Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Konzultáció a vállalkozások társadalmi felelősségéről

Ezt hangsúlyozta Csizmár Gábor, a szaktárca vezetője a Magyar Tudományos Akadémián tartott konzultáción, ahol nagyvállalati vezetők, gazdasági kamarák és munkáltatói szervezetek képviselői cseréltek véleményt arról, hogy milyen feltételek között növelhető a vállalkozások társadalmi felelőssége. A miniszter elsősorban a vállalkozások belső kapcsolatrendszerére, a szociális párbeszéd jelentőségére, a munkavállalói jogok, az érdekképviseleti jogosítványok tiszteletben tartására, a béren kívüli juttatásokra, a biztonságos és egészséges munkavégzésre, az esélyegyenlőség fontosságára hívta fel a részvevők figyelmét.

Etikai kódexek és magatartási karták kidolgozása - mondta Csizmár Gábor -, nem a kormányzat feladata, de segítheti az ilyen irányú törekvéseket, a társadalmi felelősségvállalás feltételeinek kialakítását. Mindenek előtt azzal, ha őrködik a jogszabályok betartása felett, állandóan szem előtt tartja a vállalkozások terheinek csökkentését, és a támogatásoknál figyelembe veszi a piaci verseny szempontjait. Utalt arra, hogy a közeljövőben az Európai Unió miniszteri tanácsa is napirendjére tűzi a kérdést.

A konzultáción Michael Lake, az EU volt nagykövete kifejtette: a környezet, a társadalom iránt viselt felelősség része a fenntartható fejlődésnek. Ebben a folyamatban mindenkinek, a tervezőknek, a könyvelőknek, a munkásoknak és a fogyasztóknak is részt kell venni. Több hozzászóló a cégek társadalmi felelősségét összefüggésbe hozta a piaci verseny alakulásával, egyes ágazatok sajátos helyzetével.

Felvetődött, hogy mintha "visszaerősödne" a fekete munka, és ez a körülmény rontja a nagyobb társadalmi felelősség vállalását, mert kisebbségbe szorul a tisztességes üzleti magatartás. A mezőgazdaságban és a kisiparban hagyománya van a közösség iránti felelősség vállalásának, de számos településen a munkáltatók lehetőségeit behatárolja a lakosság alacsony vásárlóereje, illetve a béreket terhelő járulékok. Fontosnak nevezték, hogy a kormány kiszámítható viszonyokat teremtsen a vállalati szférában, a meghozott intézkedések között legyen összhang.

A társadalmi felelősségéről szólva a részvevők felhívták a figyelmet a fiatalok, különösen a pályakezdő diplomások, valamint a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának jelentőségére. Egyetértettek abban: eljött az ideje, hogy a cégek társadalmi felelősségéről beszéljünk, mivel a nemzetközi befektetők azokat a vállalkozásokat részesítik előnyben, amelyek ezen a téren is teljesítik a szigorú feltételeket.
Follow hrportal_hu on Twitter