Megjelent: 15 éve

Kihirdették az esélyegyenlőségi roadmapet

A nemek esélyegyenlőségével kapcsolatos uniós intézkedésekről megrendezett pénteki konferencia vendége volt Vladimír Spidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa. A parlamenti rendezvényen Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter köszöntő előadásában Magyarország várható feladatairól beszélt a témában.

Az Európai Bizottság kihirdette a 2006-2010 közötti időszakra szóló ütemtervét, amely a nemek egyenlőségével kapcsolatos uniós intézkedések hat prioritási területét vázolja fel. Magyarország az unió egyetlen olyan tagországa, amely az ütemterv megvalósítását - amelyet az uniós szakzsargon Roadmapnek nevez - teljes mértékben felvállalta.


A hat prioritási terület: • a nők és a férfiak egyenlő mértékű gazdasági függetlensége;
 • a szakmai és a magánélet összeegyeztetése;
 • a két nem egyenlő arányú képviselete a döntéshozatalban;
 • a nemi bűncselekmény valamennyi formájának felszámolása;
 • a nemekhez kötődő sztereotípiák leküzdése;
 • a nemek közötti egyenlőség előmozdítása a kül- és fejlesztési politikákban.

  Az ütemterv minden terület esetében meghatározza az elsődleges célokat és intézkedéseket. A bizottság e célkitűzéseket egyedül nem valósíthatja meg, mivel számos olyan terület van, ahol a fellépések súlypontja a tagállamok szintjén helyezkedik el. Ez az ütemterv illusztrálja azt az elkötelezettséget, amellyel a Bizottság támogatja a nők és a férfiak közötti egyenlőségről szóló programot és szorosabbra fűzi a tagállamokkal, illetve egyéb szereplőkkel fenntartott partnerséget. A tagállamokat cselekvésre buzdító prioritások mellett a bizottság valamennyi területen saját maga számára is megjelölte a beavatkozások pontjait és módjait.

  A Roadmap megvalósítása a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Osztály hosszú távú munkatervének gerincét képezi, hiszen a gender mainstreaming hazai megvalósításában mérföldkövet jelent a Roadmap célkitűzéseinek teljes körű felvállalása.
  A megvalósítás érdekében a tárca munkacsoportokat hozott létre, amelyekben civil szervezetek képviselői, szakértők és minisztériumi köztisztviselők dolgoznak. Az egyes munkacsoportok tagjainak kiválasztása a témakörökben eddig felmutatott szakmai tapasztalatok és eredmények alapján történt.

  A 2008. október 17-én megrendezett "A Roadmap hazai megvalósítása" című program célja az volt, hogy a munkacsoportok tevékenységei, célkitűzései bemutatásra kerüljenek. A rendezvény díszvendége Vladimír Spidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős EU-biztos volt, akit a minisztérium tájékoztatni kívánt arról, hogy mit tett 2006-tól, és mit szándékozik tenni 2010-ig Magyarország a nemek közötti egyenlőség megteremtése érdekében. A szakmai egyeztetésen a munkacsoportok képviselői mellett Gurmai Zita európai uniós képviselő is felszólalt.

  A konferencián átadták a "Női Esélyegyenlőségért" Díjat, melyet idén Vladimír Spidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa; Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára valamint Douglas Freeman, a Virtcom Consulting, USA vezérigazgatója vehetett át.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek