Megjelent: 8 éve

Komoly egészségi kockázat az ülőmunka

Az ülőmunka káros hatásainak vizsgálata egy gyorsan fejlődő terület, a legfrissebb kutatások pedig bebizonyították, hogy az ülő életmód komoly kockázatot jelent az egészségre, sokszor a fizikai aktivitástól és az egészséges táplálkozástól függetlenül. Aki ülő, vagy pihenő állapotban tölti napjai legnagyobb részét, az hajlamosabb az elhízásra, szív- és érrendszeri betegségekre, de akár a depresszióra is.

Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes odafigyelni arra, mire és hogyan ülünk. Fontos, hogy a talpunk mindig a talajon maradjon, a csípő és a térd derékszögben, a csípőízület pedig magasabban legyen, mint a térdízület. Ahhoz, hogy kényelmesen hátra lehessen dőlni, a szék háttámlájának illeszkednie kell a gerincgörbületekhez, a váll körüli izmokat pedig karfás székek segítségével lehet ellazítani. Elmondása szerint érdemes lábtartót használni, emellett a derék mögé helyezett hengerpárna is jótékony hatású. A számítógép előtt végzett munka esetében az az ideális, ha a monitor felső pereme épp szemmagasságban van.

A hosszú ülőmunkát végzőknek további tanács, hogy igyekezzenek óránként felállni, minél többet mozogni, lift helyett a lépcsőt használni, mert ezekkel is sokat enyhíthetnek a kockázatokon.

Kossuth Rádió/hirado.hu
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter