kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

Konzultáció a vállalkozások társadalmi felelősségéről

A munkaügyi tárca támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek elősegítik és erősítik a vállalkozások társadalmi felelősségét.

Ezt hangsúlyozta Csizmár Gábor, a szaktárca vezetője a Magyar Tudományos Akadémián tartott konzultáción, ahol nagyvállalati vezetők, gazdasági kamarák és munkáltatói szervezetek képviselői cseréltek véleményt arról, hogy milyen feltételek között növelhető a vállalkozások társadalmi felelőssége. A miniszter elsősorban a vállalkozások belső kapcsolatrendszerére, a szociális párbeszéd jelentőségére, a munkavállalói jogok, az érdekképviseleti jogosítványok tiszteletben tartására, a béren kívüli juttatásokra, a biztonságos és egészséges munkavégzésre, az esélyegyenlőség fontosságára hívta fel a részvevők figyelmét.

Etikai kódexek és magatartási karták kidolgozása - mondta Csizmár Gábor -, nem a kormányzat feladata, de segítheti az ilyen irányú törekvéseket, a társadalmi felelősségvállalás feltételeinek kialakítását. Mindenek előtt azzal, ha őrködik a jogszabályok betartása felett, állandóan szem előtt tartja a vállalkozások terheinek csökkentését, és a támogatásoknál figyelembe veszi a piaci verseny szempontjait. Utalt arra, hogy a közeljövőben az Európai Unió miniszteri tanácsa is napirendjére tűzi a kérdést.

A konzultáción Michael Lake, az EU volt nagykövete kifejtette: a környezet, a társadalom iránt viselt felelősség része a fenntartható fejlődésnek. Ebben a folyamatban mindenkinek, a tervezőknek, a könyvelőknek, a munkásoknak és a fogyasztóknak is részt kell venni. Több hozzászóló a cégek társadalmi felelősségét összefüggésbe hozta a piaci verseny alakulásával, egyes ágazatok sajátos helyzetével.

Felvetődött, hogy mintha "visszaerősödne" a fekete munka, és ez a körülmény rontja a nagyobb társadalmi felelősség vállalását, mert kisebbségbe szorul a tisztességes üzleti magatartás. A mezőgazdaságban és a kisiparban hagyománya van a közösség iránti felelősség vállalásának, de számos településen a munkáltatók lehetőségeit behatárolja a lakosság alacsony vásárlóereje, illetve a béreket terhelő járulékok. Fontosnak nevezték, hogy a kormány kiszámítható viszonyokat teremtsen a vállalati szférában, a meghozott intézkedések között legyen összhang.

A társadalmi felelősségéről szólva a részvevők felhívták a figyelmet a fiatalok, különösen a pályakezdő diplomások, valamint a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának jelentőségére. Egyetértettek abban: eljött az ideje, hogy a cégek társadalmi felelősségéről beszéljünk, mivel a nemzetközi befektetők azokat a vállalkozásokat részesítik előnyben, amelyek ezen a téren is teljesítik a szigorú feltételeket.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hamis diplomákkal szerzett állásokat egy kecskeméti nő, lebukott

A nőt többrendbeli közokirat-hamisítással vádolják. Teljes cikk

Az iskolai csapatsportokból a munkahelyen is profitálhatunk

A fiatalkorban végzett sportolásnak nem csak egészségügyi előnyei vannak - derül ki egy friss kutatásból. Teljes cikk

Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

A SZÉP-kártyával rendelkezők májusban költötték a legtöbbet 2024-ben. Teljes cikk