Megjelent: 2 hónapja

Megkezdődött a felszámolási eljárás a Dunaferrnél

A december 14-i Cégközlönyben megjelent a mintegy 4500 embert foglalkoztató ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolási eljárásának elrendelése.

A december 14-i Cégközlönyben megjelent az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. felszámolási eljárásának elrendelése - írja a Portfólió.

A Fővárosi Törvényszék a 28.Fpk.5804/2022/4. számú végzésével az ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. felszámolását főeljárásban hivatalból elrendelte az 521/2022 (XII.13.) Korm. rendelete alapján.

A vállalatnál ideiglenes vagyonfelügyelőként önálló képviseletet lát el mostantól a Honoratior Kft.. A cég a többi között felszámolói tevékenységet is folytat.

Mindez egy nappal azután történt, hogy fontos rendeletet hirdetett ki a kormány a december 13-i a Magyar Közlönyben. Bár a jogszabály nem nevesíti a dunaújvárosi gyárat, a Portfólió szerint egyértelműen be lehet azonosítani, hogy a veszélyhelyzeti intézkedés a vasmű miatt született.

Az Orbán Viktor által aláírt, és december 14-én már hatályba is lépett rendelet a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvényt számos ponton módosítja. 

Mindez a lap szerint azt jelenti, hogy a kormány rendeleti úton intézkedett a vasmű felszámolásáról, és ez ellen nem lehet fellebbezni. 

Bár a felszámolás megkezdése és a vagyonfelügyelő kirendelése első hallásra talán kedvezőtlen hírnek tűnik a gyár jövője szempontjából, azonban a kormány minden bizonnyal így készíti elő a vasmű megmentését. 

A Portfóliónak a Gazdaságfejlesztési Minisztérium megerősítette, hogy a Liberty Steel brit-indiai, acéliparban érdekelt cégcsoport érdeklődik vevőként a dunaújvárosi gyár iránt.

Néhány órán múlt csak, hogy december 14-én szerdán nem kezdődött meg a kokszolók leállítása, mert érkezett annyi szén, hogy a kokszoló blokkokba tovább tudják tölteni a szénelegyet. A kettes kohó ötödik hete áll, az egyes még régebb óta, ami sokáig nem tartható fenn a vasmű technológiája miatt, mert ha egyszer megállnak és kihűlnek a kohók, akkor szinte lehetetlen újraindítani - mondta Pintér Tamás Dunaújváros jobbikos polgármestere, aki azt várja a kormánytól, hogy ne akadályozza a tulajdonosváltást az ISD Dunaferr Zrt-nél " úgy, mint az elmúlt években".

A városvezető jelezte, hogy a Dunaferr dolgozói decemberben csak 200 ezer forintig kapták meg a fizetésüket, és nem tudni, hogy a fennmaradó részt megkapják-e. Megjegyezte, hogy az elmúlt időszakban az önkormányzat kétmilliárd forintos iparűzési adófizetési kötelezettség átütemezését engedélyezte a Dunaferrnek, ami óriási áldozat a várostól, de ezzel biztosítható volt néhány hétre a cég túlélése.

Pintér Tamás elmondta, hogy az elmúlt két évben számtalan megoldási lehetőséget ajánlottak a kormánynak, de eddig egyetlen egyet sem fogadott meg. Megemlítette, hogy kedd éjszaka megjelent egy kormányrendelet, amely megoldás lehet a cégcsoport számára, bár szerinte 2020 óta lehetőség van arra, hogy a stratégiailag kiemelt vállalatok felszámolását a kormány irányítsa, az elmúlt két évben ezt a Dunaferre mégsem alkalmazták.

Úgy vélte, a mostani kormánydöntés egy fontos lépés a lehetséges befektetőknek, de "a mérlegbeszámolótól még nem lesz vacsora a vasműs dolgozók asztalán".

Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője december 1-én jelentette be, hogy átmeneti időre, folyamatosan biztosított lesz az ISD Dunaferr Zrt. villamosenergia-ellátása, miután a kormány rendeletben utasította az áramszolgáltatót, hogy a cégcsoport áramellátásáért felelős ISD POWER Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-t ne kapcsolja le a hálózatról. Közölte: a társaság rendkívüli módon eladósodott, ennek következtében az E.on lekapcsolta volna a hálózatról a ISD Power Kft.-t, amely nemcsak a Dunaferrt látja el árammal, hanem külsős cégeket is, továbbá az elektromos energia mellett ipari vizet és gőzt is biztosít partnereinek.

Palkovics László egykori technológiai és ipari miniszter szeptember 30-án jelentette be, hogy a kormány megvizsgálja, hogyan lehetne megmenteni a nehéz helyzetbe került acélművet, amely mindkét nagyolvasztóját leállította. Megjegyezte, hogy a kabinet nehéz helyzetben van, mivel magánvállalatról van szó, ezért az állami beavatkozás lehetőségei erősen korlátozottak, ráadásul az elrontott privatizációt követően azt sem lehet tudni, ki a tényleges tulajdonos,  jelenleg nincs legitim vezetése sem a vállalatnak.

A miniszter akkor hangsúlyozta, a cég történetében még sohasem történt olyan, hogy a nagyolvasztókat leállították volna, és a szakemberek szerint nagyjából két hónapig tartható fenn ez az állapot.

A nyilvánosan elérhető legfrissebb, 2021-ben közzétett 2019-es beszámoló szerint a több mint négyezer embert foglalkoztató ISD Dunaferr Zrt. a 2019-es üzleti évben 289 milliárd forint nettó árbevétel mellett 54 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.

A Dunaferr-sztoriról ebben és ebben a cikkünkben is írtunk.

 

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek