Könyvelők menthetik meg a világot a válságtól"/>
Megjelent: 12 éve

Könyvelők menthetik meg a világot a válságtól

Lehet, hogy egy egyszerű könyvelési módosítással eltüntethető a hitelválság? Az Európai Unióban a bankok számára most lehetővé tennék, hogy megkerüljenek egy könyvelési szabályt, amely elemzők szerint növelte a hitelszűke káros hatását, és hozzájárult a profitveszteségek növekedéséhez, valamint a piaci árfolyamok gyors romlásához.

Az EU pénzügyminiszterei kedden egyetértettek abban, hogy a harmadik negyedévi mérlegbeszámolókban a bankok megváltoztathatnák a követelések nyilvántartását, és így elkerülhetik a versenyhátrányt is az amerikai bankokkal szemben, közölte az EU francia elnöksége.

Az amerikai könyvelési szabályok szerint a bankok, rendkívüli körülmények közepette, egyes követeléseket áthelyezhetnek a kereskedési könyvből a banki könyvbe. A kereskedési könyvben a követeléseket a másodlagos piacon kialakult értéken kell nyilvántartani, a banki könyvben viszont költség szerint, vagyis elsődleges áron - lényegében az adós által lejáratkor fizetendő összegen -, függetlenül a piaci értéktől. Az amerikai hatóságok a múlt héten erősen bátorították a bankokat e kivételes lehetőség alkalmazására, hogy csökkentsék a tőkefeltöltési szükségletet. A piaci értéken nyilvántartott követelések árfolyamcsökkenését ugyanis tőkével kell fedezni, a költségen nyilvántartott követelésekre viszont ilyen kötelezettség nincs.

"A nyilvántartásban az amerikai bankok megtehetik, hogy kivegyenek követeléseket a kereskedési könyvből. Úgy érezzük, ezt a módszert az európai intézményeknek is lehetővé kell tenni" - mondta az EU soros elnökségét ellátó Franciaország gazdasági minisztere, Christine Lagarde.

Az Egyesült Államokból tavaly indult "nem elsőrendű válság" lényege éppen az, hogy a bankok befektetési portfoliói meredeken leértékelődtek - részint a nem elsőrendű jelzálog-követelésekre alapozott, származékos papírok értékvesztése, részint az általános pénzügyi piaci és tőzsdei lejtmenet miatt -, és ennek fedezésére a pénzintézetek kénytelenek olcsón pénzzé tenni jobb követeléseiket is, amitől még meredekebb a lejtő és nagyobb a profitveszteség. A bankközi piacon ugyanis jelenleg alig lehet, vagy nagyon drága áthidaló finanszírozást szerezni.

"Várakozásunk szerint ez a kérdés megoldódik e hónap végéig, azzal a céllal, hogy a harmadik negyedévre visszamenő hatállyal bevezethető legyen", olvasható a pénzügyminiszteri értekezlet közleményében.

A nemzetközi könyvelési szabványbizottság (IASB), amely több mint száz országban - közte az EU-országokban - elfogadott, kötelező könyvelési-nyilvántartási szabályokat dolgoz ki, a jövő héten tanácskozik Londonban a piaci értékű nyilvántartás kötelezettségének esetleges megváltoztatásáról, amerikai mintára.

EU-beli diplomaták azt mondták kedden, ha az IASB nem intézkednék megfelelően, akkor az Európai Bizottság néhány nap alatt elkészíti a megfelelő ajánlást az EU miniszteri tanácsa számára.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk