Megjelent: 11 éve

Kevesebb adóbevétel a nyugat-dunántúli régióban

Az adóbevételek az első félévben 8,7 százalékkal, azaz 16,5 milliárd forinttal elmaradtak az elmúlt év azonos időszakának teljesítésétől az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság működési területén Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében - közölte az igazgatóság.

Az év első felében a kiemelt adókból - az szja-ból , az áfából, a taoból, a tb-ből és az evából - 173,9 milliárd forintos bevétel keletkezett a régióban. A csökkenés a gazdasági visszaesést tükrözi az igazgatóság értékelése szerint. Az elmaradás leginkább az általános forgalmi adónál, illetve a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járuléknemeknél jelentkezett. Az általános forgalmi adóból az év első hat hónapjában 25,7 milliárd forint nettó bevétel származott, amely 16,8 százalékkal, 5,2 milliárd forinttal kevesebb a múlt év azonos időszakánál.

A személyi jövedelemadóból június végéig 40,7 milliárd forint bevétel teljesült, ami 4,2 milliárd forinttal, 9,4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az első félévben a befizetések 53,3 milliárd forintot tettek ki, amely 2,3 milliárd forinttal, 4,1 százalékkal alacsonyabb az előző évinél. Ezzel egyidejűleg a visszautalt adó 1,9 milliárd forinttal, 10,7 milliárd forintról 12,6 milliárd forintra emelkedett. Ez 17,8 százalékos növekedést jelent. A nettó szja bevétel közel kétharmada Győr-Moson-Sopron megyében keletkezett, a fennmaradó rész pedig szinte fele-fele arányban oszlik meg Zala és Vas megye között.

A társasági adóból származó bevétel június végéig 9,9 milliárd forintot tett ki, amely 1,8 milliárd forinttal , 15,4 százalékkal elmarad a tavalyi év első félévi teljesítésétől. A nettó tao bevételek 45 százaléka Győr megyében, 36 százaléka Vas megyében, 19 százaléka pedig Zala megyében keletkezett. Az APEH által kezelt társadalombiztosítási bevételek nettó összege az év első hat hónapjában 94,1 milliárd forintot ért el, amely 5,4 százalékkal ,azaz 5,2 milliárd forinttal kevesebb,mint az előző év azonos időszakában. A régión belül a bevételek 58,9 százalékát Győr megye biztosítja, Vas és Zala pedig közel azonos arányban járult hozzá a befizetések alakulásához.

Az illetékbevételek összege 6,3 milliárd forint, amely több mint 19 százalékos , másfél milliárd forintos csökkenést mutat. Az első félév során felosztásra került illetékbevételből 3,6 milliárd forint volt az állami költségvetést megillető rész, az önkormányzatok részére átutalt összeg pedig 3,8 milliárd forint. A köztartozások rendezése érdekében az igazgatóság összesen 457,7 millió forint visszaigénylést, illetve támogatás-kiutalást tartott vissza június végéig. Ez közel másfélszerese az egy évvel korábbinak, amely összefüggésbe hozható a fizetőképesség romlásával. A köztartozásra történő jogerős visszatartásról kiadott határozatok száma 70, 4 százalékkal több mint tavaly első félévben.

MTI/MNO
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk

Késnek a fizetések az építkezéseken

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége bizonyos mértékű létszámleépítésre számít. Teljes cikk