Megjelent: 7 éve

Kilenc érv amellett, hogy a HR miért fontos bármely szervezet számára

Az emberi erőforrások szerepe kilenc konkrét területen is jelentős a szervezetekben, kezdve a stratégiai tervezéstől egészen a vállalati arculatig. Azokon a területeken, ahol a HR szerepet vállal, javulhat a munkavállalók HR-rel szembeni megítélése, mivel úgy tapasztalhatják, hogy a HR a munkavállalókat belső ügyfeleknek tekinti és ezt szem előtt tartva szolgáltatásokat nyújt számukra.

Stratégia

A HR a vállalat alapjait fejleszti azzal a tudással, hogy hogyan hat az emberi tőke a szervezet sikerére. A - HR stratégiai menedzsment szakértelemmel bíró - vezetők részt vesznek a vállalati döntéshozatalban, és így megalapozzák a jelenlegi munkaerő értékelésekre és az üzleti keresletre alapozott, jövőbeli munkaerő-igények előrejelzéseit.

Ösztönzés

A HR szakemberek olyan ösztönzési rendszereket fejleszthetnek ki, melyek versenyképesek más vállalatok hasonló munkaköreinek kompenzációs rendszereivel, legyenek akár a környéken, akár más hasonló vállalkozásokban, akár ugyanabban vagy kompetitív iparágban. A juttatásokra és fizetésekre kiterjedt felmérések segítségével összhangban tudják tartani az ösztönzés költségeit a szervezet jelenlegi pénzügyi helyzetével és a várható bevételekkel.

Javadalmazás

A HR javadalmazással foglalkozó szakemberei csökkenthetik a vállalat munkabér költségeit. A szervezet számára nagyon fontos, hogy a munkavállalók számára optimális jövedelmi, cafeteria csomagokat alakítsanak ki, melyek összhangban állnak a szervezet költségvetésével és a gazdasági feltételekkel. Ők is tisztában vannak azzal, hogy a munkavállalói juttatások tudják leginkább vonzani és megtartani a munkavállalókat. Ez csökkentheti a cég költségeit a fluktuáció mérséklésén keresztül.

Biztonság

A munkaadók kötelesek biztonságos munkakörülményeket biztosítani. A HR terület munkahelyi biztonsági és kockázatkezelési szakemberei a megfelelő jogszabályok betartásához a szükséges szabályzatokat, naplókat és feljegyzéseket elkészítik. Fontos része a munkájuknak a munkahelyi sérülések és halálesetek csökkentése, az esetlegesen veszélyes berendezések és veszélyes vegyi anyagokat biztonságos kezelése.

Felelősség

A HR munkavállalói kapcsolatok szakembere minimalizálja a szervezet felelősségét az esetleges tisztességtelen foglalkoztatási gyakorlat terén. Ezek azonosítása, felkutatása és az ezekkel kapcsolatos munkahelyi problémák megoldása segítséget nyújt a szervezetnek abban, hogy a diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés ellenes jogszabályokat betarthassák és ne sérthessék meg.

Képzés és fejlesztés

A HR képzési és fejlesztési szakemberek koordinálják az új alkalmazottak fejlődését, ami fontos lépés a jó munkaadó-munkavállaló viszony fenntartásához. A HR képzés és fejlesztés területe tréningekkel támogatja a vállalat valós foglalkoztatási gyakorlatát, a munkavállalók fejlesztését, a feltörekvő vezetők felkészítését.

Munkavállalói elégedettség

A munkavállalói kapcsolatok HR szakemberei segítenek a szervezetben elérni a magas teljesítményt, a morál és az elégedettség olyan szintjét, amely erősíteni tudja a munkáltató-munkavállaló viszonyt. Ezek elérésére közvéleménykutatásokat végeznek, fókuszcsoportokat hoznak létre és mérik a munkával való elégedettséget. A fő cél annak a módszernek a kialakítása, amivel a munkáltató fenn tudja tartani a jó munkakapcsolatokat.

Toborzás

A HR toborzók menedzselik a foglalkoztatási folyamatot az átvilágítástól az interjúk ütemezésén keresztül az új alkalmazottak felvételéig. Jellemzően meghatározzák a pályázók leghatékonyabb felvételi módszereit, beleértve azt is, hogy melyek a szervezet számára leghasználhatóbb utánkövetési módszerek.

Kiválasztás

HR szakemberek szorosan együttműködnek a vezetőkkel, hogy befolyásolják a a szervezet munkaerő igényeihez alkalmazkodó, munkaerő-felvételi döntéseket. Segítenek a HR-t kevéssé ismerő vezetőknek olyan szabvány felvételi folyamatok kialakításával, melyek a megfelelő jelöltek kínálatát tudják biztosítani.

A HR legfontosabb alapterületeinek gyakorlati megismerésével célzottan foglalkozik a Samling Kft. HR Basic képzése: http://www.samling.hu/hr_basic

Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el - évek helyett 10 napban - az operatív HR munka legfontosabb eszközeit!
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter