Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 hónapja

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél felkészült-e az utódlásra?

családi vállalkozás, utódlás-

A családi vállalkozások komoly gazdasági erőt jelentenek. A világ 500 legnagyobb családi vállalatának összbevétele mára meghaladta a 8 billió dollárt, és a társaságok együttesen majdnem 25 millió embert alkalmaznak, derült ki az EY és a svájci St. Gallen Egyetem 2023 elején publikált Global Family Business Indexéből, ráadásul növekedésben megelőzik a globális gazdaság bővülését.

Ezt a PwC adatai is megerősítik, melyek szerint az elmúlt 15 év legnagyobb bővülését érték el a családi cégek 2022-ben, 43%-uk kétszámjegyű növekedésről számolt be. Ugyanakkor 2023-ban, a globális makrogazdasági kihívások következtében - már elsősorban a fő üzleti tevékenységükre, a költségek fedezésére és a túlélésre összpontosítanak, derült ki a tanácsadócég felméréséből, amely 82 országban, több mint 2000 érintett bevonásával készült. 

Viszont arra is rávilágított a Global Family Business Index, hogy a legnagyobb családi vállalkozások mindössze 20%-ánál készülnek tudatosan a generációváltásra azzal, hogy a döntéshozatalban egy 40 évesnél fiatalabb családtag is részt vesz. Ráadásul ezeknél a cégeknél a vezetőség átlagéletkora 62 év. Mivel sok esetben 100 éves vagy annál is régebbi vállalkozásokról is szó van, ezek a szervezetek már több generációváltást is megértek, miközben Magyarországon a családi vállalkozások jelentős részénél még csak mostanában jött vagy jön el a stafétabot első átadása. A magyar családi cégek száma meghaladja a 150 ezret, a milliárdos árbevételű cégeknek mintegy ötödét adják. Az első generációváltás azonban komoly gondot jelent általában.

Ugyanakkor nem elég remélni, hogy majd lesz, aki átveszi az irányítást, ha erre eljön az idő. A felkészületlenségben mindkét fél hibás lehet, mert az idősebbek nem gondolnak tudatosan az átadásra, hanem irányítják a napi működést, és remélik, hogy az adott pillanatban lesz megfelelő ember, aki át tudja a vezetést venni tőlük. Míg a fiatalok úgy érzik - és gyakran ezt is akarják velük elhitetni -, hogy az idősebb korosztály örökké ott lesz a kormányrúdnál, vagyis ragaszkodik a székéhez, így hiába is lennének motiváltak. Ugyanakkor más esetben éppen a továbbvitel szándéka hiányzik az utódokból. Így az utódlás kérdése komoly stresszhez vezethet egy szervezetben. Hiszen, ha valaki sohasem tanulta vagy, sohasem lett valóban felkészítve  egy vállalkozás folytatására, az igen nehéz helyzetbe kerülhet, mégha szó szerint a céggel együtt nőtt is fel. Ha soha nem volt döntési, vezetői helyzetben, akkor bizony hiába egyezik a neve, mondjuk a cég nevével, nem biztos, hogy alkalmas lesz az irányítására. A Harvard Business Review cikkének szakértője ad néhány tanácsot arra nézve, hogy hogyan érdemes felkészíteni a vezetésre a következő generációkat. 

Mutassa meg a működést elsőkézből!

Már a gyermekek is ismerkedhetnek az üzleti környezettel. Kezdhetjük akár egy olyan programmal, mint a "Muti hol dolgozol” alapötlete, amikor az összes alkalmazott behozhatja a gyermekét egy napra a munkahelyre, így a szervezet kultúráját is formáló program anélkül valósulhat meg, hogy a tulajdonosok gyermekeire indokolatlanul nagy figyelem vagy nyomás vetülne. A legtöbb gyereknek tetszik az ötlet, hogy segíthet a szüleinek, így számukra egyszerre ösztönző és fontos, hogy lássák, hol dolgoznak a szüleik, és úgy gondoljanak a vállalatra, mint egy izgalmas helyre, ahová tartoznak. Idővel a tinédzserek is kifejezhetik érdeklődésüket bizonyos szerepek vagy részlegek iránt, és ezek az erőfeszítések hivatalos gyakornoki és tanulószerződéses programokká nőhetik ki magukat, amelyekben a fiatalok megismerkedhetnek a vállalkozással és a rendelkezésre álló karrierlehetőségekkel. 

Adjon fejlődési lehetőséget!

A családtagok szervezeten belüli mozgatása lehetőséget ad arra, hogy az üzlet minden aspektusát megismerjék. Ha különböző területeken kompetenciát szereznek, több esélyük lehet a különböző munkacsoportok irányítására is. Ily módon megtanulják az üzlet gyakorlati részét, miközben egyidejűleg vezetői tapasztalatot is szereznek. Néhány családi vállalkozásban működő szervezet megköveteli, hogy a gyermekek máshol is szerezzenek tapasztalatot, hogy önálló üzleti szemléletet alakíthassanak ki. Van olyan cég, amely arra ösztönzi a családtagokat, hogy vegyenek részt az iparági szövetségek munkájában, hogy az utódok más mentoroktól is tanuljanak, árnyalt iparági kitekintéssel rendelkezzenek, és kapcsolati hálót építsenek – vázolta a szakember. 

Világítsa meg az üzleti körülményeket!

Az egyes generációk életkorának és érettségének megfelelő információkat kell adni a vállalkozás felépítéséről, a cég számára fontos értékekről, finanszírozásról, működésről. Ezek a beszélgetések akár a vacsoraasztalnál is zajlódhatnak, ahol a család megbeszéli a napi élményeket, ügyes-bajos dolgokat. Itt szó lehet akár a cég termékeiről, a küldetéséről és a vállalkozással illetve annak vezetésével járó felelősségről is. Érdemes megosztani a vállalat sikereinek és válságainak történetét, azt, hogy a vállalkozás hogyan élte túl ezeket, és belőlük milyen tapasztalat vonható le. Magyarázza el az életkornak megfelelő módon, hogyan kell gondolkodni a kockázatokról és a kockázatcsökkentésről, valamint a növekedés és a stabilitás kapcsán kötött kompromisszumokról.

Ragaszkodjon az önazonossághoz!

Minden családban lehetnek működési zavarok, és az egyes családtagok rossz szokásokat alakíthatnak ki. Ha egy gyermek otthon nem az igazság bajnoka, ez a tulajdonsága előbb-utóbb megjelenhet az üzletben is. Ha az egyik gyerek játék közben mindig legyőzi a testvérét és nyilvánvaló köztük a rivalizálás, akkor valószínűleg ezt a versengést az üzletbe is átviszi majd. A szülők számára kulcsfontosságú, hogy ne nézzék el ezeket a tendenciákat, hanem korán foglalkozzanak velük, mert ezek kárt okozhatnak az üzletben, és ezért nem szabad eltűrni őket a családtagok körében sem – véli a szakértő.

Készítsenek tervet a jövőre nézve!

Viselkedjen tudatosan a vállalkozás hosszú távú jövőjével kapcsolatban, hogy megfelelő karrierutat mutathasson a következő generáció számára. Ha az a célja, hogy előbb-utóbb eladja a vállalkozást és ezért igyekszik bővülni, és nem pedig azért, hogy hosszú távon a családban tartsa az üzletet, akkor fontos a gyerekek megtanítása is arra, hogy hogyan kell kezelni a saját portfóliójukat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy az eladás után is  felkészültenvkezeljék a pénzügyeiket, és olyan operatív szerepekben próbálhassák ki magukat, amelyek felkészítik őket arra, hogy máshol is megállják a helyüket. A szülők előrelátása ebben az esetben megelőzheti azt a gyakoran jelentkező problémát, hogy a tulajdonosok gyermekei az eladás után sodródnak, mert nem tudják magukat anyagilag fenntartani, és nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel ahhoz, hogy máshol dolgozzanak.

Készítse fel az egész családot!

Nem minden gyermek választja majd az üzleti életet. Ugyanakkor a család minden tagja, aki részvényes lehet, és akinek az életére hatással lehet a vállalkozás, profitálhat abból, ha megérti, hogy a cég hogyan illeszkedik jelenlegi és jövőbeli életébe. A Családi Tanács hatékony helyszíne lehet annak, hogy a család tagjai kapcsolatot tartsanak mind a vállalkozással, mind pedig egymással. A családi tanács - gyakran külső szakértők támogatásával - olyan hellyé válik, ahol a család megvitathatja a cég küldetését és irányítási elveit, és ahol a nagyobb család különböző ágai is megismerhetik egymást.

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A generációváltás kérdése feszültséget generálhat a családi vállalkozásokban

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy 153 ezer családi vállalkozás működik Magyarországon, mely a hazai cégek mintegy 40 százaléka. A családi... Teljes cikk

Hogyan kell felkészíteni az új generációt a családi vállalkozás átvételére?

Minden családi vállalkozás életében eljön a pillanat, amikor az alapító generáció tagjai átadnák a stafétát a fiataloknak. De vajon mindkét fél... Teljes cikk

Ha hirtelen távozik az ügyvezető: ekkor lép be az interim CEO

Komoly vákuumot hagyhat egy cég életében, ha a topvezető hirtelen, rövid idő alatt távozik, akár saját elhatározásból, akár kényszerből.... Teljes cikk