Megjelent: 12 éve

Mégis fizetni kell a felsőoktatásért?

Amennyiben megszavazzák a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatát, a felsőoktatásban csak az első év lesz ingyenes, a második évtől a hallgatók felének fizetni kell - adta hírül az InfoRádió.

Újra fizetős lehet a felsőoktatás, ha az MRK javaslatát a Felsőoktatási Kerekasztal, a kormány és végül a parlament is megszavazza. Az InfoRádió értesülése szerint a rektori konferencia április 22-én hagyja jóvá javaslatát, az elnökség azonban már tárgyalt róla. A távirati iroda birtokába került dokumentum szerint az első év mindenkinek ingyenes lenne, utána viszont csak 50-60 ezer hallgató, tehát a diákok körülbelül fele maradna az ingyenes képzésben, a többieket az intézmények a tanulmányi eredménytől függően hat kategóriába sorolnák, és a költségtérítés mértéke is különböző lenne. Az intézmények döntenének arról, hogy ki tanul a második évben költségtérítéses finanszírozási formában, és ki az, aki államilag támogatottként.

Gyurcsány Ferenc tegnap a TV2-nek megerősítette, hogy rektori konferenciával közösen dolgoznak egy javaslaton, amely szerint a második évtől fizetni kellene. Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke erre azt mondta: a rektori konferencia politikai megrendelésre munkálkodik.

Edupress / InfoRádió / Híradó
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter