Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Lamperth: Szükség van az ifjú diplomások szellemi erejére

Rendkívül nagy szüksége van a fiatal diplomások szellemi erejére az országnak, és arra, hogy megtalálják azt a munkahelyet, ahol képességeik szerint a legjobban tudnak dolgozni - hangsúlyozta Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 2008. évi állásbörzéjének szerdai megnyitóján Budapesten.

Az ELTE karrierközpontja az idén másodszor szervezi meg összegyetemi állásbörzéjét április 2-3-án, a lágymányosi campuson, amelyen több mint 30 cég vesz részt és találkozhat a végzős hallgatókkal.

Lamperth Mónika hangsúlyozta az életen át való tanulás követelményét, és arról is beszélt, hogy ehhez, a friss tudás mellett, nyelvismeretre és informatikai ismeretekre van szükség. Beszélt arról, hogy a kormány feladata is a pályakezdők elhelyezkedésének a segítése, ezért is támogatják az állásbörzét és a hasonló rendezvényeket. Szólt arról, hogy a közszférának minél több fiatal szakemberre van szüksége. Ezért indítottak ösztöndíjas programot, ami abban segít, hogy a fiatalok megszerezhessék azt a munkatapasztalatot, ami a közigazgatási pályához szükséges. Az idén 400 fiatal vehet részt az ösztöndíjprogramban, azaz dolgozhat a minisztériumokban és háttérintézményeikben.

Kitért a 2005-ben indult Start-kártya program sikerére, ami kifejezetten a pályakezdők elhelyezkedését segíti. Annak a fiatalnak, aki az APEH-nél kiváltja a Start-kártyát és így keres állást, a munkaadója két éven keresztül jelentős adó- és járulékkedvezményre számíthat. Eddig 83 ezren váltották ki ezt a kártyát, s több mint 80 százalékuk el tudott így helyezkedni - mondta el a miniszter.

Magyar Bálint, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára arról beszélt, hogy a képzés struktúrájának a munkaerőpiac követelményeihez kell igazodnia. Ehhez visszacsatolásra van szükség, s ezt szolgálja ez az állásbörze is - hangsúlyozta az államtitkár. Az állásbörze elsődleges célja, hogy segítse az ELTE végzős hallgatóinak, valamint más egyetemek végzős hallgatóinak az elhelyezkedését is, s a gazdasági élet, illetve a felsőoktatás szereplőit közelebb hozza egymáshoz.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk