Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Komolyan gondolja a feltétel nélküli alapjövedelmet az MSZP

Az MSZP azt javasolja, Magyarországon is kezdődjön társadalmi vita a mindenkit megillető, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Az egyenlő választójoghoz hasonlítják a juttatást.

Erről Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Braun Róbert szocialista politikus beszélt kedden sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez több feltételnek kell teljesülnie a következő kormányzati ciklus végéig.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy olyan juttatás, amely minden állampolgárnak jár, és szerény megélhetést tesz lehetővé.

Braun Róbert azt mondta: nem kampánytémává szeretnék tenni az Európa-szerte vitákat kiváltó, feltétel nélküli alapjövedelem ügyét, perspektivikus célról van szó.

Az európai baloldalnak ma az a feltétel nélküli alapjövedelem, ami a XX. század elején az egyenlő választójog, a sztrájkjog, majd később a minimálbér bevezetése volt - jegyezte meg.

Az MSZP ezért javasolja, hogy a következő kormányzati ciklusban dolgozzák ki annak lehetséges modelljeit, "hogy az Orbán Viktor által vizionált termelés- és munkaközpontú társadalom helyett egy igazságos és szolidaritásra épülő társadalom jöjjön létre, ahol nincs éhezés, nyomor, mindenkinek biztosítottak az emberhez méltó élet körülményei" - fejtette ki.

Mindazonáltal jelezte, hogy a mindenkit megillető alapjövedelem bevezetésének számos feltétele van.

Harangozó Gábor ezek között említette, hogy jelentős béremelés menjen végbe, hiszen a béreknek jóval meg kell haladniuk a munkavégzés nélkül is járó alapjövedelmet ahhoz, hogy utóbbi ne ösztönözzön munkakerülésre. Feltétel a foglalkoztatottság bővítése is, 250-300 ezer új munkahely létrehozása a következő ciklusban.

Az MSZP-választmány elnökhelyettese kiemelte, hogy a magyarországi bérek csak 27 százalékát teszik ki az uniós átlagnak, miközben az árszínvonal mára lényegében elérte azt.

Az MTI kérdésére elmondta, van olyan számítás, amely akár már a következő kormányzati ciklusban elképzelhetőnek tartja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, mert nagyságrendileg akkora bevételkieséssel járna, mint az egykulcsos adórendszer.

Braun Róbert közölte, ez a számítás körülbelül 40-50 ezer forintra teszi az alapjövedelem lehetséges összegét. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy ehhez érdemi béremelést kell végrehajtani. Azonban - folytatta - ma is látnak lehetőséget arra, hogy egy igazságosabb adórendszerrel a nettó minimálbért 100 ezer forint körüli szintre növeljék.

Arról is beszélt, hogy szerte Európában sokan ellenzik a feltétel nélküli alapjövedelmet, mert munkaellenesnek, igazságtalannak tartják, ezért elengedhetetlen a társadalmi vita, és hogy megszerezzék az emberek többségének egyetértését.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hiába a nyitás, szenvednek a mozik

Nőnek ugyan a látogatottsági adatok, de nagyon lassan térnek vissza a nézők a mozikba, melyeknek nagy része felélte tartalékait. Teljes cikk

Tállai András: év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál

A döntés körülbelül egymillió munkavállalónak jelenthet könnyebbséget. Teljes cikk

Vendéglátók Ipartestülete: 1 milliós fizetést is kérnek a szakácsok a Balatonnál

Az ipartestület szerint vannak munkáltatók, akik mongolokat és vietnámi idénymunkásokat keresnek az üres álláshelyekre. Teljes cikk