Két hónap szabadságot kapnak a képviselők"/>
Megjelent: 12 éve

Két hónap szabadságot kapnak a képviselők

Kedden lesz a 2009-es költségvetés újra megnyitott részletes vitája - mondta Szili Katalin. A parlament december 15-én befejezi munkáját, és várhatóan február 16-án kezdi el a tavaszi ülésszakot.

Hétfőn teszi le miniszteri esküjét Molnár Csaba a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium új vezetője, és kedden lesz a 2009-es költségvetés újra megnyitott részletes vitája - mondta Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság ülése után.

Kétnapos ülést tart a jövő héten a Ház, hétfőn döntenek a képviselők a jövő évi adó- és járuléktörvényekről, illetve a 2009-es költségvetést megalapozó törvényekről is. Szili Katalin elmondta: hétfőn újból szavaz a parlament az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvényről és módosítja annak hatálybalépését.

A házelnök emlékeztetett: Sólyom László köztársasági elnök megfontolása visszaküldte a jogszabályt az Országgyűlésnek azzal az indoklással, hogy nem ért egyet a november 10-én meghozott törvény hatályba lépésének időpontjával, mert így nem áll az államfő rendelkezésére az a határidő, amelyet az Alkotmány a kihirdetés megfontolására biztosít. A házelnök elmondta, tájékoztatta a frakciókat arról is, hogy a köztársasági elnök jelezte: a gyűlöletbeszédről szóló törvényt elküldte az Alkotmánybírósághoz.

Kedden lesz a 2009. évi költségvetés újra megnyitott részletes vitája, két részletben - mondta Szili Katalin. Hozzátette: délelőtt ötórás időkeretben, televíziós közvetítés mellett vitatkoznak a frakciók a büdzséről, ezt követően más törvények részletes vitáját folytatják le. Este folytatódik majd a büdzsé részletes vitája, időkeret és televíziós közvetítés nélkül.

A frakciók megegyeztek abban, hogy december 8-án dönt a Ház a köztársasági elnök főbírójelöltjéről. A képviselőcsoportok előzetesen tárgyaltak a december 8-9-i ülésnapról is, és arról döntöttek, hogy ekkor megemlékeznek Antall József miniszterelnök halálának 15. évfordulójáról.

Szili Katalin elmondta: a parlament december 15-én befejezi munkáját, és várhatóan február 16-án kezdi el a tavaszi ülésszakot. Az őszi ülésszak utolsó napján a jövő évi költségvetésen kívül több mint 20 jogszabály zárószavazását tarják.

A jövő heti napirendre elnöki jogkörben tesz majd javaslatot a házelnök, mert a kormányoldal továbbra sem támogatta Fidesz két javaslatának napirendre vételét. Az ellenzéki párt újból kezdeményezte, hogy vegyék napirendre kisebb létszámú parlamentre vonatkozó alkotmánymódosítási, illetve a miniszterek és államtitkárok fizetésének 2002-es szintre történő visszaállítását szorgalmazó törvényjavaslatukat.

Az őszi ülésszak vége előtt az alkotmánybírákat jelölő bizottság tart még egy ülést - közölte Szili Katalin. Mint mondta: két alkotmánybírót kellene választani, de a két nagy frakció álláspontja megmerevedett. Az MSZP továbbra is kitart elvi álláspontja, az új jelölés, a Fidesz pedig az újraválasztás mellett.

Szili Katalin elmondta azt is: levélben fordult az állampolgári jogok országgyűlési biztosához, személyes találkozót kezdeményezve. Azért került sor erre lépésre, mert Szabó Máté az ombudsmanok és munkatársaik részére személyes, a lehető legmagasabb szintű jog védelmet kért.

Az ombudsman azt javasolta a döntéshozóknak, elsősorban az Országgyűlés alkotmányos jogokkal foglalkozó bizottságainak, hogy védjék meg őket mindazoktól a támadásoktól, negatív következményektől, amelyek azért érik őket, mert közreműködnek a független, jogvédő tevékenységben, és kritikát gyakorolnak a hatóságok, más szervezetek tevékenysége felett.

Levelemben azt nehezményeztem, hogy a biztos nem hozzám fordult elsőként - szögezte le Szili Katalin. Azt mondta: ha Szabó Máté a törvényhozóktól kér védelmet, akkor azt javasolja, hogy előbb hozzájuk forduljon, majd ezt követően a nyilvánossághoz. Ez a fordított lépés is rombolja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat - tette hozzá a házelnök. Szerinte azért is esedékes látogatása, mert teljes lett az ombudsmani létszám.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk