 ezer milliárd dollárt ért el, ami minden idők legmagasabb értéke. Az 50 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezők száma 12 év alatt megduplázódott, 2022-re 218 ezer főre nőtt; ugyanebben az időszakban vagyonuk is megkétszereződött.

Mind Magyarországon, mind világszerte a vagyonérték jelentős része az utódokra fog maradni a következő öt-tíz évben: magyarországi viszonylatban az utódlás több tízezer milliárd forintnyi vagyonértéket érinthet, nemzetközi szinten ez a szám meghaladja a 15 ezer milliárd dollárt.

MTI

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek