Megjelent: 12 éve

Lassan adják át a stafétabotot az idősödő cégvezetők

Habár öt éven belül nyugíjba vonul az első vállalkozói generáció, a jelenlegi cégvezetők mégsem akarnak végleg kikopni a szakmából: csak bizonyos korlátozásokkal adnák át "birodalmuk" vezetését, ezt azonban nem fogadják el a feltörekvő ifjak - írja a Népszabadság.

A kis- és középvállalkozások utódlási terveiről készített felmérést a Budapesti Corvinus Egyetem a Budapest Bank (BB) és a Kisvállalkozás-fejlesztési Központ segítségével. Az elemzés szerint a kis és közepes nagyságú társaságok vezetőinek 56 százaléka családon belül kívánja megoldani a stafétabot átadását, csakhogy az új vezetőnek - jellemzően a fiúnak - már nem adna szabad kezet.

A döntéshozatali jogról már kevesebb mint 20 százalékuk mondana le végérvényesen. Az 530 választ adó vállalkozás kiszemelt utódai azonban ebből nem kérnek. Nem egy olyan család akad, ahol négy gyermek is volt, ám egyikük sem szerette volna az édesapa által felépített birodalmat átvenni - mondta a Népszabadságnak Pákozdi Imre a kutatás vezetője. Nem szeretnének ugyanis egy olyan életpályát, ahol a szülők döntéseikbe beleszólnak, és így árnyékukban maradnak. Ebből kifolyólag a hazai vállalkozói szektorban csupán 40 százalékban sikerül valóban családon belül tartani a vállalkozás tulajdonjogát és vezetését.

A pénzügyi ismeret elengedhetetlen

A felmérés meglepő adatokra is fényt derített: a vállalkozások vezetői az utódoktól leginkább a pénzügyekben való jártasság várják el, messze megelőzve a szervezőkészséget, a jó kommunikációs képességet és a szakmai ismereteket. A válaszadók 50 százaléka egyébként úgy nyilatkozott, hogy már megtalálta az ideális utódot.

A többieket azonban várhatóan még sokáig gyötri ez a kérdés, nagyon kevesen (a válaszadók 8 százaléka) vannak ugyanis azok, akik kiszállva mindenből egyszerűen túladnának vállalatukon. Pákozdi Imre szerint ez főként azokra jellemző, "akiknek nem megy valami fényesen". Itt egyértelműen felszínre került a vállalkozói kör általánosnak tartott gondja is: azaz nincsenek tisztában cégük értékével. Éppen ezért a hitelintézeteknek különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a jövőben a cégértékbecslésre, tanácsadásre a kkv-szektorban.

A cégértékbecslés felfutása várható

Boldis Zoltán, a BB vállalati üzletágának termékfejlesztési vezetője szerint a vállalkozások értékének meghatározása akkor is felmerül majd igényként, ha a generációváltást családon belül szeretnék megoldani a cégvezetést. Ezzel szemben a beruházási, fejlesztési hitelek felfutása nem várható, annak ellenére sem, hogy a feltörekvő ifjak minden valószínűség szerint komolyabb forrásokat igénylő fejlesztésekbe fognának - az elődök ugyanis szinte biztosan ellenzik majd a kölcsönfelvételeket.

Népszabadság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elfogynak a szabadságok, a szakszervezetek állami beavatkozásra várnak

A VDSZ szerint az államnak be kellene szállnia a bérek finanszírozásába, hogy megtartsák a munkahelyeket. Teljes cikk

A járvány ellenére már tervezik az újranyitást a fodrászok és a kozmetikusok

A szektor szereplői járulékmentességre és minimálbér-támogatásra várnak - írja a Világgazdaság. Teljes cikk

Koronavírusos a paksi atomerőmű egyik dolgozója

Az erőműben a járvány megjelenése óta a műszakváltás folyamatát is megszigorították. Teljes cikk