Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Leszavazták a női kvótát

Nem szavazta meg az Országgyűlés hétfőn a női kvótáról szóló törvényjavaslatot. A javaslat szerint a pártoknak listán 50-50 százalékos arányban kellett volna szerepeltetniük nőket és férfiakat a következő választástól.

A javaslatot a KDNP és az MDF elutasította, az előterjesztő SZDSZ és a kormány támogatta, az MSZP és a Fidesz pedig lelkiismereti szavazást biztosított képviselőinek. Az Országgyűlés végül 132 igen, 97 nem szavazat és 118 tartózkodás mellett nem fogadta el sem a javaslatot, sem pedig a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítást sem.

A női kvóta bevezetéséről szóló törvényjavaslatot két szabad demokrata politikus, Sándor Klára és Magyar Bálint nyújtotta be. Ennek lényege, hogy a pártoknak a területi és az országos listákat 2010-re már úgy kellett volna összeállítani, hogy férfi jelölt után mindig női következzen.

Az előterjesztés szerint a pártok területi és országos listáján nem csak a sorrend összeállításánál kellene biztosítani az esélyegyenlőséget, hanem akkor is, ha kiesik egy jelölt: nő helyére nőt, férfi helyére férfit lehetne jelölni.

Klubrádió
Follow hrportal_hu on Twitter