Megjelent: 5 éve

Megelégelték az inzultálást a kalauzok

Nem kívánnak egyedül szolgálatot teljesíteni a jegyvizsgálók az utasok részéről őket érő sorozatos fizikai és szóbeli atrocitások, támadások, emberi méltóságukat alapjaiban sértő helyzetek miatt. Erről egy nyilatkozatot is aláírtak - tájékoztatott a VDSzSz Szolidaritás.

Június elsején a délelőtti órákban Pilis állomáson a 2742. számú vonat vezető jegyvizsgálójára rátámadt az egyik utas, és boxerrel többször megütötte. A jegyvizsgáló olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem folytathatta szolgálatát - írják sajtóközleményükben.

A hivatalos statisztikák szerint évente 60-70 bántalmazás éri a vonat személyzetét, a valóságban azonban a helyzet még ennél is súlyosabb: a szolgálatban lévő jegyvizsgálók naponta számíthatnak bántalmazásra. Rajtuk kívül sokszor az állomási személyzetet is érik atrocitások.

A VDSzSz Szolidaritás közleményében kiemeli: ez az állapot tarthatatlan, hiszen egyetlen bántalmazás is megengedhetetlenül sok. A jogszabályok értelmében a munkáltatónak biztosítania kell az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit.

Amennyiben ez nem teljesül, írják, a munkavállaló jogosult megtagadni az utasítás végrehajtását, ami jelen esetben azt jelenti, hogy nem viszi el egyedül a vonatot. Az érdekvédők közleményükben kiemelik, a vasutasoknak a veszélyvállalás nem hivatali kötelezettségük, erre senki nem kötelezheti őket.

Ismeretes: A VDSzSz Szolidaritás mielőbbi megoldást sürgetve már számtalanszor felhívta a munkáltató figyelmét a bántalmazásokra, legutoljára 2016. május 27-én, amikor a VÉT-ülés keretében a MÁV-Start Zrt. képviselője azt a választ adta, hogy "ki lesznek rúgva" azok a jegyvizsgálók, akik testi épségük védelme érdekében nem kívánnak egyedül szolgálatot teljesíteni.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter