Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Leszerel a tűzoltóságtól Árok Kornél

Nem fogadta el az átszervezéssel felkínált pécsi tűzoltói beosztást a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője, így felmentik a szolgálat alól; Árok Kornél az MTI érdeklődésére pénteken elmondta, hogy szolgálat alóli felmentésének ideje 30 nap, majd az öt hónapos hivatásos állományból való felmentése után leszerel a tűzoltóságtól.

Árok Kornél - több más rendvédelmi szakszervezettel közösen - az elmúlt másfél évben több demonstrációt is szervezett a munka törvénykönyvének a tűzoltókat és más hivatásos állományú tagokat hátrányosan érintő módosítása és a nyugdíjrendszer átalakítása ellen. A szakszervezeti vezető a Hivatásunk védelmében elnevezésű sztrájkbizottság elnöki tisztségét is betöltötte, arról a demonstrációsorozat ideje alatt lemondott.

Közlése szerint 1997. január 1-je óta a kaposvári parancsnokságon teljesített szolgálatot mint vonulós tűzoltó, majd 2009-től szerparancsnok lett. A legnagyobb tűzoltó szakszervezet vezetőjeként 2009. augusztus 1-jétől függetlenített státuszban, teljes munkaidőben látta el feladatát.

Az ez év elején életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a szakszervezeti vezetők a megbízatásukkal járó feladataikkal ezentúl csak munkaidejük 10 százalékában foglalkozhatnak, így megszűnik függetlenített státuszuk.

Árok Kornél elmondta, hogy korábbi kaposvári szolgálati helyét betöltötték, ezért mint vonulós tűzoltónak egy pécsi álláslehetőséget ajánlottak fel. Azt azért nem fogadta el, mert a lakóhelyétől távoli szolgálati helyére nem tudott volna időre bejárni. A reggeli szolgálatba álláshoz már előző este el kellett volna utaznia kaposvári otthonából, a szolgálat után pedig háromórás utazással ért volna csak haza.

Közlése szerint még nem tudja, mivel foglalkozik majd, de a tűzoltó szakszervezetben továbbra is dolgozni kíván. Arra a kérdésre, hogy a szolgálat alóli felmentése után vállal-e politikai szerepet - Kónya Péterrel, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége éléről tavaly december elején lemondott, a honvédségtől is leszerelt elnökével közösen alakított Szolidaritási Mozgalom társelnöke -, úgy válaszolt, még nem tudja.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Béremelést kapnak az FKF fizikai dolgozói

Az igazgatók, főigazgatók, osztályvezetők, üzemvezetők bérét nem emelték - derül ki az FKF közleményéből. Teljes cikk

Koronavírusjárvány: Biztosítják az ellátást az áruházláncok

A forgalmi adatok szerint nőtt a tartós élelmiszerek iránt a kereslet az elmúlt 24 órában, a kereskedelmi szövetség szerint nem kell áruhiánytól tartani. Teljes cikk

Átlagosan 160 ezer munkanélküli volt Magyarországon a november-januári időszakban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január végére 250 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma. Teljes cikk