Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Komolyan gondolja a feltétel nélküli alapjövedelmet az MSZP

Az MSZP azt javasolja, Magyarországon is kezdődjön társadalmi vita a mindenkit megillető, feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről. Az egyenlő választójoghoz hasonlítják a juttatást.

Erről Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Braun Róbert szocialista politikus beszélt kedden sajtótájékoztatón, hangsúlyozva, hogy az alapjövedelem bevezetéséhez több feltételnek kell teljesülnie a következő kormányzati ciklus végéig.

A feltétel nélküli alapjövedelem egy olyan juttatás, amely minden állampolgárnak jár, és szerény megélhetést tesz lehetővé.

Braun Róbert azt mondta: nem kampánytémává szeretnék tenni az Európa-szerte vitákat kiváltó, feltétel nélküli alapjövedelem ügyét, perspektivikus célról van szó.

Az európai baloldalnak ma az a feltétel nélküli alapjövedelem, ami a XX. század elején az egyenlő választójog, a sztrájkjog, majd később a minimálbér bevezetése volt - jegyezte meg.

Az MSZP ezért javasolja, hogy a következő kormányzati ciklusban dolgozzák ki annak lehetséges modelljeit, "hogy az Orbán Viktor által vizionált termelés- és munkaközpontú társadalom helyett egy igazságos és szolidaritásra épülő társadalom jöjjön létre, ahol nincs éhezés, nyomor, mindenkinek biztosítottak az emberhez méltó élet körülményei" - fejtette ki.

Mindazonáltal jelezte, hogy a mindenkit megillető alapjövedelem bevezetésének számos feltétele van.

Harangozó Gábor ezek között említette, hogy jelentős béremelés menjen végbe, hiszen a béreknek jóval meg kell haladniuk a munkavégzés nélkül is járó alapjövedelmet ahhoz, hogy utóbbi ne ösztönözzön munkakerülésre. Feltétel a foglalkoztatottság bővítése is, 250-300 ezer új munkahely létrehozása a következő ciklusban.

Az MSZP-választmány elnökhelyettese kiemelte, hogy a magyarországi bérek csak 27 százalékát teszik ki az uniós átlagnak, miközben az árszínvonal mára lényegében elérte azt.

Az MTI kérdésére elmondta, van olyan számítás, amely akár már a következő kormányzati ciklusban elképzelhetőnek tartja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, mert nagyságrendileg akkora bevételkieséssel járna, mint az egykulcsos adórendszer.

Braun Róbert közölte, ez a számítás körülbelül 40-50 ezer forintra teszi az alapjövedelem lehetséges összegét. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy ehhez érdemi béremelést kell végrehajtani. Azonban - folytatta - ma is látnak lehetőséget arra, hogy egy igazságosabb adórendszerrel a nettó minimálbért 100 ezer forint körüli szintre növeljék.

Arról is beszélt, hogy szerte Európában sokan ellenzik a feltétel nélküli alapjövedelmet, mert munkaellenesnek, igazságtalannak tartják, ezért elengedhetetlen a társadalmi vita, és hogy megszerezzék az emberek többségének egyetértését.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk