Megjelent: 13 éve

Kozmetikázhatóak az önéletrajzok

Túlképzett, elmúlt 45 éves, évenként váltogatta a munkahelyeket? Nem fest jól az önéletrajzban, ám néhány fogással megszépíthetőek a gyenge pontok. Nem árt azonban óvatosnak lenni: sminkelni lehet, álarcot felvenni nem tanácsos.

images

Az ideális pályázó fiatal, nincs gyermeke - vagy ha már van, akkor óvodás korú -, emellett megbízható, vagyis munkahelyeit nem váltogatta túl sűrűn, karrierútja töretlen - nem hagyott ki éveket és nem csapongott különböző munkakörök között -, nem túlképzett, rendelkezik nyelvtudással és a nyelvvizsgával sem kell már vesződnie. Ha ezeknek a tulajdonságoknak valamelyike hiányzik, könnyen elveszhet az esély az interjúra való behívásra.

Elmúlt 45 éves
A munkáltatók nagy része a fiatal korosztályt részesíti előnyben a kiválasztás során. Számos sztereotípia él a fejekben a 40-en felüliekről. Letagadni a korból, vagy épp eltitkolni azt ugyanakkor felesleges: az önéletrajzot olvasók az érettségi évéből ki tudják számolni azt. Ehelyett tanácsosabb a motivációs levélben megcáfolni az idősebb munkavállalókról kialakult előítéleteket.
Említse meg, milyen tanfolyamokon vett részt az utóbbi időben. Ezzel jelzi, hogy nyitott az új dolgokra, és azok elsajátítása sem jelent problémát. "Az utóbbi évben részt vettem egy kommunikációs tréningen, elvégeztem emellett egy, a tárgyalási készségeket fejlesztő képzést is."
A dinamizmusát a hobbijaival támaszthatja leginkább alá. "Hétvégenként kirándulunk a családommal, hétközben pedig - amennyiben időm engedi - teniszezek/focizok a barátaimmal." Ez segíthet eloszlatni a kételyeket.

Kisgyermekes anya
Bizonyos vállalatok ódzkodnak a kisgyermekes szülőktől. Meggyőződésük, hogy az anyukák, apukák nem tudnak száz százalékig a munkájukra koncentrálni, sokat hiányoznak majd a gyermek esetleges betegségei miatt. Egyre több cég viszont előnyként értékeli: inkább vesz egy olyan jelöltet, akinek már van gyermeke, mint egy olyat, akinek még nincs. Emiatt illetve azért sem tanácsos eltitkolni ezt a cv-ben, mert előbb-utóbb úgyis kiderül. Ugyanakkor a motivációs levélben meg kell említeni, ha van, aki vigyáz a gyermekre napközben. "Családom nem dolgozó tagjai vállalták kisgyermeke(i)m egész napos felügyeletét. Így száz százalékig tudok majd leendő feladataim elvégzésére koncentrálni." Ezzel a mondattal eloszlathatók a munkáltatói félelmek.

Hosszú időre kiesett a munkából
A cv-ben nem szükséges hónapra pontosan lebontani, mely cégnél mennyi időt töltött el a pályázó. Így a néhány hónapos kiesések elrejthetők. A több évesek már kevésbé. Ilyen esetekben szintén a motivációs levélben tanácsos ésszerű magyarázatot adni a kiesésre. A fél évnél hosszabbat lehet magyarázni építkezéssel. "Bizonyára látják, hogy 2006. évben nem vállaltam munkát. Ennek prózai oka van: építkezésbe kezdtünk, amely minden időmet felemésztette".

A kimaradást indokolhatja emellett elhúzódó álláskereséssel is. Ebben az esetben viszont hozzá kell tennie azt is, hogy egyéb tevékenységet is végzett ez idő alatt. "Bár folyamatosan pályáztam, mégsem sikerült hosszú hónapokon át munkára találnom. Ám ezt az időt sem töltöttem tétlenül. A munkakeresés mellett elkezdtem fejleszteni nyelvtudásomat."

Gyakran váltott munkahelyet
A legrosszabb fényt az veti a pályázóra, ha munkahelyeit sűrűn váltogatta, egy cégnél mindössze fél-egy évet töltött el. Ilyenkor megbízhatatlannak vélik a jelöltet, és nem szívesen kockáztatnak a felvételével. Célszerű ilyenkor a rövid ideig tartó munkákat kihagyni, és csak a hosszabbakról beszámolni az önéletrajzban. Hasonló a helyzet a számos, egymástól nagyban különböző munkakörben tapasztalatot szerzőkkel is. A recepciós, értékesítő, vendéglátós múlttal egyaránt büszkélkedőknek ajánlott csak az adott pozícióval összefüggésbe hozható állásokat beleírniuk a cv-be.

Nincs nyelvvizsgája
A nyelvtudás kulcsfontosságú a pályázáskor. Sokaknak nincs nyelvvizsgájuk, mégis jól beszélnek angolul, németül, vagy épp franciául. Nekik sem kell azonban üresen hagyniuk az önéletrajz nyelvtudásra vonatkozó részét. Ők nyugodtan beírhatják: aktívan beszélik az adott idegen nyelvet.

Túlképzett
Azoknak sem szükséges titkolózniuk, akik korábban dolgoztak már magasabb pozícióban, mint amire épp pályáznak. Egész egyszerűen nem kell részletesen kifejteniük azt a munkakört. Írja be a többi pozíció közé: gazdasági vezető. Ne részletezze túlságosan a feladatokat. Ugyanannyi helyet szánjon e pozícióra, mint az összes többire.

A 30-32 éves korukig tanulóknak pedig tanácsos az összes munkatapasztalatot feltüntetniük a cv-ben. A szakmai gyakorlatokat ugyanolyan módon fejtsék ki, mintha az egy munkahelyük lett volna. A HR területet végzők sorolják fel: interjúztattak, bérszámfejtettek, önéletrajzokat néztek át, személyzeti kiválasztással foglalkoztak. A marketingesek piacot figyeltek, projektekben vettek részt. Említsék meg azt is, ha ötleteiket végül felhasználták.


Oroszi Babett


  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter