Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Magyarázó kiadvány jelent meg a Munka törvénykönyvéről

Magyarázó kiadványt jelentetett meg a Liga Szakszervezetek a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyvéről (Mt.).

A kiadványt a Liga jogi szakértője, Schnider Marianna állította össze. A szakszervezeti tömörülés szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a mintegy háromszáz bekezdést alig több, mint száz oldalon magyarázzák el, hogy mindenki felkészülhessen belőle.

Hozzáfűzik ugyanakkor, hogy az Országgyűlés jövő héten fogadja el az átmeneti és módosító javaslatokat a törvényhez kapcsolódóan, amelyeket ők is figyelemmel kísérnek, és azokat megszavazásuk után átvezetik a most közzétett kiadványon.

A Liga szerint az új Munka törvénykönyve koncepcionálisan megváltoztatja a szabályozási szemléletet: számos garanciális (az 1992-es Munka törvénykönyvében eltérést nem engedő rendelkezésben megfogalmazott) elem elveszíti garanciális jellegét, azoktól kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is, míg a régi szabályok csak a munkavállalók javára való eltérést engedik.

A szakszervezeti jogok szűkítésének következményeként pedig annak lehetősége is szűkül, hogy a szakszervezetek kollektív szerződésben a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki - véli az érdekképviselet. Hozzáfűzik, hogy több olyan kérdés is van, amelyet jelenleg elsősorban kollektív szerződésben kell szabályozni, a későbbiekben viszont a munkáltató egyoldalú döntésével meghatározhatók. A munkavállalók érdekképviseleti lehetőségeit szűkíti az üzemi megállapodás, mint munkaviszonyra vonatkozó szabály fogalmának bevezetése is.

A Liga szerint az új szabályozás lényege a rugalmasság, "amely mellett a szociális biztonság hazai és európai vívmányai sajnálatos módon háttérbe szorultak".
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter