Megjelent: 5 éve

Megelégelték az inzultálást a kalauzok

Nem kívánnak egyedül szolgálatot teljesíteni a jegyvizsgálók az utasok részéről őket érő sorozatos fizikai és szóbeli atrocitások, támadások, emberi méltóságukat alapjaiban sértő helyzetek miatt. Erről egy nyilatkozatot is aláírtak - tájékoztatott a VDSzSz Szolidaritás.

Június elsején a délelőtti órákban Pilis állomáson a 2742. számú vonat vezető jegyvizsgálójára rátámadt az egyik utas, és boxerrel többször megütötte. A jegyvizsgáló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem folytathatta szolgálatát - írják sajtóközleményükben.

A hivatalos statisztikák szerint évente 60-70 bántalmazás éri a vonat személyzetét, a valóságban azonban a helyzet még ennél is súlyosabb: a szolgálatban lévő jegyvizsgálók naponta számíthatnak bántalmazásra. Rajtuk kívül sokszor az állomási személyzetet is érik atrocitások.

A VDSzSz Szolidaritás közleményében kiemeli: ez az állapot tarthatatlan, hiszen egyetlen bántalmazás is megengedhetetlenül sok. A jogszabályok értelmében a munkáltatónak biztosítania kell az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit.

Amennyiben ez nem teljesül, írják, a munkavállaló jogosult megtagadni az utasítás végrehajtását, ami jelen esetben azt jelenti, hogy nem viszi el egyedül a vonatot. Az érdekvédők közleményükben kiemelik, a vasutasoknak a veszélyvállalás nem hivatali kötelezettségük, erre senki nem kötelezheti őket.

Ismeretes: A VDSzSz Szolidaritás mielőbbi megoldást sürgetve már számtalanszor felhívta a munkáltató figyelmét a bántalmazásokra, legutoljára 2016. május 27-én, amikor a VÉT-ülés keretében a MÁV-Start Zrt. képviselője azt a választ adta, hogy "ki lesznek rúgva" azok a jegyvizsgálók, akik testi épségük védelme érdekében nem kívánnak egyedül szolgálatot teljesíteni.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter