Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Ki jár jobban az egykulcsos adóval?

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő hétfőn a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt sajtótájékoztatón azt mondta: amíg Simor András jegybankelnök - részben a gyermekei után járó adókedvezmény miatt - januártól havonta 538 ezer forinttal többet vihet haza, addig egy multinacionális áruházláncnál dolgozó árufeltöltő fizetése kétezer forinttal csökkenhet, az adóváltozásokkal kedvezőtlenül járó közalkalmazottak pedig az inflációval megegyező veszteséget szenvednek el.

Példaként hozta, hogy egy bruttó 86 ezer forintot kereső konyhai alkalmazott 4 százalékos jövedelemcsökkenésre számíthat idén, reálkeresete pedig akár 7,5 százalékkal is csökkenhet. Ha közalkalmazott, bérkompenzációt kaphat, de béremelést nem, így számára az infláció veszteségként jelentkezik - mondta.

Egy 29 éve a pályán lévő kétszakos általános iskolai tanár a tavalyinál kétezer forinttal kevesebbet vihet haza havonta, míg egy tíz éve dolgozó rendőr törzszászlós 153.171 helyett 147.562 forintot - sorolta Bertha Szilvia, hozzátéve: a jelenlegi adórendszer azoknak kedvez, akik a társadalomból élnek, nem azoknak, akik a társadalomért.

Mint mondta: egy havi kétmillió forint bruttó bérrel rendelkező bankvezető havonta 339 ezer forintot nyer az egykulcsos szja-val, így 17 százalékkal emelkedik a nettó fizetése, ha pedig három gyermeket nevel, további 99 ezer forint kedvezményre jogosult, míg egy szintén háromgyermekes pedagógus ennek csak a töredékét tudja igénybe venni.

A jobbikos képviselő emlékeztetett, hogy pártja korábban azt javasolta: az átlagos jövedelem szja-kulcsa 12 legyen, a jó keresetűek 20 százalékos kulccsal adózzanak, az évi 12 millió forintnál többet keresőkre pedig 32 százalékos adót vessenek ki; valódi megoldásnak azonban az ennél is több adósávot, az arányosan progresszív adórendszert tartják.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter