Megjelent: 15 éve

Külföldön dolgoz(t)unk (10) - Írország

Alábbi cikkünkben hasznos tanácsokat olvashatnak az írországi munkavállalással kapcsolatban.

Ambrus Róbert külföldi munkavállalása több szempontból is szerencsésen alakult. Egyrészt nem kellett állást keresnie - mivel felajánlották neki a lehetőséget -, másrészt pedig mind a munkakörnyezet, mind a bérezés megfelelt elvárásainak.

Kiutazása és munkába állása mindössze annyi adminisztratív kötelezettséggel járt, hogy magyarországi munkahelyét meg kellett szüntetnie, és a repülőjegyet kellett vásárolnia. Az anyagiakkal kapcsolatban elmondta, csupán a repülőjegy árát, és az első hónapban szükséges - ezres nagyságrendű - eurót vette magához az indulást megelőzően.

A lakásbérlés az elsődleges feladat

Megérkezését követően azonban számos elintéznivaló várt rá. "Az Írországban munkát vállalóknak az első és legfontosabb feladat a lakásbérlés. Több lehetőség közül választhatnak (Bed&Breakfast, szálloda, vagy albérlet), viszont az árak rendkívül magasak. Dublinban egy egyszoba összkomfortos kis lakás díjából, Budapesten egy szerényebb rózsadombi lakást lehet bérelni. Egy komplett lakás bérleti díja 800 eurónál (200 ezer forint) kezdődik - a felső határ a csillagos ég. Egy 3 hálószobás lakás átlagos bérleti költsége körülbelül havi 1800 euró (450 ezer forint) Dublinban, vidéken pedig ennél valamivel olcsóbb. A rezsi nem túl magas, nagyjából a budapesti rezsiköltséggel azonos.

A következő a PPS szám megszerzése

Lakást azonban mindenképp szükséges szerezni, hiszen anélkül szinte semmit sem lehet elintézni. A lakásbérlés után jöhet a PPS szám (Public Personal Number). Ez amolyan adó- és taj-szám egyben, ez azonosítja be az illetőt a hatóságoknál. Az ügyintézés elég gyors, hozzávetőleg 3-4 munkanap alatt kipostázzák a megadott címre. A PPS szám megszerzése után érdemes elkezdeni a munkakeresést. A sorrendnek nem feltétlenül kell megegyeznie az általam leírtakkal, de így könnyebben kap munkát az álláskereső. A munkahely megszerzését követőem lehet bankszámlát nyitni és biztosítást kötni. Az orvosi ellátás igen drága, és nincs kötelező társadalombiztosítás, viszont van két cég, amelyekkel ez megköthető, és természetesen többféle csomag közül lehet választani" - mondta el a konzulens.

Megérkezését követően Ambrus Róbert azonnal munkába állt. A munkakörülményekkel kapcsolatban elmondta, a hazai a "nyomába se érhet" az ottaninak. "Nem kell könyörögni a munkaeszközökért, természetes, hogy a dolgozó azonnal megkapja" - jegyezte meg.

Kifizetik a túlórát

"Emellett a vezetők nem éreztetik azt, hogy ők állnak a ranglétra csúcsán , míg mi csak a legalsó fokán. Nincs hatalmas szakadék főnök és beosztott között sem anyagilag, sem pedig viselkedésben. Ha a munkavállaló az elvárásoknak megfelelően végzi a munkáját, megbecsülik, és nem várják el az ember feletti teljesítményt. Néha szükséges túlórázni, de korrekt módon kifizetik a törvény által meghatározott összeget" - tette hozzá.

Nyelvtudás hiányában fizikai munkákra számíthatnak

Írországban a munkavállalás elsődleges feltétele a legalább közép szintű angol nyelvtudás. " A végzettség is fontos szempont, de lehet a pályázónak akár négy diplomája is, megfelelő nyelvtudás nélkül csak takarító, mosogató vagy segédmunkás álláshoz juthat a munkavállaló" - tájékoztatott Ambrus Róbert.

Az alapfokú nyelvtudást egyébként Ambrus Róbert szerint nagyjából egy év alatt tárgyalóképessé lehet fejleszteni.

Többszörös a bér, mint Magyarországon

A bérekkel kapcsolatban elmondta, a Dublinban megkeresett havi fizetése többszöröse a budapesti bérnek. És bár a megélhetés is drágább, még így is jobban megéri Írországban dolgoznia, mint Magyarországon.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Teljes cikk