Megjelent: 6 éve

Ma dönthet a kormány a népesedési programról

Ma öntheti végső formába a kormány a demográfiai programot, melynek keretében a keveset kereső sokgyerekesek is ki tudnák használni a családi adókedvezményt, írja az origo.

A gyerek után járó adókedvezményt nem csak a személyi jövedelemadóból lehetne levonni, hanem a járulékból is. Ezzel azok járnak jól, akik keveset keresnek, de több gyerekük van - most ők nem tudják teljesen kihasználni az adókedvezményt.

Jelenleg havonta gyerekenként tízezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó egy- és kétgyerekes szülőnél. A három- vagy többgyerekes szülő gyerekenként havi 33 ezer forintnyi könnyítést kaphatna. Az adókedvezményt a házas- és élettárssal meg lehet osztani (de a házastársakat nem kezeli azonosan az élettársakkal a jogszabály).
Ahhoz, hogy egy háromgyerekes házaspár ki tudja használni a maximális havi 99 ezer forintos adókönnyítést, több mint bruttó 600 ezer forintot kell keresniük összesen a házastársaknak.

Kétgyerekes házaspároknál havi 125 ezer forint az a jövedelemküszöb, ami alatt nem tudják kiaknázni maximálisan az adókedvezményt. Egy olyan családban, ahol vagy csak az egyik szülő él a két gyerekével, és ő keveset keres, vagy a másik szülőnek nincs állása, ott hiába maradhatna náluk a havi 20 ezer forint kedvezmény, mivel nincs elég jövedelmük, nincs elég személyi jövedelemadójuk, amiből vissza lehetne kérni az adókedvezményt. Ezen segítene a kormány javaslata, ha az egyéni járulékokból (10 százalékos nyugdíj és 8,5 százalékos egészség- és munkaerő-piaci járulék) is le lehetne vonni a családi adókedvezményt.

Origo
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter