Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Kiss Péter: egymásra épülő programok a lemaradók felzárkóztatására

A problémákkal való tételes, alapos szembenézésben és egymásra épülő programokban látja a leszakadó társadalmi csoportok felzárkóztatásának esélyét Kiss Péter kancelláriaminiszter, aki erről Pécsett beszélt pénteken.

Nem elég szolidaritásunkról és elkötelezettségünkről biztosítani a leszakadókat. Nem elég a jogvédő magatartás, mint ahogy az sem, hogy bíztatjuk őket a versenyre. Egybefüggő, egyidejű, egymásra épülő programokra, továbbá a létszámarányosnál nagyobb forrásokra és eszközökre van szükség - mondta a politikus.

Kiss Péter a Táncsics és a Friedrich Ebert Alapítvány Válaszok a XXI. század kihívásaira című konferenciasorozatának a leszakadó társadalmi csoportokkal foglalkozó pécsi állomásán hangsúlyozta: a többség is vesztese lehet az egyes rétegek lemaradásának, ezért világossá kell tenni, hogy a versenyképes, együttműködő társadalom megteremtése mindenki jól felfogott érdeke.

A kancelláriaminiszter a lemaradás szempontjából legérintettebb csoportok között a hajléktalanokat, az időseket, a romákat és a fogyatékkal élőket említette.

A mintegy 20-30 ezerre becsült hajléktalannal kapcsolatban a legfontosabb feladatnak annak megelőzését nevezte, hogy ezek az emberek "légüres térbe" kerüljenek, azaz elveszítsék kapcsolataikat a társadalommal. Úgy vélte, visszailleszkedésükre nem a sátorok telepítéséhez hasonló tüneti kezelések, hanem a probléma iránt érzékeny, együttműködésre kész emberek alkotta környezet ad esélyt.

Az idősekről szólva megjegyezte, hogy egy nyugdíjasra jelenleg négy, de demográfiai változások okán 2030-ra már csak kettő aktív korú jut, amely veszélyezteti az ellátórendszer biztonságát. Több európai országban a migráció jelenti a kiutat, ugyanakkor az feszültségeket is szül.

Magyarország számára az utánpótlás, a napi, vagy középtávú gazdasági tervek megvalósítása, a gazdaságfejlesztés szempontjából alapvető forrás lehet a magyar nyelvű környezetből érkező migráció - fejtette ki Kiss Péter.

A politikus a több mint félmillióra becsült roma lakossággal kapcsolatban azt hangsúlyozta: kiemelten fontos a parlamentben egyhangúlag elfogadott roma integrációs program megvalósítása. Utalt rá, hogy Magyarországon jelenleg kétmillió embernek nincs szakképzettsége. Az általános iskolát végzettek 24-27 százalékának van hivatalosan munkája, míg a diplomásoknál ez az arány nyolcvan százalék. Ugyanakkor a 20-24 év közötti romák mindössze 1,2 százaléka tanul a felsőoktatásban.

Kiss Péter kitért a mintegy 600 ezer fogyatékkal élőre is. Véleménye szerint jelenlegi ellátásuk nem teszi lehetővé, hogy például a rokkantellátásban részesülők egy része rehabilitációt követően visszatérjen az aktívak közé. Rámutatott: Magyarországon a fogyatékkal élők kilenc százalékának, míg Nyugat-Európában 30 százalékának van munkahelye. Csak az utóbbi két területen történő beavatkozással, a romák és a fogyatékkal élők aktivitásának növelésével nyugat-európai közteherviselést lehetne elérni - mondta a kancelláriaminiszter.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kétmilliárd forinttal emelkedik a családi pótlékokra fordítható költségvetési keret

Rétvári Bence beszélt a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről is. Teljes cikk

Megszállják az ellenőrök az aquaparkokat, nyári táborokat is

A hatósági szakemberek hosszú ideje visszatérő vendégnek számítanak a nyári nyitás előtt álló kaland- és aquaparkokban. Az Innovációs és... Teljes cikk

Ingyenes informatikai kurzus indul nők számára

‍A kurzus részidős, így akár munka mellett vagy a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt is elvégezhető. Teljes cikk